Cristian Ghingheș

Apel către studenți: să intervină în procesul intentat Universității București pentru majorarea taxelor cu rata inflației

Inevitabilul s-a produs, iar Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept, și-a dat în judecată propria universitate după ce UB majorat taxele universitare pentru toți studenții în plină pandemie. Inițial a încercat să oprească acest abuz al celor care conduc universitatea printr-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor Senatului, iar ulterior printr-o plângere prealabilă.

Andrei Nicolae Popa cere instanței anularea tuturor actelor administrative prin care s-au majorat taxele tuturor studenților cu rata inflației, considerând măsura ca fiind nelegală pentru mai multe motive care se întind pe 17 pagini:

  • 1. Încalcă prevederile de art. 119 și art. 141 din Legea nr. 1/2011, art. 3 din OUG nr. 133/2000 și art. 11 lit. e) din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților Universității din București.
  • 2. Se încalcă principiul libertății contractuale, principiul pacta sunt servanda și principiul echilibrului contractual în contractul de studii.
  • 3. Se încalcă principiul nominalismului monetar.
  • 4. Măsura reprezintă clauză abuzivă la contractul de studii, încălcându-se prevederile art. 10 lit. a), c), f) din OG nr. 21/1992 și ale art. 4 din Legea nr. 193/2000 și lit. a) din Anexa Legii.

Prin demersul meu, încerc să schimb o percepție în sistemul de învățământ superior : că universitatea poate să facă ce vrea, când vrea și cum vrea iar studentul este obligat să suporte orice abuz. Aici nu e vorba doar despre bani (deși prejudiciul, dacă vorbim de toți studenții la taxă din UB, ridicându-se la peste 100.000 lei), ci și despre încălcarea flagrantă a legislației în domeniul educației, a principiilor de drept civil și administrativ și, cel mai important, a drepturilor studentului!

Îi invit pe toți studenții la taxă din Universitatea din București dar și pe organizațiile reprezentative ale studenților din Universitate să susțină acest demers iar, dacă vor considera astfel, să formuleze cerere de intervenție principală sau accesorie în proces prin care să susțină poziția subsemnatului. Orice sfat, sugestie, critică care poate ajuta la câștigarea procesului este binevenită și o apreciez enorm!

Cei interesați pot găsi în următorul link cererea de chemare în judecată și modelul de cerere de intervenție: https://drive.google.com/drive/folders/1cwb1e8-9FGipX6mnyMH8PcMcFmFUD7bt?usp=sharing

Puteți urmări cursul procesului aici: http://portal.just.ro/107/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10700000000118916&id_inst=107

Totuși, mă întreb ce păzesc zecile de reprezentanți aleși ai studenților și paznicii de lângă fax (ca să fie ei primii care înhață internshipurile) de la asociațiile studențești.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Apel către studenți: să intervină în procesul intentat Universității București pentru majorarea taxelor cu rata inflației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *