Adrian Popescu

ANI a sesizat Parchetul General Sase deputati si-au angajat sotiile, fratii si copiii la birourile parlamentare

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul General in vederea cercetarii a sase deputati pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acestia si-au angajat cu incalcarea prevederilor legale rudele in birourile parlamentare. Este vorba de Csilla-Maria Peto (UDMR), Arpad Pal (UDMR), Ghervazen Longher (Minoritati), Marian Neacsu (PSD), Florin Costin Paslaru (PSD) si Vasile Ghiorghe Gliga (PSD). Ei se adauga celorlalti sapte deputati care au fost descoperiti in luna septembrie.

ANI a calculat ca beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor sase deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, este de 165.073 lei (39.303 euro).

Inspectorii de integritate sustin ca deputatul UDMR Csilla-Maria Peto a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, incepand cu data de 01.02.2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. Beneficiul patrimonial obtinut de catre Dalma Csilla Peto a fost de 34.333 lei (8.175 euro).

Arpad Pal (UDMR) si-a angajat fiica, Katalin Pal, incepand cu anul 2008 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 21 Harghita. Beneficiul patrimonial obtinut de fiica deputatului UDMR a fost de 33.939 lei (8.081 euro).

Ghervazen Longher, reprezentand minoritatea poloneza in Camera Deputatilor, a propus angajarea si a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fratelui sau, Iosif Longher, incepand cu anul 2005 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar al acestuia. Beneficiul patrimonial obtinut de fratele deputatului a fost de 31.402 lei (7.477 euro).

Marian Neacsu (PSD) si-a angajat fiica, Cristina Monica Neacsu, incepand cu data de 01.07.2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 23 Ialomita. Beneficiul patrimonial obtinut de fiica deputatului PSD a fost de 16.642 lei (3.962 euro).

Florin-Costin Paslaru (PSD) si-a angajat fiului sau, Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 18 Galati. Beneficiul patrimonial obtinut de fiul deputatului PSD a fost de 21.662 lei (aproximativ 5.158 euro).

Vasile Ghiorghe Gliga (PSD) si-a angajat sotia, Elena Gliga, in perioada 05.01.2009 – 28.03.2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Beneficiul patrimonial obtinut de sotia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 Euro).

Pe langa sesizarea Parchetului General, ANI a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, „prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative”, iar potrivit dispozitiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Pe 19 septembrie 2011 si 27 septembrie 2011, ANI a sesizat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea a altor sapte deputati, acuzati ca si-au angajat nelegal rudele in birourile parlamentare.

Mai stiti si alte cazuri de alesi care au incalcat legea angajandu-si rudele la cabinetele parlamentare?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “ANI a sesizat Parchetul General Sase deputati si-au angajat sotiile, fratii si copiii la birourile parlamentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *