Cristian Ghingheș

Analiză AEC: 3 din 4 școli constănțene au prevederi nelegale în regulamentele interne

Săptămâna trecută, Asociația Elevilor din Constanța a lansat un studiu în care au fost analizate regulamentele unităților de învățământ din județul Constanța. 146 de școli și licee au fost puse sub lupa membrilor asociației dintre care 32 au socotit nici să publice, nici să furnizeze la cerere regulamentele. Dintre toate, 74% de unități de învățământ au regulamente aprobate ce cuprind prevederi nelegale, 22% nu au furnizat regulamentul și doar 4% sunt în regulă.

Studiul și-a propus să aducă în atenția publică cazurile în care regulamentele de organizare și funcționare se află în contradicție cu actele normative adoptate la nivelul țării, în vederea soluționarii problemelor ce țin de limitarea drepturilor elevilor. Îmi imaginez că munca a fost una titanică, răsfoind 114 regulamente și analizându-le cu atenție astfel încât să fie identificate prevederile care încalcă legea.

Care sunt cele mai întâlnite prevederi nelegale identificate de AEC în regulamentele școlare:

  • sancțiunea colectivă
  • sancționarea elevilor care nu poartă uniforma/însemnele unității de învățământ
  • deposedarea de telefon/bunuri care nu atentează la siguranța lor sau a celor din jur
  • existența sancțiunii eliminării de la cursuri
  • efectuarea de activități (muncă) în folosul unității de învățământ

Mi s-au părut interesante și sancțiunile neobișnuite punctate de reprezentanții elevilor constănțeni:

  • aplicarea unor amenzi ce constau în achiziționarea de materiale de curățenie
  • solicitarea unor sume de 5/10 ori mai mari decât contravaloarea bunului deteriorat sau
    aplicarea de amenzi
  • reținerea telefonului mobil timp de o lună de zile.

Asociația Elevilor din Constanța are și câteva sugestii pentru remedierea situației.

1. Inspectoratul Școlar Județean Constanța va trebui să trimită de îndată adrese către unitățile de învățământ ale căror regulamente conțin prevederi nelegale în vederea modificării lor;

2. Efectuarea anuală de către Asociația Elevilor din Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a raportului privind legalitatea regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ din județul Constanța;

3. Organizarea de cursuri, de către ISJ Constanța, pentru reprezentanții consiliilor de administrație ale școlilor în ceea ce privește întocmirea regulamentelor școlare, precum și ierarhia actelor normative;

4. Consultarea de către membrii consiliilor de administrație a actelor normative superioare (Legea educației naționale nr. 1/2011, Statutul Elevului, aprobat prin OMENCS 4742/2016, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, aprobat prin OMENCS 5079/2016).

Raportul complet, cu situația concretă pentru fiecare unitate de învățământ în parte, îl găsiți aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *