Adrian Popescu

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Este inacceptabil un referendum care nu este in concordanta cu Constitutia

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este în concordanta cu Constitutia, deoarece acest lucru ar provoca „intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa”.

Mark Gitenstein considera că Parlamentul ar trebui să se reunească fără întârziere, aşa cum a solicitat primul-ministru Victor Ponta, în cazul legii privind referendumul, afirmând că premierul are absolută dreptate că este inacceptabil un referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei.

„Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens. Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă”, spune Gitenstein într-o declaraţie remisă presei.

Oficialul american arată că atât prim-ministrul Victor Ponta, cât şi preşedintele interimar Crin Antonescu i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curţii Constituţionale.

„Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitând Parlamentului să acţioneze. Sunt încrezător că preşedintele interimar Crin Antonescu va face acelaşi lucru semnând o lege a referendumului în concordanţă cu hotărârea Curţii Constituţionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul său”, adaugă Gitenstein.

El subliniază că, în cazul în care Parlamentul nu va acţiona imediat, Executivul ar trebui să ia măsurile necesare în ceea ce priveşte referendumul.

„Dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul”, conchide ambasadorul SUA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Este inacceptabil un referendum care nu este in concordanta cu Constitutia

  1. izvestia

    E.S.Ambasadorul SUA a confirmat prin actiunea Domniei Sale,ca increderea bunicilor nostri care au indurat domicilii obligatorii si au murit de spaima arestarilor samavolnice,a fost indreptatita!Acum simtim ca americanii si principiile lor sunt aici.
    Dar ce lunecosi si imprevizibili sunt epigonii uzurpatorilor lui Constantin Titel Petrescu si a celor ce umbresc memoria marelui .Bratianu,fauritorul de tara!Asta ar trbui sa ne faca sa ne luam soarta in maini si sa renuntam la fatalistul „asa e viata”! Constantin Nikitici

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *