Romania Curată

APADOR-CH cere implicarea premierului Cioloș în situația absurdă de la Runcurel, Gorj

Reprezentanții APADOR-CH vor să se întâlnească cu premierul Dacian Coloș pentru a trage un semnal de alarmă referitor la situația oamenilor din Runcurel, județul Gorj, după ce mina de lignit de la Jilț Nou s-a extins peste vatra satului, fără ca localnicii să fie despăgubiți pentru pierdererile suferite. Situația de la Runcurel a ajuns și în atenția presei internaționale.

Iată mai jos comunicatul APADOR-CH:

”APADOR-CH cere guvernului să regândească ștergerea de pe hartă a satului Runcurel, Gorj

Prin HG 960/2015, Guvernul a permis extinderea unei mine din Gorj peste satul Runcurel, dar a uitat să-i despăgubească pe oameni pentru case

APADOR-CH i-a cerut ieri o întrevedere premierului Dacian Cioloș, pentru a-i explica situația dramatică a celor 130 de familii din Runcurel, județul Gorj, scăpate din vedere de executiv când a emis HG 960/2015.

Conform acestei hotărâri, Guvernul a permis, în decembrie 2015, Companiei Energetice Oltenia, să extindă mina de lignit de la Jilț Nord și peste vatra satului Runcurel, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru casele și acareturile sătenilor, ca și când acolo nu ar fi existat decât terenuri agricole.

Localnicii sunt duși cu vorba de mai mulți ani de Compania Energetică Oltenia, că vor fi mutați cu tot cu sat, biserică, cimitir și școală într-o comună vecină, Telești, însă în acest timp nu s-a concretizat nimic. Excavațiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor și afectându-le tot mai mult viața: casele li s-au crăpat, pășunile pe care pășteau vitele lor s-au redus.

În decembrie 2015, jumătate dintre săteni au primit notificări din partea CEO să elibereze terenurile, întrucât conform HG 960/2015 acestea sunt practic ale minei. Hotărârea de guvern permite preluarea întregului sat de către CEO, dar prevede despăgubiri de 1 euro/mp doar pentru terenul agricol. Sătenii sunt revoltați și spun că în lipsa unor compensații juste nu își pot reface viața în altă parte, dar din cauza lucrărilor miniere învecinate nici viața din Runcurel nu mai poate fi o opțiune pentru multă vreme.

APADOR-CH cere guvernului să regândească soluția pentru Runcurel, întrucât actuala HG 960/2015 le încalcă oamenilor din sat drepturi fundamentale prevăzute de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la protecția proprietății și dreptul la viață privată.

Citiți raportul întocmit de APADOR-CH la fața locului, document trimis atât premierului Dacian Cioloș cât și Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.”

runcurel sateni

Pe 17 mai Reuters a publicat un reportaj despre ”satul înghițit de mină” în județul Gorj, reportaj preluat apoi de mai multe publicații internaționale. Articolul relata cum localnicii s-au revoltat după ce au primit 30 de zile să-și părăsească pământurile, dar nu au fost luați în considerare și pentru plata despăgubirilor. Traducerea reportajului poate fi citită aici.

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “APADOR-CH cere implicarea premierului Cioloș în situația absurdă de la Runcurel, Gorj

 1. Valentina

  INFORMARE DE PRESĂ

  București, 10 iunie 2016

  Ministerul Energiei a cerut un raport de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu privire la situația locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel, care urmează să fie expropriați, în baza Hotărârii de Guvern nr. 960/2015, pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord.

  Raportul întocmit de conducerea CEO va fi prezentat în cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră joi, 16 iunie, condus de Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu.

  http://energie.gov.ro/ministerul-energiei-a-cerut-complexului-energetic-oltenia-un-raport-cu-privire-la-situatia-locuitorilor-din-localitatea-gorjeana-runcurel/

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *