Romania Curată

Apel către deputați: Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

 

Mai multe asociații și organizații non-guvernamentale, printre care APADOR-CH și Societatea Academică din România, au lansat un apel către deputații din Parlamentul României, cărora le cer să voteze împotriva proiectului de lege a defăimării sociale. ”Odată devenit lege, nu va contribui la prevenirea și combaterea discriminării, ci mai degrabă va duce în derizoriu conceptul de nediscriminare, deoarece dublează unele prevederi deja existente în legislația ce guvernează domeniul și instituie un nou organism cu atribuții antidiscriminare în interiorul (dar oarecum nesupus autorității) celui deja existent – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”, spun semnatarii apelului.

Iată textul apelului:

”Stimate doamne deputate, stimați domni deputați,

 Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015) deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale.

Spre exemplu, conform proiectului, defăimarea socială este fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social.

Includerea „afirmațiilor” în această definiție va avea ca efect inhibarea unor discuții libere pe teme de interes general, aducându-se astfel atingere libertății de exprimare. O altă problemă este legată de lipsa de previzibilitate a sintagmei „pusă în situaţie de inferioritate”, care este mult prea ambiguă astfel că lasă loc la abuzuri, deoarece destinatarii legii nu pot cunoaște limitele precise ce trebuie respectate pentru a nu încălca legea.

Acestea sunt doar două exemple. Mai multe puteți găsi în poziția publică asumată de opt organizații neguvernamentale în urma adoptării proiectului de lege în Senat, anul trecut. Față de varianta adoptată de Senat proiectul propus acum în Camera Deputaților a suferit mici modificări, dar care nu rezolvă problemele grave ale legii.

Trebuie precizat că proiectul, odată devenit lege, nu va contribui la prevenirea și combaterea discriminării, ci mai degrabă va duce în derizoriu conceptul de nediscriminare, deoarece dublează unele prevederi deja existente în legislația ce guvernează domeniul și instituie un nou organism cu atribuții antidiscriminare în interiorul (dar oarecum nesupus autorității) celui deja existent – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Mai mult decât atât, în primă instanță spectrul acestei legi va inhiba discursul și discuțiile publice din mediul online. Pe termen mediu și lung, această lege va deschide ușa pentru introducerea unor inițiative legislative sau chiar măsuri administrative care să contribuie la cenzura Internetului sub pretextul aplicării legislației anti-discriminare.

Sperăm, stimate doamne și stimați domni, că veți citi cu atenție proiectul de lege care este deja înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și veți alege să votați NU!”.

Semnatarii apelului sunt APADOR-CH, ActiveWatch, Centru pentru Jurnalism Independent – CJI, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, Societatea Academică din România – SAR.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Apel către deputați: Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

  1. Ionel LUPU

    Domnul DRAGNEA, dupa ce a inventat metoda aducerii la vot si a MORTILOR si l-a „ajutat” discret pe Victor – Viorel sa paraseasca Guvernul,, acum IRITA LUMEA cu… „Legea defaimarii”……. Acest individ cu musteata, daca ar avea mai multa putere ar instaura un regim de viata asemanator cu cel din COREEA DE NORD !!!!!!

    Reply
  2. Dumitru Drinceanu

    Inchiderea gurii prin lege într-o țară cu corupție generalizată, mai ales la vârfurilor politice, cu o societate civila slabă și sindicate diluate și disipate înseamna o acțiune contraproductivă, profund antidemocratică, noneuropeană, abuzivă și periculoasă, fiindcă acoperă infecția cu pumnul, cătușele și intimidarea excesivă, în loc să îi dea voie să se autodetensioneze prin libera expreise! Mare eroare!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *