Romania Curată

Apel ActiveWatch către jurnalişti şi politicieni: „Nu stigmatizaţi comunitatea maghiară!”

ActiveWatch transmite că a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 Decembrie 2015 al DIICOT, în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

În acest context, ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea și buna-credință a jurnaliștilor, în ceea ce privește modul de a relata pe marginea unor subiecte  extrem de sensibile și cu potențial de a provoca reacții xenofobe împotriva comunității maghiare și îi indeamnă pe aceștia să nu ezite să verifice acuratețea informațiilor chiar oficiale furnizate de către SRI/ DIICOT.

„Având în vedere importanța instituțiilor de presă în asigurarea informării corecte a publicului, ActiveWatch readuce în atenția acestora recomandările formulate în Raportul „Libertatea Presei în Romania 2014 – 2015” în ceea ce privește relatările privind minoritatea maghiară:

– Verificați cu maximă atenție informațiile cu privire la comunitatea maghiară, inclusiv cele care vin din surse ”oficiale”, pentru a evita intoxicările de presa;

– Pe cât posibil, cereți poziția unui reprezentant al minorității maghiare în cazul în care publicați știri care privesc această comunitate;

– Pe cât posibil, cereți o versiune originală a declarațiilor în limba maghiară și încercați să obțineți o traducere independentă pentru a evita transpunerile trunchiate”, se arată în comunicatul ActiveWatch.

De asemenea, ActiveWatch face apel la jurnalisti și la politicieni să nu pună semnul de egalitate între “teroriști” și comunitatea maghiară în ansamblu și liderii ei politici legitimi și să nu stigmatizeze dezbaterile cu privire la aspirațiile politice ale acesteia.

„Dorim să menţionăm că și în actualul context, aceste revendicări rămân legitime atâta timp cât se încearcă obținerea lor prin mijloace democratice, iar decidenții politici au obligația de a continua dialogul cu reprezentanții politici legitimi ai comunității maghiare”, mai spun reprezentanţii ActiveWatch, care cere instituțiilor publice implicate în anchetarea acestor incidente să lămurească cu celeritate situaţia si să pună cât mai repede la dispoziție toate probele legate de intenția de a săvârși atentate teroriste pe teritoriul Romaniei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Apel ActiveWatch către jurnalişti şi politicieni: „Nu stigmatizaţi comunitatea maghiară!”

 1. POPOVICIU DORIN

  Faptul ca un cetatean roman de etnie maghiara incalca legea NU inseamna in nici un fel stigmatizarea etniei din care un cetatean face parte,sau ar trebui solicitat acordul etniei ?,vezi cazul parlamentarilor

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Popoviciu Dorin: ideea e să răspundă doar pentru partea de lege încălcată, că una e huliganismul sau încălcarea regimului artificiilor și alta e terorismul

   Reply
 2. cristi

  De unde pana unde aparati voi niste cetateni care se comporta ca teroristii? Este clar ca in mare parte Secuii sant oameni pasnici,dar sa stiti ca sant unii de o violenta extrema la adresa Romanilor.Din pacate acei oameni se plimba liberi pe strazi.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cristi: și pt. violențe există legi (inclusiv penale) ; o persoană violentă nu este, însă, obligatoriu, un terorist; să nu ne jucăm cu vorbele, că, Doamne ferește, când apare unul real n-o să-l mai ia nimeni în serios – dozarea măsurilor (și a sancțiunilor) penale trebuie să țină cont de gravitatea faptelor

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *