Romania Curată

ANOSR propune MEN un plan de guvernare pentru învățământul superior

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a elaborat o propunere de plan de guvernare în domeniul învățământului superior, pe a înaintat-o Ministerului Educației Naționale, prin care solicită creșterea alocărilor bugetare pentru învățământul superior, adoptarea unei legi coerente a educației național și reglementarea unor aspecte precum pregătirea cadrelor didactice sau practica și stagiatura.

Propunerea ANOSR vizează, din punct de vedere buetar, finanțarea de bază aînvățământului superior, fondul pentru burse studențești, subvenția pentru cămine-cantine, fondul pentru transportul studenților, fondurile pentru investiții, fondurile pentru tabere studențești. Printre obiective se numără și facilitarea accesului la învățământul superior pentru tinerii din medii defavorizate sau cei cu dizabilități, dar și o mai bună alocare de fonduri pentru baza materială, de la cămine și cantine până la bibliotci, case de cultură și achiziția de materiale didactice.

De asemenea, reglarea aspectelor privind practica, consilierea și orientarea în carieră a studenților, centrarea învățământului pe student și internaționalizarea universităților românești se numără printre obiectivele programului propus.

ANOSR a realizat diagnoza situației actuale a învățământului superior românesc pe domenii și, în baza acesteia, a redactat propunerile de măsuri și inițiative pentru îmbunătățirea situației din prezent, completate cu indicatori de aplicare și monitorizare. De exemplu, alocările bugetare preconizate în propunere ar trebui incluse în momentul redactării proiectului de buget pentru 2017.

„Învățământul superior reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace de a proiecta o societate a bunăstării, în care șomajul să atingă valori cât mai mici, iar populația să obțină venituri suficient de mari pentru a se atinge indicatori rezonabili în ceea ce privește calitatea vieții”, se arată în comunicatul asociației. „O societate echitabilă este o societate în care învățământul superior este accesibil tuturor categoriilor sociale, indiferent dacă provin sau nu din medii defavorizate sau se confruntă cu o situație economică și materială precară”, mai precizează documentul.
 
Documentul cu propunerile poate fi descărcat integral de AICI.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *