Adrian Popescu

Andronic, Udrea și Ioana Băsescu, trimiși în judecată pentru corupție

Dan Andronic, patronul EVZ, Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, au fost trimiși în judecată de către DNA în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Prejudiciul calculat de procurori se apropie de două milioane de lei.

DNA a trimis-o în judecată pe Ioana Băsescu sub acuzația de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. În același dosar, procurorii au trimis-o în judecată și pe Elena Udrea, apropiată a lui Traian Băsescu și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită (2 fapte), spălare de bani.  La rândul său, Dan Andronic va răspunde în fața judecătorilor la acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Conform procurorilor, în cursul anului 2009, „în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

Udrea, omul de legătură

DNA susține că Elena Udrea era omul de legătură dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campania electorală a lui Traian Băsescu. De altfel, Udrea conducea staff-ul de campanie informal și, „din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”.

Banii proveniți din infracțiuni erau disimulați prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

„Concret, în perioada octombrie – noiembrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare (în valoare de aproape 50 de milioane de euro, încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului)”, mai spun procurorii.

Elena Udrea i-a spus lui Gheorghe Nastasia suma și persoana de la care urma să ceară banii.

Banii au fost virați de respectivul om de afaceri în perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009. Cei aproape 920.000 de lei au fost acoperiți de un contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.

„În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală”, explică procurorii.

În același mod și în aceeași perioadă, Elena Udrea l-a determinat pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea să ceară de la reprezentantul unei firme peste 690.000 de lei, condiționând cu buna derulare a unor contracte și efectuarea la timp a plăților.

Cum și-a finanțat Ioana Băsescu o vacanță în Cuba de 100.000 de lei

Procurorii spun că și Ioana Băsescu s-a implicat în colectarea ilegală de fonduri pentru campania electorală a tatălui său.

„În luna decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut lui Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de Silviu Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Băsescu care a și intermediat încheierea tranzacției”, susține DNA.

Până la urmă, Wagner a achitat doar 119.000 lei, iar diferența de 300.000 lei a fost anulată pentru că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Procurorii spun că banii au ajuns în cele din urmă în contul concubinului ei, Mario Giovanni Francesco, și s-au distrat apoi amândoi într-o excursie în Cuba.

De altfel, Mario Francesco a desfășurat mai multe activități comerciale, dar taxele și impozitele (peste 735.000 de lei) aferente nu ar mai fi ajuns la stat.

Procurorii spun că, la instigarea Ioanei Băsescu, banii pe care Mario Francesconu i-a mai dat statului au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României.

„Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăților către care urmau să fie efectuate plățile”.

Dan Andronic a mințit, spune DNA

Martor în acest dosar, Dan Andronic a ajuns să fie inculpat după ce ar fi făcut mai multe afirmații nereale legate de dosar, „prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana”, spune DNA.

Andronic a afirmat că aproape 670.000 de lei primită de la firmele lui Mario Francesco „reprezintă prețul unor servicii de consultanță fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reușit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario”.

Tot Andronic  a spus că Udrea și Ioana Băsescu nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăți și că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuție cu acestea.

„Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana pentru plata serviciilor de consultanță politică prestate candidatului de către Andronic Dan Cătălin și de o societate străină, iar după declanșarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în fața autorităților”.

Procurorii mai spun că firmele administrate de Francesco nu aveau angajați, cifra de afaceri și obiectul de activitate nu implicau achiziția de servicii de consultanță, iar asociații și administratorul nu îl cunoșteau pe Andronic. O parte din bani a ajuns la firma străină drept comision de succes pentru câștigarea alegerilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Andronic, Udrea și Ioana Băsescu, trimiși în judecată pentru corupție

 1. Ics

  Au fost trimiși în judecată, se vor întoarce de la judecată, banii vor rămâne unde sunt, cei care i-au trimis în judecată vor fi și ei trimiși în judecată sau în comisii disciplinare după ce se va produce „alternanța democratică la putere” etc.
  Interesant ar fi de aflat cât primea d-na Băsescu să figureze țeapănă lângă Marele Războinic AntiCorupție și dacă nu cumva câinele familiei percepea taxă de protecție de la câinii din cartier și colete de la Brigitte Bardot.
  Andronic nu e bine să fie băgat la închisoare, cel puțin nu într-o celulă colectivă: la potențialul lui de șmen, strică și bruma de bine pe care se chinuie s-o construiască psihologii de penitenciar.
  De dna Udrea ar fi chiar păcat: cine-i mai administrează pe administratorii afacerilor dânsei?

  Reply
 2. Diana Lucia Zotescu

  Desi nu are legatura cu chestiunea alegerilor fraudate din 2009, dar e legat tot de „cinstitul” Basescu si de atitudinea lui INCREDIBILA pentru un presedinte (mai ales ale unui presedinte a carui mentinere sau demitere era insusi motivul organizarii consultarii populare) la referendum-ul pentru suspendarea lui, ma intreb si acum, ca si atunci:

  DE CE NU A FOST JUDECAT BASESCU PENTRU INCALCAREA CRASA A LEGII ELECTORALE ATUNCI CAND A INSTIGAT POPULATIA (in mod public, la tv, si prin mesaje pe telefonul mobil trimise de acolitii lui) LA BOICOTAREA PRIN NEPREZENTARE A REFERENDUM-ULUI CARE VIZA TOCMAI DEMITEREA LUI ?

  El a incalcat astfel nu doar legea electorala, dar si pe cea morala, care ar fi presupus ca el sa se lase la dispozitia votului popular. Nu am auzit ca aceasta sa fie socotita in mod oficial un motiv de proces penal contra lui Basescu. A fost comentata insa, destul de „lesinat”, in diverse talk-show-uri, fara vreo urmare juridica. Daca Dragnea a incalcat legea electorala, Basescu a facut acelasi lucru, si inca si mai mult, cu circumstante agravante.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *