Romania Curată

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon, după dezvălurile Tolo.ro despre medicul care o făcea pe Dumnezeu

După ce Tolo.ro a publicat o înregistrare din care reiese că șefa ATI de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București decidea cărui pacient trebuie să i se dea medicație și căruia nu, sub motivul că ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicamente pentru ăia care merită”, Ministerul Sănătății a hotărât să facă o anchetă la respectiva unitate medicală.

„Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfășoară în acest moment în județele Mureș și Buzău. Acțiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul ‘Sf. Pantelimon”’, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății citat de Agerpres.

Totodată, reprezentanții ministerului atrag atenția că discriminarea pe criterii de vârstă la pacienții din ATI este inacceptabilă.

„Discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienți, în cadrul acestui program sau oricare altul, este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzațiile vehiculate în presă trebuie investigate. (…) Ministerul Sănătății afirmă cu tărie că drepturile pacienților nu sunt negociabile”, subliniază MS.

Conform comunicatului de presă, AP-ATI (Acțiunea Prioritară ATI) este un program gândit de minister pentru a urmări un pacient critic a cărui viață este amenințată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, și menit să asigure cheltuielile cu tratamentul acestuia.

Acțiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 447/2015, modificat prin Ordinul 966/2015. Articolul 20 reglementează ce achiziții se pot face în unitățile ATI și decontate din AP-ATI, iar articolul 21 definește criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienți.

„Principiul de funcționare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unitățile spitalicești din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentației necesare”, se menționează în comunicat.

Conform datelor furnizate de MS, în 2016, Spitalul „Sf. Pantelimon” din București are un buget pentru ATI de 1,7 milioane de lei, din care 400.000 lei pentru ATI Neonatologie, mai scrie Agerpres.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon, după dezvălurile Tolo.ro despre medicul care o făcea pe Dumnezeu

  1. Logic

    Controlul va avea loc saptamana viitoara ca sa aibe Domnii timp sa mai aranjeze ce se poate prin hartii!!! ca si in cazul Hexi cand ministrul recomanda efectuarea probelor biologice in loc sa masoare direct si urgent concentratiile din solutii!!!! Nu vreau sa blamez medicii care muncesc in conditii improprii, in timp ce banii sunt sifonati din sistem, urmeaza sa se uite cineva cat deconteaza casa de asigurari ptr conditiile hoteliere de 5 stele din spitale, te ia ameteala!!!!! ( spitale publice dealtfel….)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *