Cristian Ghingheș

Scrisoare deschisă membrilor Senatului Universității din București: nu votați majorarea taxelor pentru studenți!

Andrei Nicolae Popa, care s-a remarcat în ultimii ani ca un lider informal al apărării drepturilor și intereselor studenților din Facultatea de Drept, a trimis astăzi o scrisoare deschisă tuturor membrilor Senatului Universității din București prin care îi roagă să nu voteze majorarea taxelor pentru studenți (despre care am relatat aici în premieră), invocând mai multe argumente economice, sociale, dar și de ordin juridic. Vă redăm scrisoarea deschisă:

Stimate Domnule Președinte,
Stimați membri ai Senatului,

În ceasul cel mai greu al existenței noastre, solidaritatea, compasiunea și umanitatea trebuie să primeze. Mă adresez Senatului Universității din București cu un gând de înțelepciune și cumpătare față de ceea ce poate să însemne pierderea identității umaniste și sociale a comunității noastre universitare.

Propunerile de majorări a taxelor de școlarizare pentru mai multe facultăți ale Universității, dintre care cele mai vizibile fiind de la Facultatea de Drept, vin într-un moment în care țara noastră și omenirea întreagă sunt încercate de una dintre cele mai puternice pandemii care au existat vreodată pe Pământ. Efectele ei se resimt atât în sănătatea cotidiană, dar și în starea de spirit și avuția personală a fiecărui individ. Majorările de taxe de școlarizare pun o povară socială și economică prea grea pentru studenții și părinții lor încercați, la fel ca și noi toți, de aceste vremuri dificile.

Universitatea din București, deși o instituție de învățământ superior cu tradiție, a avut nefasta soartă de a avea un management executiv deficitar care s-a materializat printr-o încetinire a dezvoltării bazei materiale, a resurselor educaționale și a serviciilor studențești. Imaginea acestui tip de management s-a reflectat în nu mai puțin de 8 sancțiuni contravenționale aplicate Universității în aproximativ un an pentru încălcarea normelor de igienă, sănătate publică și siguranța alimentelor. Dintre cele constatate de autoritățile de control s-au numărat existența de șobolani în cămine, mâncare stricată la cantină, neigienizarea grupurilor sanitare sau neluarea măsurilor de dezinfecție în cazul crizei TBC.

În ceea ce privește serviciile studențești, studenții Universității noastre dorm în cămine fără căldură, cu mucegai și primesc burse bazate exclusiv pe majorările guvernamentale din 2017, contribuția Universității nerespectând nici măcar indicatorul minimal ARACIS de 10%.

În amfiteatrele Facultății de Drept a Universității din București, neschimbate din anul 1936, studenții își deformează coloana în zecile de ore petrecute la cursuri și seminare. Zeci, dacă nu chiar sute de studenți, manifestă activ forme severe de scolioză, lordoză, cifoză, discopatii sau hernii lombare, toracale sau cervicale, toate contactate sau agravate în timpul studiilor la Facultatea de Drept. Ce folos să fii un bun jurist dacă Facultatea te scoate un om bolnav?

În Facultatea de Drept, seminare la discipline elementare precum Drept civil, Drept penal sau Drept administrativ se fac cu grupe de 60 sau chiar 90 de studenți, deși standardele ARACIS obligă ca grupele de seminare să conțină maximum 30 de studenți. Dacă mai punem la socoteală și prezența studenților de la ID, care nu beneficiază de un proces de învățare continuu, numărul celor prezenți la seminare depășește 100 de studenți.

Dacă vorbim despre resursele de care dispun profesorii Facultății, aceștia nu beneficiază de birouri individuale, accesul la baze de date online și portaluri legislative este limitat doar la accesarea prin bibliotecă (similar și pentru studenți), scriu cu cretă la table vechi de zeci de ani și nu beneficiază de niciun sprijin financiar pentru formarea continuă și cercetare. Toate aceste deficiențe definesc poziționarea actuală a Universității în topurile internaționale.

În toată această imagine dezolantă, care probabil descrie perfect situația în care se găsesc și alte facultăți ale Universității, ne întrebăm firesc dacă ceea ce s-a livrat până în prezent studenților poate constitui temei pentru majorarea taxelor școlare cu până la 100%.

Ne întrebăm firesc dacă majorarea exorbitantă a acestor taxe școlare la Facultatea de Drept, în condițiile în care Academia de Studii Economice și-a acreditat recent o facultate de Drept, ciclu licență, nu va însemna chiar moartea economică și financiară a Facultății noastre. Este dispus Senatul nostru să parieze viitorul Facultății de Drept pe o măsură de creștere a tarifului educațional în condițiile în care oferta educațională juridică, la nivelul Bucureștiului, crește iar cererea scade?

În sfârșit, mai grav decât majorarea cu 55% a taxelor universitare la UB în timp de pandemie globală este măsura majorării taxelor studenților actuali, anual, ajustat cu rata inflației, arată Andrei Nicolae Popa. Ne explică în continuare de ce este o greșeală:

 • 1. Pentru că ajustarea tarifului educațional cu rata inflației reprezintă, în termeni civili, o sancțiune aplicată debitorului (studentului, după caz) care a depășit scadența și efectuează plata la un moment ulterior, banii cu care se face plata fiind devalorizati față de momentul T0 când trebuia să-i dea. Conform principiului nominalismului monetar, debitorul plătește pe parcursul executării cât a convenit la încheierea contractului, indiferent de fluctuațiile valorice, pentru că riscul devalorizării monetare e suportat de creditor (Universitate), nu invers.
 • 2. Astfel, UB apreciază că studenții săi ar fi niște debitori aflați de drept în întârziere, care trebuie „sancționați” anual cu majorarea taxei școlare. Când ar trebui studenții să-și plătească taxa pentru a nu suferi penalității? În anul I, pentru toți cei 4 ani?!
 • 3. Rata inflației este o estimare pe anul în curs, ea putând fi stabilită cu exactitate abia anul următor celui pentru care s-a calculat. Totuși, UB aplică majorării taxelor o estimare a inflației pe anul bugetar în curs, ceea ce ar conduce la dreptul studentului de a cere reducțiunea prestației după ce apare cifra reală a inflației.
 • 4. UB plusează majorarea de taxe anuale peste ceea ce înseamnă inflația. Dacă în noiembrie 2019, RMA a inflației a fost de 3,8%, UB a majorat taxele cu mult mai mult raportat la baza de calcul.
 • 5. Contractul de școlarizare e unul comutativ, nu aleatoriu. Asta înseamnă că drepturile și obligațiile părților sunt, sau ar trebui, știute la momentul încheierii (anul I). A veni ulterior, prin act adițional, și a impune în mod unilateral o clauză prin care ajustezi studentului anual taxa în funcție de criteriul alea (rata inflației), reprezintă un abuz, o clauza abuzivă, nelegală, contrară misiunii și scopului actului de învățământ.

Ținând cont de toate acestea, dar și de critica opiniei publice cu privire la majorarea taxelor școlare în cuantumurile propuse și pe timp de criză, fac un apel către membrii Senatului Universității din București de a respinge toate propunerile care au ca efect majorarea taxelor școlare.

De asemenea, invit membrii Senatului Universității din București să-și exercite controlul asupra managementului executiv al Universității, în sensul rezolvării gravelor probleme amintite în prezenta scrisoare, și rearanjarea Universității pe o traiectorie a managementului calității în învățământul superior care să justifice eventualele viitoare majorări de taxe.

Prin respingerea tuturor propunerilor de majorări a taxelor școlare, aveți șansa să opriți hemoragia unei imagini negative pe care și-a construit-o Universitatea în spațiul public și să oferiți șansa unei renașteri a tradiției binelui, demnității, echității și solidarității care trebuie să ne definească pe toți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Scrisoare deschisă membrilor Senatului Universității din București: nu votați majorarea taxelor pentru studenți!

 1. Radu

  Unibuc are pe site în lista facultăților Facultatea de Administrație și Afaceri. Să mărești taxele acum, înseamnă că domnii și doamnele de la FAA nu citesc prognoze. Le-aș recomanda interviul lui Rubini apărut pe la începutul lunii martie în Der Spiegel. Și dacă nu le place ce spune Dr. Cata(strophe), au alte surse. Și dacă au alergie la previziuni, pot să ia să examineze evoluțiile burselor din ultimele două săptămâni.
  Dacă vor să se izoleze de studenți în continuare prin taxe prohibitive, asta este o altă problemă. Însă pentru a evita să se facă de râs puteau să scrie așa: „taxele se mențin la același nivel cu cele din anul universitar 2019-2020 și vor fi ajustate corespunzător cu rata inflației / deflației”.
  Deșteptul sau deșteapta care a umflat taxele, ar trebui acum să vină în fața Senatului și să dea niște explicații, dacă nu le-a dat la timp.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *