Adrian Popescu

Alocări discreţionare de bani în teritoriu pe criterii politice. Regiunea Bucureşti – Ilfov

Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) administrat de Ministerului Dezvoltării au reprezentat, în ultimii ani, instrumentele prin care guvernele au distribuit în mod discreţionar sume enorme de bani către primarii din partidele aflate la putere.

Deşi Fondul de Rezervă ar trebui folosit doar în condiţii excepţionale, respectiv cheltuieli de urgenţă sau pentru evenimente neprevăzute, mai toate guvernele au folosit banii ca o „puşculiţă” pentru atragerea aleşilor locali.

Potrivit unor estimări făcute de societatea civilă, aproximativ 7,5 miliarde lei au plecat, în perioada 2012-2016, din Fondul de Rezervă al Guvernului şi din bugetul Ministerului Dezvoltării către autorităţile locale.

Pe lângă PNDL, guvernele au efectuat plăţi pentru reabilitare termică, arierate, investiţii în infrastructură, cheltuieli pentru sezonul rece.

Vârful a fost atins în anul 2014 de Guvernul Ponta, care a majorat de 15 ori suma de la fondul de rezervă, respectiv de la 161 milioane lei la 2,3 miliarde lei. Cu aceşti bani au fost finanţate în mod discreţionar primăriile PSD şi cele ale aliaţilor săi.

Primăria Sector 3, campioană la bani de la Guvern

 Nici în cazul Capitalei, alocările de bani de la centru nu au avut un fundament economic, iar transferurile către primăriile de sector au avut un clar obiectiv politic.

Astfel, Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiţă (PSD) a primit în ultimii trei ani şi jumătate suma de 80 milioane lei, deşi această primărie este una foarte bogată, având al doilea buget administraţiile de sector.

Pe locul doi s-a clasat Primăria Sectorului 4, condusă de Cristian Popescu Piedone (PC-UNPR), cu 38 milioane lei, urmată de Primăria Sector 6 – Rareş Mănescu (PNL) cu 31 milioane lei, Primăria Sector 5 – Marian Vanghelie (PSD) cu 21 milioane lei, Primăria Sector 2 – Neculai Onţanu (UNPR) cu 1,3 milioane lei.

În acelaşi timp, Primăria Sector 1, condusă de Andrei Chiliman (PNL), nu a primit fonduri de la centru. (detalii aici)

Concluzia este că distribuirea fondurilor către sectoarele din Bucureşti nu s-a făcut ţinând cont de nevoile comunităţii, ci mai degrabă de criteriile politice.

Interesant este faptul că şi transferurile de la Primăria Capitalei către sectoare s-au făcut tot pe criteriul simpatiilor politice.

Astfel, în mai multe rânduri, Primăria Sectorului 5 condusă de Marian Vanghelie nu încheia în perioada sezonului rece contracte de deszăpezire, iar acest serviciu era preluat de Primăria Generală, care acorda de regulă contractele fără licitaţie.

Bani şi de la guvernul tehnocrat

 Şi Guvernul Cioloş a apelat la Fondul de Rezervă în decembrie 2015, când a alocat suma de 296 milioane lei, din care 266 milioane lei au fost pentru plata unor arierate acumulate de administraţiile locale din 39 de judeţe şi Bucureşti. (aici)

La nivelul Bucureştiului, Sectorul 5 şi Sectorul 6 au primit fiecare câte 18 milioane lei, în timp ce judeţului Ilfov i-au fost transferaţi 5,9 milioane lei pentru şapte comune: Afumaţi, Dragomireşti, Chitila, 1 Decembrie, Baloteşti, Pantelimon şi Snagov. (aici)

Practic, primarii au fost ajutați să-şi plătească datoriile, fără însă a fi efectuată o analiză asupra motivelor pentru care autorităţile locale au intrat pe minus în plan financiar.

Judeţul Ilfov poartă vina că e liberal

 Zona Bucureşti – Ilfov reprezintă cea mai dinamică regiune a României din punct de vedere economic şi are un buget enorm. Numai bugetul Primăriei Generale se ridică la aproximativ 1 miliard de euro, plus încă 1 miliard de euro la primăriile de sector.

În mod normal, din acest buget ar putea fi finanţate fără probleme lucrări de infrastructură din Capitală şi împrejurimi, însă marile proiecte au fost făcute şi cu bani de la bugetul central.

Potrivit unor estimări, în ultimii trei şi jumătate, Capitala a primit de la centru alocări de aproape 287 de milioane de lei (locul doi pe ţară), în condiţiile în care Sorin Oprescu a avut o relaţie bună cu toate guvernele.

În schimb, Judeţul Ilfov (dominat de PNL), a primit doar 126 milioane lei, clasându-se pe locul 28 între judeţe.

Bugete mari, risipă pe măsură

 În urma unui amplu control efectuat de Curtea de Conturi, s-a constatat că, în anul 2014, la nivelul primăriilor din Capitală au fost săvârşite abateri financiar-contabile de 925 milioane lei, dintre care 138 milioane lei reprezentau prejudicii. (aici)

La acest capitol al prejudiciilor, inspectorii de la Curtea de Conturi enumerau 66 milioane lei cheltuiţi nelegal de Primăria Sectorului 1 pentru reabilitare de blocuri; 8,5 milioane lei plătiţi de Primăria Sector 2 pentru lucrări în construcţii care nu au fost executate în realitate, 3 milioane lei achitaţi de Primăria Sectorului 3 pentru curăţenie în parcuri, care de fapt nu a avut loc.

La rândul ei, Primăria Generală condusă de Sorin Oprescu a plătit nelegal suma de 245.000 lei reprezentând contravaloarea unui eveniment organizat de PSD pe Arena Naţională în octombrie 2014, pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *