Anda Mețac

Apel de solidaritate: Asociația Elevilor din Maramureș se implică în ajutorarea refugiaților ucraineni

Trăim vremuri pe care nu ni le imaginam ca fiind probabile, având în vedere ultimele decenii de pace care ne-au ocrotit. E nevoie să pronunți doar numele țării care se află în aceste zile pe buzele tuturor și imaginea care ni se conturează în minte este cea a fetiței care își trage bagajul mult prea mare pentru ea la punctul de trecere a vămii Sighet, a mamelor care cântă cântece de leagăn într-o stație de metrou, a copiilor care se nasc în întuneric, în subsoluri, departe de căldura familiei întregite, cu eroul patern pe front.

Nu mi-aș fi imaginat niciodată că va trebui să public un astfel de apel de solidaritate din partea asociației de elevi căruia i-am fost fondator. Iar însuși faptul că fiecare vom citi acest apel din comoditatea și căldura caselor noastre, ne face responsabili să reacționăm. Cum am și făcut ca și popor și națiune.

Cristina Miculaiciuc este președinta Asociației Elevilor din Maramureș și etnic ucrainean. În continuare, își dorește să pună în cuvinte ultimele 4 zile și activitatea organizației, fiind printre persoanele din prima linie în județul Maramureș:

”Dezorientare, neputință, frică. – Se simt toate în aer de joi. Ne-a fost foarte greu să procesăm evenimentele din Ucraina. Nici nu știu dacă am reușit încă, nici noi, nici cei care și-au îndesat toată viața într-o valiză și au plecat către necunoscut. Cu toate că situația de la graniță e terifiantă, nu am putut să rămânem la stadiul de spectatori. Nu am așteptat vreo solicitare oficială dintr-o parte sau alta.

După o analiză a situației, am realizat că majoritatea ucrainenilor nu au cunoștințe avansate în ceea ce privește limba engleză și vor avea nevoie de translator.

Astfel, am făcut un apel către comunitatea etnicilor ucraineni din Maramureș pentru a ne ajuta cu traducerea și îndrumarea refugiaților de la graniță. Am fost contactați de zeci de persoane dispuse să ajute, atât cu traducerile, cât și cu logistica. Datele acestora au fost centralizate într-o baza de date pe care am trimis-o și autorităților.

Una dintre problemele pe care membrii AEM le-au sesizat a fost lipsa unor informatori implicați și de încredere din Sighetu Marmației, iar fenomenul de fake-news pare să fi explodat în aceste zile. Pentru a ne feri de coordonarea unor acțiuni pe baza informațiilor false, am înființat un grup de lucru la Sighetu Marmației.

În urma acestora, Asociația Elevilor din Maramureș a fost adăugată într-un grup de lucru care se ocupă direct de ce se întâmplă la punctul de frontieră în colaborare cu autoritățile județene și cu alte ONG-uri. Dacă activitatea noastră era urmărită în cea mai mare pare parte de publicul băimărean, am avut surpriza în ultimele zile, să fim contactați de persoane din toată România, mai mult decât atât, au luat legătura cu noi, persoane din Ucraina ce aveau nevoie de ajutor să iasă din țară.

Acum câteva zile, două femei de 38, respectiv 60 de ani, împreună cu un copil de 2 ani și jumătate ce veneau din Kiev către Solotvyno ne-au scris, în speranța că le putem oferi orice fel de sprijin, iar cu ajutorul altei organizații, am reușit să îi transportăm și cazăm în Sighetu Marmației. Acum sunt în siguranță. Sunt doar primele exemple care mi-au venit în minte…

Cât despre cum s-a desfășurat mobilizarea noastră, nu am avut prea mult timp pentru planificări, am trecut direct la fapte. Nu ne putem permite vreo amânare când știm că există oameni disperați, mulți rămași fără casă și o parte din familie, care așteaptă la graniță. Acolo, atmosfera e apăsătoare, fapt care ne determină și mai mult să ajutăm. Am făcut și facem în continuare tot ce ne stă în putință pentru refugiați.

Primim multe telefoane cu încurajări și felicitări pentru ce facem.

De fiecare dată mulțumim, dar nu considerăm acțiunile noastre vreun act de eroism, ba mai mult, credem că doar așa dăm dovadă de empatie, că doar așa este normal.

Va fi nevoie în continuare de sprijin, cu fiecare zi ce trece și războiul produce și mai multe victime. Apelul este către fiecare persoană care își dorește să se implice și să susțină demersurile asociației. Este în continuare nevoie de cât mai multe persoane cunoscătoare de limbă ucraineană, de voluntari, de diverse donații sau chiar de un gând bun.
Între timp, sperăm la pacea inimilor celor rămași să lupte, răpuși în luptă, a mamelor ce își plâng fii și a copiilor ce își plâng părinții.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *