Anticorupție și bună guvernare în Europa de Sud-Est

Regiunea Europei de Sud-Est a avut mereu probleme cu respectarea principiilor bunei guvernări. Dificultățile menținerii statului de drept și gradul ridicat de corupție continuă să bântuie regiunea, să reducă coeziunea internă și să slăbească puterea Uniunii Europene. O dată în plus, războiul din Ucraina a demonstrat că pentru ţările care îşi doresc dezvoltare economică, securitate națională sau reziliență față de amenințările externe, eliminarea decalajelor de guvernare este esențială.

În data de 7 iunie 2022, la Zagreb, s-a desfășurat Forumul politic în cadrul căruia s-a discutat despre modul în care poate continua lupta anticorupție și pot fi contracarate în mod eficient rețelele de captare a statului. Membrii Platformei regionale de parteneriat public-privat de bună guvernare (R2G4P) au prezentat primul lor Raport de bună guvernare SEE, care se concentrează pe două dintre cele mai provocatoare vulnerabilități de guvernare din regiune: integritatea sistemelor de achiziții publice și managementul sectorului energetic.

Printre vorbitorii principali și participanții la panel s-au numărat Daniel Freund – membru al Parlamentului European, Ognian Zlatev – șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Croația, Haakon Blankenborg -Ambasadorul Norvegiei în Croația, Guilio Venneri – team leader Unitatea tematică de sprijin – Statul de drept din cadrul Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere a Comisiei Europene etc.

Societatea Academică din România, membră a R2G4P, a prezentat câteva concluzii despre achiziţiile publice din România, de la nivel judeţean, folosind studii de caz din domeniul IT (întreaga prezentare susținută de Dr. Andrei MACSUT, Cercetător senior, o puteți accesa AICI). Una dintre concluzii este că se profilează un nou tip de captură de stat, în care firmele care au creat şi implementat un sistem digital pentru o autoritate publică câştigă mai departe toate contractele referitoare la acel sistem, întrucât costurile cu schimbarea furnizorilor sunt extrem de mari. Cum autorităţile publice rareori cer să deţină şi codul sursă, ajung să fie „capturate” de o firmă – ceea ce ar explica de ce se fac iar şi iar aceleaşi achiziţii, pentru aceleaşi instrumente digitale şi de ce lipseşte aproape complet interoperabilitatea între diferitele sisteme pe care le folosesc diferite autorități.

Participanții au fost de acord că nivelurile de corupție cresc în vremuri de criză, în timp ce ratele ridicate ale inflației duc la sume mai mari alocate achizițiilor, prezentând astfel încă o oportunitate pentru potențiala corupție. Factorii politici și actorii societății civile la nivel național și UE au căutat soluții la aceste fenomene. Odată cu procesul de extindere al UE, se pune problema eficientizării eforturilor anticorupție în UE. Astfel, au fost incluse condiționalități consolidate (de ex., procedura de înghețare a fondurilor lansată împotriva Ungariei) și înființarea Parchetului European (EPPO). În 2022, Raportul privind statul de drept va include pentru prima dată recomandări de politică specifice pentru fiecare stat membru al UE. Există deja o serie de bune practici în acest sens la nivel național. În România, sistemul PREVENT verifică legăturile dintre ofertanții de achiziții și avertizează împotriva potențialelor conflicte de interese, în timp ce platforma e-DAI a introdus depunerea electronică a declarațiilor de avere și conflict de interese în mai 2021.

Forumul de la Zagreb a evidențiat necesitatea îmbunătățirii luptei împotriva corupției prin detectarea timpurie a vulnerabilităților de guvernare. Participanții au sugerat utilizarea Sistemului de monitorizare a corupției al SELDI, a Diagnosticului de evaluare a captării statului, a Opentender.eu, a Barometrului Balcanic publicat de Consiliul de Cooperare Regională, precum și a instrumentelor globale de evaluare inter pares, cum ar fi Convenția ONU împotriva corupției. Experții au subliniat, de asemenea, nevoia de a aduce regulile de achiziții la starea lor mai strictă pre-COVID și de a examina toate investițiile cu valoare mare și proiectele de infrastructură privind „clauzele ascunse”, precum și de a efectua analize cost-beneficiu și de mediu.

Platforma regională de parteneriat public-privat de bună guvernare (R2G4P) își propune să ofere soluții comune anticorupție pentru a crește responsabilitatea instituțiilor statului și pentru a consolida societatea civilă și statul de drept în Europa de Sud-Est, inclusiv în UE și în țările din Balcanii de Vest.

Raportul Integritatea achizițiilor publice în sud-estul Europei îl puteți vizualiza AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Anticorupție și bună guvernare în Europa de Sud-Est

  1. CETATEANU

    “Corupţia nu prosperă în societatea, care
    are cultură democratică şi competiţie,
    unde angajaţii, clienţii şi oficialii
    au dreptul să fie infomaţi sau
    pot să se corecteze reciproc”.

    IOAN PUŞCAŞU

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *