Romania Curată

Apel către jurnaliştii din străinătate să se informeze din surse credibile despre situaţia din Moldova

Consiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat membrilor Alianței Europene a Consiliilor Independente de Presă (AIPCE), din care fac parte structuri de autoreglementare jurnalistică din 31 de ţări, să transmită apelul către jurnaliştii care relatează despre evenimentele din Republica Moldova, de a se informa îndeajuns, din surse credibile și diverse.   

„Republica Moldova este o țară care apare în peisajul mediatic internațional foarte rar și doar cu ocazia unor evenimente extreme sau inedite. Actualmente ţara noastră trăiește exact un astfel de eveniment dramatic, care trezește interesul mass-mediei internaționale: un lung și traumatizant proces de instituire a noului guvern, pe fundalul protestelor masive care tensionează societatea până la un indicator care fac evenimentele ”publicabile” pe paginile multor ziare europene. Constatăm, însă, că mai multe ediții străine au plasat știri eronate despre realitatea moldovenească și înțelegem că acestea nu se bazează pe elementare acțiuni de informare, obligatorii pentru jurnalismul de calitate. Ca urmare, interpretările eronate ale mass-media internaționale sunt preluate de unele medii locale și utilizate în calitate de argumente în acțiuni de manipulare evidentă”, se spune în apelul Consiliului de Presă din Moldova

Prin intermediul AIPCE, Consiliul de Presă din Moldova face apel către toți jurnaliștii care respectă principiile jurnalismului etic, să se informeze îndeajuns, din surse credibile și diverse, despre situația actuală din Chișinău pentru a le oferi cititorilor, ascultătorilor sau spectatorilor săi informație obiectivă despre evenimentele din Republica Moldova.

Consiliul de Presă din Republica Moldova este o structură independentă în raport cu administraţia publică, mediul politic, mediul de afaceri, alte grupuri de interese, care contribuie la responsabilizarea mass-media faţă de consumatorii de media, prin soluţionarea amiabilă a  litigiilor dintre publicaţii şi cititori, promovarea jurnalismului de calitate, respectării principiilor deontologice jurnalistice de către publicaţii, agenţii de ştiri sau portaluri informaţionale.

Consiliul de Presă din Republica Moldova a fost fondat la 1 octombrie 2009 de către 6 asociaţii:

  • Asociaţia Presei Independente (API),
  • Centrul pentru Jurnalism Independent,
  • Comitetul pentru Libertatea Presei,
  • Uniunea Jurnaliştilor din Moldova,
  • Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO”
  • Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *