Cristian Ghingheș

Universitatea din București, la un pas să fie dată în judecată de un student pentru majorarea taxelor

La sfârșitul lunii martie, în plină pandemie de Covid-19, Universitatea din București a indexat taxele universitare cu rata inflației pentru toți studenții. Atunci, Andrei Nicolae Popa a trimis o scrisoare deschisă membrilor Senatului Universitar în care le-a solicitat să nu voteze această măsură ilegală, susține el.

Cum isprava s-a întâmplat și taxele au fost majoritate, acum același student somează universitatea că urmează să o cheme în judecată dacă nu îi va admite plângerea prealabilă prin care a cerut UB să revoce hotărârea de majorare a taxei cu rata inflației.

Dacă Senatul nu revocă hotărârea, sunt nevoit să dau Universitatea din București în judecată.

Câteva idei despre nelegalitatea indexării taxelor:
– Senatul a adoptat o decizie a Consiliului de Administratie prin care cea din urmă a majorat de fapt taxele, lucru total neelgal în raport cu art. 119 din Legea nr. 1/2011.
– Senatul modifică printr-o hotărâre, în mod unilateral, contractul de studii, majorând taxa de studii. Dacă nu accepți modificarea, esti examtriculat!!1 Acest lucru încalcă principiul libertății contractuale și al egalității părților în raportul juridic civil.
– Senatul modifică contractul de studii pe durata ciclului de studii, lucru total interzis de art. 3 din OUG nr. 133/2000.
– UB încalcă principiul nominalismului monetar, care spune că creditorul suportă riscul devalorizării monedei cauzat de inflație, nu debitorul (studentul).
– Indexarea taxei cu rata inflației reprezintă o clauză abuzivă în contract, de natură a crea studentuluio situație mult mai oneroasă față de momentul încheierii contractului, ce ține de un eveniment viitor și nesigur (alea).

Studenții nu sunt debitori aflați în întârziere și nici cauzatori de prejudicii ca să plătească Universității taxe mai mari indexate cu rata inflației.

O să vă țin la curent cu evoluția lucrurilor!

Andrei Nicolae Popa s-a remarcat în ultimii ani ca un lider informal al apărării drepturilor și intereselor studenților din Facultatea de Drept, este student la Facultatea de Drept și activează ca evaluator ARACIS în Comisia permanentă de științe juridice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Universitatea din București, la un pas să fie dată în judecată de un student pentru majorarea taxelor

  1. Dumitru

    E destul de scandalos. Si totusi, lucruri mai scandaloase de-atat au fost prezentate ca „normale” de catre capitalistii nostri nationali si internationali. Ar fi fost interesant sa aflam din articol ce fel de contract leaga UniBuc de catre un student (cu plata). BTW: mai exista locuri fara plata?

    Reply
  2. RETRO

    Ministerul educației ar trebui să aibă oarece instrumente de calcul al taxelor. Dacă lasă asta pe seama fantomei numită autonomie universitară, iese ce iese, adică arbitrariu. În orice caz, atât pentru minister cât și pentru universități, studentul a devenit o sursă de bani, un cap de vită furajată, un partener comercial, un client. Nu știu de ce nu se înlocuiesc universitățile cu niște cursuri online (MOOC-uri, spre exemplu) + distribuitoare automate de diplome. Ar fi ceva mai fair.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *