Romania Curată

Anchetă în cazul profesorului din Brăila care a propus „dreptul dascălului de a purta arma în școală”

Conducerea Liceului de Artă „Hariclea Darclee” din Brăila a deschis o anchetă după ce, pe 9 ianuarie, profesorul de vioară Ştefan Lupu a postat, pe contul său de Facebook, un mesaj prin care propune „dreptul profesorului de a purta armă în şcoală”, ca o reacţie la propunerea Consiliului Naţional al Elevilor de a fi permisă folosirea telefoanelor mobile în incinta unităţilor de învăţământ.

„Fără glumă! Sunt şi eu unul din cei care se tem de «ziua de mâine» a şcolii româneşti! Aşa că îmi permit să vin cu o contra-propunere la presupusul «drept» al folosirii telefoanelor mobile în şcoală de către elevi – este vorba de dreptul profesorului de a purta armă în şcoală! De ce? veţi întreba… Pentru a-l împuşca pe «elevul» care refuză predarea gadget-ului, ori se exprimă injurios, indiferent de subiect, ori altele asemenea! O să credeţi că sunt nebun! Foarte bine! În acest caz, un consult psihiatric de specialitate este necesar – înaintea celui destinat profesorilor – pentru elevii de minim 16 ani, tocmai pentru ca profesorii să adopte un comportament corespunzător vizavi de anumite reacţii!…(..) Eu mai am 5-6 ani până la pensie şi – credeţi sau nu – vreau să ies din şcoală teafăr şi nevătămat («cu toate ţiglele pe acoperiş»)!… Domnule Ministru al Educaţiei Naţionale, aveţi un nume predestinat! Încercaţi să nu-l faceţi de ruşine!… La mulţi ani şi multă minte cui trebuie!…” a scris profesorul Ştefan Lupu pe Facebook.

„Şcoala este cea care analizează orice abatere disciplinară a unui cadru didactic. Directorul trebuie să se sesizeze, iar Consiliul de Administraţie trebuie să îl aducă pe domnul profesor la o discuţie. Dincolo de aceste aspecte, această postare mă lasă fără cuvinte. Vă daţi seama cum gândeşte acest om, pentru că nu pot spune profesor, dacă el vede în elev un adversar, vede copilul ca pe un potenţial rău. El oricum comentează despre colegi, despre toată lumea. Crede că deţine adevărul absolut. De-a lungul timpului au mai fost semnale, iar conducerea şcolii trebuia să ia măsuri, aşa se face într-o lume civilizată. Să se întrunească Comisia de Etică şi să se ia în discuţie cazul”, a afirmat șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, directorul Liceului de Artă din Brăila, Niculai Enea, a declarat că a avut o primă discuţie cu profesorul Ştefan Lupu, iar acum acesta regretă cele scrise pe Facebook. Cu toate acestea, directorul va propune întrunirea Comisiei de Etică şi Integritate pentru a analiza în ce măsură comentariul profesorului a afectat imaginea şcolii. „Că şi-a exprimat o părere personală în mediul virtual nu-i putem interzice, dar atât timp cât imaginea Liceului de Artă este afectată, atunci putem să ne declarăm şi noi dezacordul”, a spus directorul Liceului de Arte din Brăila.

El a adăugat că şi elevii au reacţionat în urma acestei postări, exprimându-şi dezacordul faţă de afirmaţiile profesorului, mai ales că în unitatea de învăţământ nu ar fi fost incidente ori alte probleme legate de comportamentul copiilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Anchetă în cazul profesorului din Brăila care a propus „dreptul dascălului de a purta arma în școală”

 1. Costin

  Dramatizare și prefacatorie gratuita. Stitii prea bine la ce fel de elevi se refera profu. Și sincer…are dreptate.

  Reply
 2. Dinu

  Si de ce sa nu vorbeasca elevii la telefon si-n timpul orelor? Sa le arate colegilor ce fotografii desucheate a facut cu profa dupa ce le-a prelucrat prin fotoshopare…
  Elevii sa dea note profesorilor, colegilor.
  Poate nu trebuie impuscati elevii, dar macar telefoanele confiscate, eventual restituite la sfarsitul anului.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dinu: nu a fost vorba de utilizarea telefoanelor în timpul orelor, dar școala e școală, nu pușcărie: care e problema ca elevi să vorbească la telefon în pauze?

   Reply
 3. anca serban

  Dar s-a gândit cineva sa analizeze de ce e omul disperat? Nu sa incriminezi automat. Acum ne lovim peste tot de prejudecați la prejudecați….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *