Adrian Popescu

ANRMAP ingreuneaza urmarirea pe SEAP a contractelor finantate din bani UE. ARC iti cere parerea: Incurajeaza autoritatile coruptia?

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a restrans atributiile autoritatilor de management la verificarea criteriilor de atribuire a contractelor finantate cu bani de la UE. Firmele private care castiga contracte cu bani europeni nu mai sunt obligate sa se inscrie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractele UE vor fi astfel mai dificil de urmarit de catre mass-media si opinia publica.

In urma acestei decizii, autoritatile de management nu vor mai cere firmelor private sa se inscrie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, sa aiba un departament de achizitii sau sa urmeze proceduri de achizitii publice in derularea proiectelor cu fonduri structurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat de criterii la atribuirea acestor proiecte.

Motivul invocat este ca aceste reglementari nu sunt prevazute de legislatie, ci apareau intr-un manual privind licitatiile pentru proiecte UE, ceea ce facilita urmarirea prin intermediul SEAP a modului in care contractul respectiv era derulat si atribuit ulterior, partial, unei alte firme de catre firma castigatoare, inclusiv prin publicarea obligatorie a unui anunt de atribuire.

Legislatia nationala obliga institutia de stat care atribuie contractul sa publice in SEAP invitatia de participare si documentatia aferenta, dar nu obliga firmele private sa fie inscrise in sistem daca doresc sa participe la o astfel de procedura si nici daca transfera ulterior unei alte firme o parte din contractul astfel obtinut, cu fondurile aferente.

In baza manualului stabilit de catre autoritatile de management, firmele erau obligate sa se inscrie in SEAP ca autoritate contractanta, sa isi constituie departamente de achizitii, iar decontarea sumelor cheltuite in proiect era conditionata de respectarea stricta a procedurilor de achizitii publice.

Citeste si despre: contracte finantate, bani UE, fonduri aferente, autoritate contractanta, achizitii publice.


Articole cu aceeasi tema:
CONTRIBUIE LA O NOUA STRATEGIE NATIONALA ANTICORUPTIE
Efectul Botis: angajatii AM-POSDRU obligati sa completeze declaratii de interese cu prevederi speciale
Cat de vulnerabile sunt fondurile europene?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ANRMAP ingreuneaza urmarirea pe SEAP a contractelor finantate din bani UE. ARC iti cere parerea: Incurajeaza autoritatile coruptia?

  1. george

    autoritatiil romane practica coruptia, si au foarte mult sprijin in popor; oamenii care reprezita autoritatiile nu sunt cazuti din cer, vin din acest popor. Daca si poporul poate fura ( fiecare la nivelul sau), atunci e liniste, daca se impun reguli de corectitudine, e dictatura!

    Reply
  2. ion

    Autoritatile romana in adevar provin din poporul roman , dar din acel fragment al poporului roman corupt: fosta nomenclatura comunista , fosti securisti, militieni, etc etc etc. Prin urmare si logic autoritatile romane INCURAJEAZA CORUPTIA, pentru ca asta este modul lor natural , firesc de a gindi.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *