Adrian Popescu

ANI a sesizat DNA intr-un nou caz de frauda cu fonduri europene Vasile Cepoi este acuzat de coruptie si conflict de interese

Numit de PDL in ianuarie secretar de stat si avansat de PSD in luna mai, Vasile Cepoi este, in ajunul campaniei electorale, trimis in judecata pentru un presupus fapt din 2010.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in vederea cercetarii ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, in legatura cu derularea unui proiect finantat prin POSDRU, pe vremea cand acesta era director al Directiei de Sanatate Publica Iasi. Beneficul obtinut fraudulos de Vasile Cepoi si sotia sa in acest proiect de ridica la 42.000 euro.

Vasile Cepoi se alatura unei liste mai largi de fosti, actuali sau doar membrii propusi ai actualului Guvern care au fost acuzati pentru diferite probleme: Victor Ponta (plagiat), Ecaterina Andronescu (conflict de interese si incompatibilitate), Ioan Mang (plagiat), Mircea Diaconu (conflict de interese si incompatibilitate), Corina Dumitrescu (plagiat), Victor Alistar (incompatibilitate).

Cepoi a semnat un acord de finantare cu o fundatie unde era angajat

Potrivit ANI, in perioada 2010-2011, pe cand era director la DSP Iasi, Cepoi a indeplinit mai multe functii in Fundatia „Amfiteatru”, respectiv manager de proiect in cadrul proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (decembrie 2010 – decembrie 2011) si trainer audit calitate (mai 2011 – august 2011).

In anul 2009, Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea Bucuresti Ilfov a aprobat implementarea proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, cu urmatorii parteneri: Fundatia Amfiteatru (beneficiar); DSP Iasi; Colegiul Medicilor din Romania; Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi; Info Educatia SRL.

Perioada de implementare a proiectului este 1 septembrie 2010 – 1 iunie 2013, valoarea eligibila a acestuia fiind de 11.683.370 lei, din care Fundatia Amfiteatru angajeaza suma de 8.879.361 lei, iar DSP Iasi contribuia cu 1.109.920 lei, reprezentand costurile suportate de acestia in vederea implementarii proiectului.

Pe 6 august 2009, Vasile Cepoi a semnat, in calitate de director coordonator al DSP Iasi, acordul de parteneriat nr. 146, prin care Fundatia Amfiteatru, avand calitate de beneficiar, urma sa implementeze proiectul impreuna cu ceilalti parteneri.

Ulterior semnarii acordului de parteneriat, la data de 1 septembrie 2010, Vasile Cepoi a fost numit manager de proiect la Fundatia Amfiteatru, functie pe care a exercitat-o pana la data de 26 octombrie 2010, el nefiind remunerat.

La data de 14 decembrie 2010, Vasile Cepoi este angajat de catre Fundatia Amfiteatru in functia de director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare, cu un salariu brut de 500 lei pentru o fractiune de norma de 2 ore/zi, functie pe care o exercita in perioada 1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011, realizand un venit net total de 4.556 lei.

Ulterior, tot Fundatia Amfiteatru il angajeaza in functia de trainer audit calitate in cadrul proiectului, el obtinand venituri totale de 149.550 lei.

Acordul de parteneriat prevedea ca DSP Iasi „va contribui cu expertiza esentiala a resurselor umane (…) furnizand managerul de proiect si alti experti in domeniul sanitar”.

Astfel, pentru activitatile desfasurate, DSP Iasi urma sa angajeze suma de 1.109.920 lei, insa, la solicitarea Fundatiei Amfiteatru (angajatorul lui Vasile Cepoi), prin Actul aditional nr. 2/28.12.2010, se modifica prevederile contractului de finantare in sensul transferarii sumelor de bani angajate initial de DSP Iasi catre beneficar (Fundatia Amfiteatru).

Suma anagajata initial a fost redusa la 108.750 lei (TVA exclus), motivat de „schimbarile legislative care afecteaza direct unul din parteneri”, invocandu-se aplicarea „HG 144/2010 Anexa 2 si a Ordinului Ministerului Sanatatii 1085/30.08.2010 prin care se stabileste numarul fix de posturi in cazul Directiilor de Sanatate Publice, iar DSP Iasi se afla in imposibilitatea angajarii specialistilor necesari derularii activitatii”.

Diferenta de 1.001.170 lei a fost transferata prin act aditional catre beneficiarul proiectului, Fundatia Amfiteatru, pentru a putea desfasura activitatile si angaja personalul necesar asa cum au fost planificate in graficul initial, fiind transferate si responsabilitatile cu privire la asigurarea resurselor umane, care initial erau ale DSP Iasi.

Mai mult, prin acelasi act aditional se aduce si o modificare in sensul ca partenerul 3 (Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa Iasi) va asigura si un asistent de proiect regional si un operator baze de date, care initial erau alocati DSP Iasi.

Ulterior asigurarii conditiilor financiare suficiente pentru Fundatia Amfiteatru, prin realizarea transferului sumelor de bani si a responsabilitatilor aferente pentru angajare, Vasile Cepoi, director executiv la DSP Iasi (partener I in proiect), este angajat de catre Fundatia Amfiteatru, beneficiarul proiectului, in baza unui contract individual de munca si a doua contracte de prestari servicii, obtinand venituri totale de 154.106 lei, cuantum care depaseste chiar suma cu care ramane anagajata in proiect DSP Iasi.

Urmare modificarilor aduse prin actul aditional, in sensul ca partenerul 3 va asigura si un asistent de proiect regional, incepand cu data de 1 decembrie 2010, Fanita Cepoi, sotia lui Vasile Cepoi a fost angajata in proiect de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi (partener 3), in baza contractului individual de munca nr. 23615/30.11.2010, pe o perioada de 29 luni, pana la data de 31 aprilie 2013, in functia de asistent proiect regional NE, cu un salariu brut de 2.940 lei/luna pentru o fractiune de norma de 2 ore/zi, realizand un venit salarial net de 31.230 lei pentru perioada 1 decembrie 2010 – 31 martie 2012.

ANI mai sustine ca Vasile Cepoi a obtinut venituri de natura salariala in anul 2011 si de la SC Info Educatia SRL, partener in cadrul aceluiasi proiect, in cuantum de 6.300 lei.

Agentia considera ca in acest caz au fost incalcate atat prevederile Instructiunii nr. 47 privind clarificarea unor aspecte referitoare la implementarea proiectelor finantate prin POSDRU 2007 – 2013, conform carora: „nu este permis ca activitatile ce revin liderului de parteneriat, in conformitate cu prevederile acordului de parteneriat si a cererii de finatare, sa fie desfasurate de catre expertii Partenerului/Partenerilor sau vice-versa. Cu alte cuvinte, rolurile si responsabilitatile ce le revin fiecarui Partener, vor fi indeplinite prin utilizarea de resurse umane proprii si/sau externalizare de activitati”, cat si prevederile art. 111 alin. (1) din Contractul de finantare aferent proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, „reprezinta conflict de interese orice situatie care impiedica partile contractante de a avea o atitudine profesionista, obiectiva si impartiala sau care le impiedica sa execute activitatile prevazute in prezentul Contract intr-o maniera profesionista, obiectiva si impartiala, din motive referitoare la familie, viata personala, afinitati politice sau nationale, interese economice sau orice alte interese. Interesele anterior mentionate includ orice avantaj pentru persoana in cauza, sotul/sotia, rude ori afini, pana la gradul 4 inclusiv”.

De asemenea, potrivit alin. (3), „dispozitiile mentionate (…) se aplica partenerilor, subcontractantilor, angajatilor Beneficiarului (…) implicati in realizarea prevederilor prezentului Contract”.

Ancheta ANI in acest caz a pornit in urma unei sesizari venite din partea lui Dan Romulus Serban, presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) la vremea depunerii sesizarii, care il suspecta pe Vasile Cepoi de conflict de interese.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “ANI a sesizat DNA intr-un nou caz de frauda cu fonduri europene Vasile Cepoi este acuzat de coruptie si conflict de interese

 1. sandu

  Demisia imediat. fara exlicatii inutile si intarzieri. ma mir ca domnul acela prim ministru nu reactioneaza si nu il da afara pe cepoi asta. interesant este ca V. cepoi face parte dintr-un corp medical din zona Iasiului foarte corupt, unde cap de afis este chair seful colegiului medicilor, Astarastoae, cercetat si el pt coruptie.

  Reply
 2. Mircea Ignat

  Ai fiori cînd vezi ce dezordine este la guvernare.Acesti miniștrii nu sun verificați de nimeni! Sunt numiți și gata!
  USL dacă se știa așa de nepregătit să guverneze trebuia să nu se arunce!
  Desigur daca este onorabil Dl.Cepoi trebuie să-și dea demisia.Dar îl văd senin și sigur pe el.
  Ce pot să zic ; Țoapa în acțiune și la putere!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *