Adrian Popescu

ANI cere procurorilor DNA anchetarea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, pentru coruptie

Agentia Nationala de Integritate (ANI) solicita Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) anchetarea presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, pentru savarsirea unor fapte de coruptie. CJ Arges a incheiat contracte in valoare de 1,5 milioane lei cu firme unde Nicolescu este actionar majoritar. ANI il mai acuza pe boss-ul de la Arges de fals in declaratii si nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese.

ANI a demarat o investigatie in acest caz, dupa ce in presa au aparut informatii privind afacerile necurate derulate de Nicolescu. Inspectorii de integritate au extins cercetarile si asupra averii sotiei presedintelui CJ Arges, Viorica Nicolescu, precum si a copiilor sai, Ana-Maria Nicolescu si Liviu-Costin Nicolescu.

Potrivit ANI, Constantin Nicolescu a incalcat regimul conflictului de interese, prin semnarea sau aprobarea unui numar de 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715 lei – TVA inclus si un un contract aditional prelungire perioada) incheiate de catre Consiliul Judetean Arges sau institutii si servicii publice aflate in subordine cu SC Autopro Mond SA si SC Mac Auto SA (societati la care Constantin Nicolescu este actionar majoritar, in procent de 92,194% respectiv, 63,08%).

De asemenea, Nicolescu va fi cercetat de procurori pentru fapte de coruptie in legatura cu 9 contracte incheiate de catre CJ Arges cu SC Autopro Mond SA, SC Mac Auto SA si SC Dinik Mar Arg SRL (societate unde sotia Viorica Nicolescu este actionar majoritar). In cazul acestor contracte au fost prezentate oferte doar de catre societati comerciale la care sotii Nicolescu sunt actionari.

In cazul unui alt contract incheiat intre Directia Generala pentru Administrare, Intretinere si Reparatii Drumuri si Poduri Judetene Arges (intitutie aflata in coordonarea CJ Arges) si SC Mac Auto SA au fost prezentate oferte doar de catre aceasta societate si SC Autopro Mond SA.

Suma totala a contractelor incheiate de firmele sotilor Nicolescu cu CJ Arges se ridica la 1.567.305 lei.

Agentia declara ca exista indicii temeinice privind savarsirea de catre Nicolescu a infractiunii de fals in declaratii, deoarece exista omisiuni in declaratiile sale de avere si interese.

Astfel, in declaratiile de interese depuse la 20 iuni 2004, 5 aprilie 2005 si 25 iulie 2005, Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la societatile: OTP Garancia Asigurari SA (267 actiuni in valoare de 26.700 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 0,839%, actiuni care au fost vandute la data de 24 noiembrie 2005); ATE Bank Romania SA (fosta Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa Mindbank SA, actiuni in valoare de 63.816,40 lei, actiuni care au fost vandute la data de 3 aprilie 2007) si SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (un numar de 152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

In declaratiile de interese depuse la 26 iunie 2008 si 12 iunie 2009, Constantin Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la urmatoarele societati: SC Autopro Mond SA (un numar de 165.209 actiuni in valoare de 413.022,50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 92,194%), SC Expert Consult & Management SRL (un numar de 5 actiuni in valoare de 50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 25%); SC Mac Auto SRL (16.610 actiuni in valoare de 166.100 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 63,08%); SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania S.A (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

De asemenea, Constantin Nicolescu nu a mentionat in declaratia de interese depusa la data de 3 noiemrbrie 2010, calitatea de actionar detinuta la SC Autopto Mond SA, SC Mac Auto SRL si Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA.

In plus, in declaratia de interese depusa la data de 3 noiemrbrie 2010, Constantin Nicolescu nu a mentionat un numar de 18 contracte aflate in derulare, incheiate de SC Autopro Mond SA cu institutii si autoritati publice aflate in subordinea CJ Arges.

Din cele 18 contracte, intr-un numar de 4 contracte au fost identificate elemente in sensul existentei unui conflict de interese.
ANI a sesizat instanta de contencios administrativ in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite de catre Constantin Nicolescu cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese si repunerea partilor in situatia anterioara.
Raportul de evaluare intocmit de ANI va fi comunicat Prefectului Judetului Arges, in vederea luarii masurilor care se impun. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Citeste si despre: Nicolescu, ANI, DNA, procurori, anticoruptie.


Articole cu aceeasi tema:
Viorel Hrebenciuc, audiat in dosarul lui Constantin Nicolescu
Urmarire penala. Nicolescu de la Arges si scolile „inundate”
Nicolescu, criminal sau martir?
Urmarire penala. Cine este Constantin Nicolescu?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *