Adrian Popescu

Apararea si Externele ignora cererile premierului, altele mimeaza deschiderea Ministerele sunt departe de transparentizarea totala a achizitiilor publice

Doar sase ministere au indeplinit cu adevarat cerinta premierului Mihai Razvan Ungureanu, exprimata la inceputul mandatului, de transparentizare a cheltuirii banului public pe portalurile fiecaruia in parte. Aceasta, desi MRU s-a laudat la postul national de televiziune, in direct si la o ora de maxima audienta, cu fermitatea respectarii acestei cerinte care s-ar aplica deja “perfect normal si functional”, in mod evident lucrurile nu stau chiar asa. Restul celor zece ministere plus SGG fie au mimat cerinta sefului Guvernului si “au aruncat” pe site cateva contracte cu toate ca in realitate numarul acestora era mult mai mare, fie au ignorat total decizia sefului Executivului. Coincidenta sau nu, printre ministerele care l-au ignorant pe Ungureanu se afla cele detinute de reprezentantii UNPR Gabriel Oprea (Aparare) si Cristian Diaconescu (Externe).

Desi functioneaza de cateva luni, Ministerul Afacerilor Europene condus de Leonard Orban a facut mult mai mult decat alte ministere care dispun de bugete enorme si o armata de angajati.

Ministerul Culturii. Este cel mai deschis minister in a publica informatii despre contracte si achizitii. Astfel, de la inceputul anului, pe site (la rubrica Transparenta) se publica situatia platilor efectuate in fiecare luna (asistenta juridica, achizitie de bunuri, servicii de curatenie, telefonie mobila, reparatii auto, intretinere ascensoare etc.)

Separat, Ministerul Culturii publica contractele si licitatiile organizate pe diverse proiecte de restaurate si consolidare a monumentelor istorice.

Ministerul Justitiei. Pe site se gasesc informatii despre bunurile scoase din uz, o situatie a achizitiilor din perioada ianuarie-februarie 2012 (in care sunt trecute inclusiv companiile care au castigat contractele), precum si anunturi de lansare a licitatiilor. Este singurul minister care ofera date despre bunurile scoase din uz, supuse procedurii de transmitere fara plata.

Ministerul Educatiei. Are o rubrica speciala de achizitii si licitatii, unde a fost postata o lista completa cu contractele incheiate in anul 2012 (abonamente la ziare, telefonie fixa si mobila, servicii de curatenie) si o lista cu trei contracte aflate in licitatie pe SEAP.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe site se gasesc anunturi de privatizare a unor active (hoteluri), o rubrica intitulata Transparenta cu anunturi privind licitatii lansate in 2012, plati efectuate in contul unor bunuri si servicii (deplasari externe, servicii de curatenie, telefonie, curierat, intretinere locuinte de serviciu, protocol) pe fiecare din ultimele trei luni.

Ministerul Sanatatii. Are o lista cu platile efectuate in 2012 (deplasari interne si bunuri si servicii) si o rubrica speciala de achizitii publice in care apar si contracte din 2012.

Ministerul Afacerilor Europene – lista cu achizitiile directe (carburanti auto, serviciu de paza, intretinere echipamente birou, reparatii ascensor etc.), anunturi de participare si contracte atribuite.

Transparenta partiala

Ministerul Administratiei si Internelor. Nu are o lista cu cheltuielile pentru bunuri si servicii necesare institutiei. Institutia a publicat patru contracte: unul de atribuire din 2011 (servicii farmaceutice) si trei din 2012 (servicii de transport aerian, consultanta si management pentru un sistem informatic, servicii de audit pentru derularea unui alt proiect informatic).
In realitate, MAI deruleaza un numar mai mare de contrate. Pe SEAP, MAI apare cu sapte contracte atribuite in 2012 si alte opt aflate in procedura de licitatie.

Ministerul Finantelor. Are pe site o rubrica speciala pentru achizitii, insa nu este actualizata, contractele publicate fiind din anii 2010 si 2011. In schimb, pe SEAP, ministerul a lansat in acest an trei anunturi de atribuire.

Ministerul Transporturilor. Rubrica de achizitii si licitatii nu este actualizata. Exista anunturi de intentie, participare si atribuire a unor contracte, insa nu exista niciun contract din 2012, desi pe SEAP Ministerul Transporturilor apare cu 5 anunturi de atribuire si unul de participare. De asemenea, nu exista o lista cu cheltuielile ministerului pentru bunuri si servicii.

Ministerul Mediului. Nu are o sectiune speciala pentru achizitii publice, dar dupa ce pierzi o vreme pe site sa le gasesti, vezi ca anunturile pentru lansarea de licitatii sunt postate la rubrica actualitate, fiind contracte si din 2012. Nu are o lista cu banii cheltuiti pe bunurile si servicii din minister.

Ministerul Muncii. Publica anunturi privind lansarea unor licitatii, insa lipsesc contractele de atribuire din anul 2012 si nu exista o situatie a cheltuielilor cu bunuri si servicii din anul in curs.

Ministerul Economiei. Pe site sunt publicate doar cateva contracte privind servicii de distributie gaze naturale din 2011 si lansarea unor licitatii in 2012 pentru diverse contracte. Nu exista o lista cu bunurile si serviciile pentru minister.

Ministerul Comunicatiilor. Are pe site doua anunturi de participare din anul 2012, si o lista cu cheltuielile de investitii din anii 2009-2011, nu si o lista cu cheltuielile pe bunuri si servicii in minister din anul 2012.

Punctaj zero

Ministerul Apararii. Nu are pe site o rubrica despre achizitii, ci doar un buletin al achizitiilor din anul 2011, la care accesul este foarte greoi, fiind atasat unui departament din cadrul MApN. Pe SEAP, Ministerul Apararii apare totusi cu 24 de anunturi de lansare a unor licitatiii si 40 de contracte acordate in anul 2012. Toate acestea ar fi trebuit sa se regaseasca pe site-ul institutiei.

De asemenea, ministerul condus de Gabriel Oprea nu are o lista cu cheltuielile pentru bunuri si servicii.

Ministerul Afacerilor Externe. Nu are pe site o rubrica pentru achizitii. Pe site apar doar cateva comunicate privind participarea Romaniei la expozitii internationale, cu trimitere la site-ul de licitatii publice e-licitatie.ro. De o lista cu cheltuielile de bunuri si servicii nici nu poate fi vorba.

Ministerul Agriculturii. Are publicat pe site doar o lista cu obiectivele de investitii care se dau in exploatare in 2011. Nu exista o rubrica pentru licitatii si contracte si nici o situatie a cheltuielilor din minister pe bunuri si servicii.

Nici Secretariatul General al Guvernului nu a creat pe site-ul sau o sectiune speciala destinata achizitiilor publice. Ultimele anunturi se regasesc la sectiunea “interes public” si dateaza de la inceputul anului 2011.

Model de transparenta

In loc sa le dea ultimatumuri, pe care fiecare ministru le-a interpretat in felul lui, premierul Ungureanu ar fi trebuit sa dea dispozitii Secretariatului General al Guvernului pentru un model unic de postare a informatiilor pe site-urile ministerelor.

Romania curata propune Guvernului ca pe pagina de internet a fiecarui minister sa existe o sectiune speciala de ACHIZITII
PUBLICE (si nu ascunsa in alte sectiuni cum se intampla acum la unele ministere), unde sa fie postate, in fiecare luna, o lista cu banii cheltuiti pe bunuri si servicii si o alta lista cu contracte (anunturi de intentie, participare si atribuire), concomitant cu publicarea lor pe SEAP.


UPDATE:


SGG a reactionat in urma acestui articol

Romania curata a primit din partea SGG precizarea ca achizitiile publice pe anul 2012 au fost postate pe site-ul institutiei pe data de 16.02.2012 la sectiunea Interes PublicDocumente Financiare. Autorul articolului a cautat documentul la aceeasi sectiune (Interes Public), accesand link-ul Anunturi Licitatii (unde ultima postare se refera la inceputul anului 2011). Inclusiv aceasta confuzie poate constitui un argument in plus pentru ceea ce propunem mai sus: existenta unui model unic de postare a informatiilor pe site-urile ministerelor, a institutiilor publice in general, astfel incat acestea sa fie accesibile publicului larg.

Achizitiile publice ale SGG la inceput de an 2012 pot fi consultate la rubrica Interes public – Documente financiare AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Apararea si Externele ignora cererile premierului, altele mimeaza deschiderea Ministerele sunt departe de transparentizarea totala a achizitiilor publice

 1. Asociatia SUTTER

  Nu si-a respectat cuvantul.
  Transparenta este un lucru de neinteles pentru cei din ministere.
  1. registratorul ti-o inregistreaza daca Vrea ,daca … exp. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti,etc.

  2. la Administratia Financiara Cutitul de Argint sect. 4, la solicitatrea verbala de informatii , nu primesti decat replica: „.nu vreau pentru cu sunt functionar fiscal,financiar!” Cred ca in sensul „nu te pui cu mine ,fac ce vreau , si pot sa-ti fac rau”.

  si multe alte exemple

  Reply
 2. Mvasile

  Am o experienta bogata in aplicarea L. 544/2001 si cred ca aceasta lege trebuie sa fie corectata in sensul ca persoana desemnata a conduce biroul de informare si relatii publice sa raspunda direct si personal in cazul refuzului de a indeplini sarcina de serviciu.
  Este posibil ca directorul, ministrul, etc. sa fi transmis in structuri dispozitia lui MRU dar unii functionari lenesi, indaratnici, etc. sa nu respecte dispozitiile date.
  Daca legea prevede o procedura de urgenta pentru sanctiunarea functionarului indaratnic atunci lucrurile se vor misca mai repede.
  Spre exemplu, prima abatere se sanctioneaza cu amenda iar la urmatoarea abatere cu interzicerea de a mai ocupa un post la relatii publice si mentionarea sanctiunii in cartea de munca.
  In acest mod se va implementa un mecanism de autocontrol care este mult mai eficient decat plangerea la Contencios.
  In sistem sunt zeci de mii de functionari care nu pot fi convinsi altfel decat prin autocontrol.
  Evident, pe pagina de internet a institutiei trebuie sa fie postat numele persoanei (persoanelor) care raspund direct de informarea publica.
  ARC ar putea, de ce nu, sa propuna lui MRU posibilitatea de a primi un sprijin din partea voluntarilor nostri.

  Reply
 3. Mvasile

  Referitor la comentariul nr. 1, trebuie sa cunoastem ca parchetele si chiar Ministerul Public nu au publicat pe pagina de internet referinte la biroul de informare publica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *