Romania Curată

APADOR-CH cere MAI să nu pună UPI pe urmele noastre fără mandat

APADOR-CH a transmis astăzi Ministerului de Interne o propunere pentru completarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind înființarea, organizarea și funcționarea Unității de Protecție Internă (UPI) a Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul prevede printre altele, la articolul 13, că UPI va putea culege informații fără mandat de interceptare de la judecător. (citiți textul proiectului)

Propunerea APADOR-CH se referă la obligația deținerii unei autorizări judecătorești pentru derularea oricăror activități specifice culegerii de informații, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului de către UPI.

Modificarea proiectului de ordonanță de urgență în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă, UPI ar urma să deruleze acest tip de activități în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror.

Actualul Cod de procedură penală, intrat în vigoare în 2014, acordă însă importanța cuvenită respectării dreptului la viață privată și stipulează că măsurile de culegere de informaţii/supraveghere a persoanei care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de către procuror, ci numai de către judecător, care este magistrat independent.

Textul integral al propunerii APADOR-CH


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *