Romania Curată

APEL CIVIC: Băcăuanii vor și ei un ”oraș pentru oameni”

Bacăul Civic, Cetățeni Activi pentru Bacău (RYMD)Băcăuanii vor piste pentru biciclete și Asociația Elevilor din Bacău atrag atenția autorităților locale, printr-un comunicat de presă, că trebuie să adopte cât mai repede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), impus de Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Comunicatul a apărut pe kristofer.ro este intitulat ”Municipiul Bacău are nevoie urgentă de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă” şi susţine că Bacăul ar putea avea, până în 2020, doar din fonduri europene,  piste și parcări pentru biciclete, autobuze electrice, parcări supraterane sau subterane de tipul park & ride, pasaje pietonale, stații intermodale pentru mijloacele de transport în comun, un sistem inteligent de gestionare a biletelor, benzi dedicate transportului public, zone pietonale în locul celor rutiere (mai ales în zona centrală), ba chiar putem introduce transport electric public în anumite zone ale orașului.

Iată conţinutul întregului comunicat:

„Miercuri, 16 septembrie 2015, în Bacău a debutat Săptămâna Europeană a Mobilității, drept pentru care organizațiile non-guvernamentale preocupate de dezvoltarea sustenabilă a municipiului atrag atenția autorităților locale că trebuie să adopte cât mai repede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), impus de Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014-2020.

Fiind un document strategic ce cuprinde politici și măsuri bine definite, care vizează toate modurile și formele de transport din întreaga aglomerație urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este obligatoriu pentru un oraș a cărui administrație intenționează să atragă fonduri europene pentru devoltarea oricărui tip de infrastructură de transport pe perioada exercițiului bugetar european 2014-2020.
Astfel, dacă administrația locală nu va realiza de urgență un PMUD, Bacăul nu va putea să atragă bani europeni pentru îmbunătățirea transportului și a infrastructurii stradale în următorii ani. Conform ghidului publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, peste 2,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană este bugetul estimat a fi utilizat exclusiv în mobilitatea urbană, mult mai consistent comparativ cu orice alt domeniu al programului REGIO.

Grației axelor 3.2 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon și 4.1 – Dezvoltare Urbană ale POR 2014-2020, pot fi finanțate investiții destinate îmbunătățirii transportului public urban, a transportului electric și nemotorizat, dar și proiecte destinate reducerii emisiilor de dioxid de carbon în zona urbană.
Având ca punct de pornire un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă realizat în urma consultării cetățenilor și a tuturor părților interesațe, am putea avea în Bacău, în următorii ani, piste și parcări pentru biciclete, autobuze electrice, parcări supraterane sau subterane de tipul park & ride, pasaje pietonale, stații intermodale pentru mijloacele de transport în comun, un sistem inteligent de gestionare a biletelor, benzi dedicate transportului public, zone pietonale în locul celor rutiere (mai ales în zona centrală), ba chiar putem introduce transport electric public în anumite zone ale orașului.

Toate sunt posibile până în 2020, cu fonduri europene, având la bază Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care trebuie realizat cât mai curând de Primăria Bacău. Fără plan, aceste investiții nu sunt eligibile! – Cristian Ghingheș, inițiator Băcăuanii vor piste pentru Biciclete și Bacăul Ciciv

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă trebuie extins pe planurile existente de dezvoltare, în speță pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, și corelat cu planurile urbanistice generale, respectiv cu Master Planul General de Transport al României”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *