Romania Curată

Ambasada SUA și Comisia Europeană: Am luat cunoştinţă cu îngrijorare de propunerile Ministerului Justiţiei

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti afirmă, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.

”Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie”, se arată în declaraţia ambasadei Statelor Unite privind propunerile făcute de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Reprezentanţa diplomatică SUA la Bucureşti solicită factorilor de decizie români să menţină campania de combatere a corupţiei.

”Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale”, se mai arată în declaraţia ambasadei americane.

Reactia Comisiei Europene: Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei ar putea afecta independenta justitiei

„Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare”, a declarat miercuri Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat al institutiei.

Reactia Comisiei Europene vine la cateva zile dupa ce Bruxelles-ul ceruse Bucurestiului proiectul de lege si explicatii suplimentare. Proiectul de lege nu a fost facut public nici pana in acerst moment.

Ambasada Germaniei: Unele propuneri ar putea avea repercusiuni directe asupra independentei justitiei

Impartasim ingrijorarea Ambasadei Statelor Unite in privinta modificarilor aduse legilor justitiei, afirma Ambasada Germaniei intr-un raspuns acordat la solicitarea HotNews.ro.

„Pana in prezent, am aflat despre propunerile complexe privind reforma sistemului judiciar doar dintr-o declaratie oficiala a ministrului Justitiei. Si noi, in calitate de parteneri in cadrul Uniunii Europene, asteptam cu mare interes publicarea acestor propuneri. Salutam asigurarile Guvernului Romaniei de a se consulta, pe larg, pe marginea acestor propuneri, impreuna cu toate partile relevante si interesate. Impartasim ingrijorarea Ambasadei SUA: unele dintre modificarile prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independentei justitiei, de exemplu prin reorganizarea unor competente care si-au dovedit eficienta”, afirma reprezentanta diplomatica a Berlinului.

Deputatul PSD Plesoianu: Solicit expulzarea ambasadorului SUA Hans Klemm

Deputatul PSD Liviu Plesoianu a cerut pe Facebook „expulzarea” ambasadorului SUA in Romania, Hans Klemm, dupa ce ambasada a dat un comunicat dur, marti, fata de modificarile propuse la legile justitiei. 

„Date fiind ingerintele repetate in treburile interne ale tarii mele, solicit expulzarea de urgenta a ambasadorului Hans Klemm. Daca suntem cu adevarat un stat independent si suveran, daca ne respectam Constitutia si pe noi insine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador in activitatea parlamentara si guvernamentala, precum si in politica romaneasca in ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, asa cum nu e, in general, treaba niciunui ambasador cum anume hotaram noi sa ne construim propriul cadru legislativ!” scrie Plesoianu intr-o postare pe pagina sa.

El il acuza pe Klemm ca a „jignit” poporul roman” si ca are „tupeu inimaginabil”.

Plesoianu face referire si la ministrul de Externe si la prim-ministru.

„Daca ministrul de Externe si premierul nu iau imediat masurile care se impun, inseamna ca accepta tacit statutul de colonie administrata de peste ocean”, incheie deputatul PSD.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ambasada SUA și Comisia Europeană: Am luat cunoştinţă cu îngrijorare de propunerile Ministerului Justiţiei

 1. Dumitru

  Pe mine ma deranjeaza aceste ingerente extra-institutionale. In plus, nu sunt motivate. Ce propuneri sunt jenante ? Daca tot esti „ingrijorat”, poti sa explici si de ce. Pana si eu am vazut ca proiectul a fost publicat si, oricum, va fi timp sa il critici cat trece prin parlament. Dar na, nu cred ca „rule of law” ii intereseaza pe americani si europeni in Romania, ci „suditii straini”, e.g. multinationalele gen Microsoft, care au imunitate de fapt.

  Reply
 2. T.D.

  De ce preluați ziceri ale unor trepăduși ca Pleșoianu? El știe cam ce repercursiuni ar avea expulzarea ambasadorului SUA? Pentru poporul român, de a cărui grijă moare la casierie în ziua de salariu.
  Poate că și îngrijorările SUA privitoare la România ar trebui manifestate pe chestiuni mai consistente, cum ar fi nedestructurarea rețelelor de putere comuniste, a structurilor secrete cu afinități sovietice, înapoierea noastră economică sau alunecarea la vale accelerată a sistemului de educație… Și, cu precădere, astfel de posibile îngrijorări să fie eventual urmate de ceva acțiuni în sensul schimbării situației astfel încât aceasta să nu mai îngrijoreze. Că doară americanii se recomandă ca prima putere a lumii, nu ca națiunea cea mai îngrijorată din lume.

  Reply
 3. CMC

  Oare nu ar fi bine ca ambasadorii straini sa interactioneze exclusiv prin intermediul Ministerului de Externe? Ca doar de aia avem atatia „diplomati”. Daca au ceva de spus, spun Ministerului de Externe care poate trimite mesajul altor ministere. Ca sa nu iasa vorbe ca merg la ministri ca sa influenteze decizii legate de companii straine prin actiuni care pot fi vazute ca trafic de influenta?
  In ce tari mai merg ambasadori la ministri si procurori? Bananiere, nu?

  Reply
 4. CMC

  Uite ce ar trebui sa ii ingrijoreze pe ambasadorii straini (ca e despre utilizarea sigurantei nationala ca pavaza pentru afaceri): Cand consilierul lui Maior (si se pare ca e si finul lui) spune asa ceva:
  „„Să faceţi, dom’le, la Academia Naţională de Informaţii…Vreo 3 luni. Pentru… pe securitate… în… mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care…În mediul ăsta…Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată… marţea, lunea ă… marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu. „Aşa ă… vă ajut eu cu documentaţia şi cu… că trebuie făcută o… un… un… ă… material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu… putem s-o legăm de… zona asta medicală. Poa’ să fie o… e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la… riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, i-ar mai fi spus Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale.”
  „Când femeia i-a fi spus că a înţeles că naşul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu ar fi confirmat, ulterior pretinzând că ar avea posibilitatea să intervină pe lângă preşedintele CNAS.”
  Sursa: http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/apropiatul-lui-maior–printre-persoanele-retinute-de-dna–in-dosarul-decontarilor-fictive–aveam-salariul-9-400-de-lei–am-pensie-10-800-de-lei-466950

  Ce alambicat e totul: si Servicii si capusarea Sanatatii si capusarea Educatiei.
  Dar nici o „ingrijorare”…Nici o iesire „#rezist…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *