Ileana Renia

Apel către PSD și PNL: retrageți de urgență proiectul care limitează accesul la informațiile publice!

Una dintre cele mai folositoare legi pentru democrația românească și implicit pentru cetățeni, 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, este pe cale să fie ciuntită în Parlament după ce o mână de deputați au pus gând rău dreptului nostru de a solicita informații publice.

Care sunt modificările propuse prin B584/2020:
– instituțiile publice vor putea refuza motivat comunicarea informațiilor solicitate în cazul în care cererea este făcută cu ”rea-credință” sau în cazul în care documentul solicitat depășește 50 de pagini;
– instituirea unei taxe pentru serviciile prestate de către angajații instituțiilor publice pentru oferirea informațiilor cerute, urmând ca suma să varieze în funcție de durata, complexitatea și volumul serviciilor și acțiunilor ce trebuie efectuate pentru a pune informațiile solicitate la dispoziția solicitanților;
– taxa ar urma să fie aplicată și informațiilor solicitate în format electronic.

Inițiativa a fost înregistrată miercuri la Senat și este semnată de următorii deputați:

  • Bontea Vlad (PSD);
  • Ilișanu Claudiu-Augustin (PSD);
  • Roman Florin Claudiu (PNL);
  • Ștefănescu (Peța) Eliza Mădălina (PSD);
  • Vișan George Gabriel (PSD).

Pe această cale, solicităm public celor 5 inițiatori să retragă acest proiect de lege menit categoric să limiteze dreptul tuturor persoanelor interesate la orice tip de informație publică!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Apel către PSD și PNL: retrageți de urgență proiectul care limitează accesul la informațiile publice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *