Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi, în topul global al celor mai influenți politologi din ultimul deceniu

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School, Universitatea de Guvernanță din Berlin și președinte onorific al Societății Academice din România (SAR), ocupă locul al doilea în Top 25 cei mai influenți oameni de știință politici (pentru ultimii zece ani), realizat de Academic Influence la nivel mondial.

Dirijat de un grup de fizicieni, psihologi și IT-iști, Academic Influence folosește metode automatizate (algoritmi, machine learning) ca să creeze un top de impact academic mai obiectiv sș mai cu priză la realitate decat cele bazate pe citate academice din sistemele tradiționale (ISI, Google Academic). Autorii fac și topurile pentru universități, recunoscute și citate. Abordarea este inovativă, algoritmul selectând savanți de vârf care sunt totodată spărgători de tipare și formatori de opinie. În cuvintele lor: „Fuzionarea învățării automate în timp real cu asigurarea calității umane este metoda noastră inovativă”.

Pe baza acestei metodologiei de evaluare, ocupanții topului sunt văzuți ca având un impact semnificativ asupra disciplinei academice a științelor politice în perioada 2010-2020. Influența poate fi definită într-o varietate de moduri: „Unii au avut idei revoluționare, unii pot fi în ascensiune după criteriul popularității, dar toți sunt academici care lucrează în primul rând în științele politice și educă noile generații.”

Autorii topului argumentează că cercetătorii politici ne ajută să ne înțelegem mai bine propriile sisteme politice, să identificăm punctele slabe din sistemele noastre și să propunem modalități de îmbunătățire a acestora, iar semnificația științelor politice în timpuri de criză e mai mare ca niciodată. Înțelegerea științei politice ajută liderii și factorii de decizie să ia decizii bazate pe date, bazate pe o înțelegere a implicațiilor din trecut, prezent și viitorul aflat în joc.

Cei mai buni oameni de știință politic influenți astăzi în comunitatea de limbă engleză au fost identificați ca :

 1. Donald Green (Columbia University)
 2. Alina Mungiu-Pippidi (Hertie School)
 3. Samantha Power (Harvard)
 4. Bernard Grofman (UC Irvine)
 5. Kristian Gleditsch (Essex)
 6. Alexander J. Motyl (Rutgers)
 7. John Mearsheimer (U Chicago)
 8. Stephen Walt (Harvard)
 9. Cass Sunstein (Harvard)
 10. Jean Blondel (EUI)

Mai multe detalii pe site-ul Academic Influence.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi, în topul global al celor mai influenți politologi din ultimul deceniu

 1. G

  Felicitări!
  Am o curiozitate: de câte ori a fost invitată prof. Mungiu-Pippidi la o discuție de consiliere de vreo ralucă sau vreun costel din guvern / de la președinție? Măcar așa, pentru furat idei și ciugulit sinteze pertinente și gata făcute…

  Reply
 2. Ciobanul Bucur

  Nu-mi ramane decat sa o felicit pe Doamna AM-P pentru dobandirea acestui loc presigios in randul oamenilor de stiinta politic influenti astazi. Asta insa nu inseamna ca imi retrag unele neconcordante cu vederile Domniei Sale exprimate cu sinceritate de mine pe acest site. Cu atat mai mult cu cat, daca inteleg bine, cei care au decis sa o inscrie pe locul 2 in acel sir al laureatilor, nu au luat in calcul activitatea Domniei Sale in spatiul romanesc, ci activitatea didactica de la Hertie School.

  Reply
 3. CMC

  „Fereste-te de a doua zi dupa succes!”
  Oamenii cu influenta politica ajung faimosi pentru ca sunt controlati de o putere politica sau pentru ca sunt cu adevarat independenti.
  Iar pentru cei recunoscuti ca fiind cu adevarat independenti se va duce o batalie sa li se „controleze” independenta. Si va fi vorba de confruntari intre indivizi si „structuri” cu mii de oameni platiti sa gaseasca puncetele slabe ale independentilor (familie, slabiciuni, feminism, erotism, laude, cadouri, titluri samd) si sa le foloseasca pentru a obtine o „independenta controlata”.
  Adica sa fie facuti independenti – atat cat le permite lesa…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *