Romania Curată

Amnistie, scumpiri şi alte schimbări în raportul săptămânal de politici publice (26 februarie – 4 martie)

  • Consiliul General al Municipiului București a aprobat înfiinţarea societăţii „Termoenergetica Bucureşti S.A”, ca să continue aprovizionarea cu energie termică a orașului după falimentul RADET.
  • Ministerul Finanţelor a anunţat un pachet de măsuri care include amnistie fiscală. Scopul acestuia este să sprijine finanțarea mediului privat.
  • Camera Deputaţilor a adoptat un proiect pentru reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Cele opt direcţii generale regionale ale finanţelor publice se desființează, iar atribuțiile lor sunt preluate de către agenții județene.
  • Consiliul Superior al Magistraturii anunță că a primit o nouă formă a OUG 7/2019, în care sunt abrogate unele prevederi controversate, cum ar fi interzicerea delegărilor la conducerea parchetelor. Acest nou proiect a primit aviz negativ.
  • Ministerul dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de OUG pentru combaterea pirateriei în domeniul taximetriei. Proiectul prevede amenzi pentru șoferii care fac transport de persoane fără licență și ar urma să afecteze inclusiv servicii precum Uber sau Taxify.
  • Ministerul Energiei a recunoscut că a fost supraevaluată capacitatea de producție energetică a României, aceasta fiind mai mică cu 8.000 MW decât ce se raporta Comisiei Europene. Prin urmare, un număr de licențe trebuie ridicate pentru grupuri energetice neproductive. De asemenea, ministerul promite investiții pentru sporirea producției energetice și scăderea dependenței de importuri, începând cu luna aprilie.
  • Tariful pentru energie electrică a fost majorat cu 2.5% începând cu 1 martie, deși ANRE anunțase o plafonare a prețurilor. Ordinul a post publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 152 din data de 26 februarie.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *