Adrian Popescu

AMP: Soluția pentru România nu vine de la Bruxelles, vine tot de la grupurile competitive din societatea asta

Ziarul de Iași relatează că Alina Mungiu-Pippidi, care în 1988 termina cu prima medie UMF Iaşi, a susţinut ieri o incitantă conferinţă chiar la instituţia absolvită în comunism. Tema acesteia: corupţia. Titlul conferinţei a fost relevant: „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie“. Conferința poate fi urmărită integral aici.

Cunoscutul analist politic originar din Iaşi Alina Mungiu-Pippidi a susţinut ieri, de la ora 12, o conferinţă pe tema „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie“ în Aula „George Emil Palade“ a UMF, în prezenţa a numeroşi profesori şi studenţi ieşeni pentru a lansa discuția privitoare la traducerea din limba engleză a cărții sale „A Quest for Good Governance” (Cambridge University Press 2015) de către editura Polirom (2017). Argumentând că „lumea e majoritar coruptă, iar buna guvernare este excepţie“ şi că „nu există nicio ţară în lume care să fi dost curăţată de corupţie pe cale pur judiciară“, Alina Mungiu-Pippidi a încercat să explice cum anume au reuşit unele ţări din lume să scape de corupţia sistemică şi ce model ar putea fi implementat şi în România. Aceasta şi-a început discursul şi cu o notă de ironie asupra uneia dintre plăgile care bântuie învăţământul superior românesc: nepotismul.

Fiind absolventă, chiar şef de promoţie, a UMF Iaşi, ca apoi să se reprofileze pe psihologie, Alina Mungiu-Pippidi nu şi-a susţinut discursul de şef de promoţie pentru că a considerat că orice fel de discurs, în comunism, în 1988, ar fi fost ipocrit faţă de situaţia reală, dar şi din cauză că a fost toată facultatea într-o situaţie ingrată, studiind la universitatea la care preda şi tatăl ei, celebrul medic Ostin Mungiu. „30 de ani mai târziu nu e prea devreme, dar nici prea târziu să îmi țin discursul de şef de promoţie. În 1988, când era aici o atmosferă cu totul specială, aveam şi eu o istorie care era specială: nu eram foarte fericită că eram în această universitate, nu am considerat că aveam o mare vocaţie pentru medicină, deşi am învăţat enorm aici, dar a fost şi o situaţie ingrată fiind în aceeaşi universitate în care era şi tatăl meu. O situaţie pe care nu o consider normală şi care cred că ar trebui să fie cât mai evitată în România“, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Aceasta a punctat că subiectul corupţiei s-a extins atît de mult în ultimii zece ani, încât toate instituţiile internaţionale au început să gândească proiecte de „luptă împotriva corupţiei“, dar că acest efort nu se traduce deocamdată în rezultate pe măsură.

Analistul politic spune că trăim într-o societate „coruptă” în România, în sensul că în diferite domenii şi profesiuni există grupuri care au „monopolizat avantajul economic” şi „abuzează” de puterea lor pentru a face ca regulile să le fie favorabile.

„Ce se poate face? dacă există alte grupuri care nu ar vrea să trăiască aşa şi care nu vor doar să îşi transfere lor rentele, ci care chiar ar fi capabile să funcţioneze pe bază de competiţie normală şi pe merit ele trebuie să se asocieze, să conteste primele grupuri şi să schimbe regulile jocului”, a răspuns jurnaliştilor Alina Mungiu-Pippidi.

În ceea ce priveşte vizita prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în România, Mungiu-Pippidi a declarat că trebuie înţeles că „România este într-un context extern în care a făcut anumite promisiuni, promisiunile astea sunt monitorizate”. „Într-o bună zi, să sperăm că românii vor fi capabili să-şi rezolve problemele interne fără să vină cineva de la Bruxelles să le spună ce să facă, dar e clar că nu suntem acolo”, a menţionat Alina Mungiu-Pippidi.

„Trebuie spus foarte clar că Uniunea Europeană nu a reuşit în nicio altă ţară să promoveze cu succes anticorupţia. E notoriu neîndemânatică la acest capitol. Inclusiv ţările conduse de noi, eurocraţii, adică Kosovo şi Bosnia sunt la fel de corupte ca şi când nu le-am fi condus noi. (…) Soluţia nu vine de la Bruxelles pentru România. Soluţia vine tot (…) de la grupurile competitive din societatea asta care vor să schimbe regulile. Cu cât crede lumea că soluţia vine din exterior şi se bazează mai mult pe exterior, cu atât întârzie construcţia de aici care ar putea să schimbe ceva în mod durabil”, a afirmat analistul politic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “AMP: Soluția pentru România nu vine de la Bruxelles, vine tot de la grupurile competitive din societatea asta

 1. CMC

  Suntem vazuti ca un cobai pe care se experimenteaza cum se poate folosi anticoruptia ca arma politica si cat de mult se pot infrange drepturile omului in aceasta actiune.
  Mai tineti minte cand am fost cobaii cu taierea cu 25%? Dar cand am fost „convinsi” sa fim primii care aloca 2% pentru inarmare?
  De ce noi?
  Pentru ca la noi se poate!
  Nu suntem cei mai corupti (vezi asasinatul din Slovacia), dar noua nu se impun tot felul de reguli pentru ca suntem terenul de joaca al komisarilor si ambasadorilor.
  Vreti comparatii? Ungaria si Polonia care au probleme cu statul de drept nu au nevoie de vize iar noi da.

  Reply
  • Dana Stefanescu

   Ce inseamna asta: „nu suntem cei mai corupti”? Putem continua: „nu suntem cei mai eficienti”, „nu suntem cei mai curati”, „nu suntem (cei mai) civilizati”….pai, ce facem? Ne comparam in rele? In schimb, „suntem mindri ca suntem romani!”, ortodocsi, (uneori doar clamam, dar nu o dovedim fata de aproapele nostru), suntem individualisti, nu ne prea place scoala, sa continui? Revenind la coruptie, poate ati uitat cazul ziaristului de la Timisoara (s-o fi rezolvat?) Cei 45 de ani de comunism ne-au invatat ca „ce-i al meu e numai al meu”, dar ce-i al „poporului”, nu asa se spunea?, poate fi si al meu, drept care daca avem ocazia, nu ne dam in laturi sa „ciupim” de ici, de colo,mai ales daca „poporul” ne alege. Cit despre angajamentele luate, de ce sa le indeplinim? Pai, sa ne dicteze altii, la noi in „tarisoara” noastra”? Va place cum arata Romania, mie nu! Eu zic ca-i bine ca suntem in U.E. si ne mai imping de la spate, altfel, cu mentalitatea noastra, singuri nu vom reusi sa iesim din zona gri a Europei.

   Reply
   • CMC

    Ne-am luat – pe bani buni – angajamentul sa protejam granitele contra aderare. Noi ne-am respectat obligatiile. Altii nu!
    Este evident ca ni se aplica o dubla masura si nu se pune un morcov (Schengen) in fata botului pe ideea ca pot face ce vor cu noi. Ca unora de la noi le convine politic jocul asta e cu atat mai dezonorant pentru noi.
    E bine sa ne impinga de la spate, dar in mod cinstit, nu interesat. Or eu am tot mai mari indoieli ca fac asta in mod cinstit.

    Reply
 2. Dumitru

  „Soluția pentru România nu vine de la Bruxelles” Imi pare rau sa o spun, dar asta e bullshit. Atata timp cat strainii (Juncker, Timmermans, ambasadorii SUA si Olandei, etc.) pun conditii fara sa negocieze, e clar sa solutia de la ei vine. La polonezi e diferit. Incearca europeistii si nemtii sa-i puna la colt, dar nu le iese, asa ca incep din nou sa negocieze, inclusiv pe puncte unde parea ca Polonia deja a parasit UE (cf. http://romanialibera.ro/international/bloomberg-polonia-ofera-argumente-pentru-reforma-justitiei-713436).

  E amuzant cum cei care-l invoca zi lumina pe Vlad Tepes (cu justitia) sunt de fapt cei mai ferventi suporteri ai interventiei externe.

  Reply
 3. Inginer

  1) Un jurnalist de la RC află despre o conferință a Alinei Mungiu-Pippidi din ziarul de Iași? Cu zăpezile astea și ziarul a ajuns totuși? Remarcabil :)
  2) De ce trebuie să existe o soluție?
  3) Poate-ar trebui lărgit cadrul analizei privitoare la corupție. Cu puțină istorie, cu puțină referire la lăcomia amplificată de neoliberalism, cu altele …
  4) Cu cât mondializarea mătură și uniformizează totul, cu o dinamică accelerată, pe ce bază să se construiască la noi? Și cu ce viteză? Poate economic (cu tot mai puțini români), pentru că spre așa ceva trimite termenul „competitivitate”, însă corupția nu este un fenomen strict economic.
  5) Dacă mâine am depinde de Washington, nu de Bruxelles, și dacă cineva ar fonda Partidul Anticorupție câte voturi credeți că ar lua? (Presupunând că ambasadorul SUA nu s-ar băga în joc.).

  Reply
 4. radu

  @Inginer, de nu asculti conferinta? Vei vedea ca e numai istorie. Sfat: la casti, ca nus e aude formidabil, dar se aude totusi

  Reply
 5. CMC

  Bunga-Bunga cu anticoruptia la Bruxelles. Dupa interes, penalii pot fi si buni, nu-i asa?
  Mai penal ca Berlusconi se poate in politica?
  Liderii anticoruptie dela Bruxelles, aia care se dau vajnici luptatori impotriva penalilor si cer sa nu fim primiti in Schengen din cauza asta se fac pres in fata lui Berlusconi pentru ca alternativa sunt partidele anti-imigratie si aniti europene.
  http://www.youreporter.it/gallerie/Berlusconi-Juncker_l_abbraccio_che_spezza_Salvini/#1

  Cum arat asta fata de lectia care ni se da la Bucuresti?

  Reply
  • CMC

   Autismul Bruxellesului intareste miscarile antieuropene.
   Pe ideea ca stiu eu ce e mai bine, liderii europeni au pierdut total legatura cu populatia europei, mai ales (dar nu numai) in problema imigratiei. Implicarea fatisa in lupta politica nu face decat sa sporeasca sentiemnetele antieuropene ale populatiei iar consecinta imediata este cresterea sentimentele si a partidelor antieuropene din tarile dezvoltate.
   Ce se va intampla la noi, ramane de vazut. Nu avem partide antieuropene (dar nici imigratia nu e inca la nivelul celor din tarile serioase). Ce e insa clar e ca – pe fondul mizeriei din partidele de dreapta (inclusiv securistice) – partidul de stanga va ramane la putere multa vreme. Iar amestecul duplicitar – vezi iubirea fata de coruptul si penalul Berlusconi) – al liderilor europeni nu va face decat sa ii intareasca pozitia, in mod similar cu cel in care a intarit miscarea antieuropeana.
   Eu unul vad o victorie zdrobitoare la europarlamentare a partidului „penalilor” fata de partidele pe care cei din afara vor sa le faca partide tip „fata mare” desi majoritatea votantilor cam stiu din ce zona a centurii politice provin.
   PSD inca pare ca mai are lideri cu personalitate (oricat de draconizati s-ar incerca sa fie facuti) in timp ce restul are niste lideri fabricati in laboratorele securiste care parca asteapta sa li se dea scriptul cu ce trebuie sa faca si sa spuna, care vor sa guverneze desi habar nu au ce o sa faca daca maine iau puterea.

   Reply
   • CMC

    Nu se imbratiseaza cu romanii, ca nu are nevoie. Unde ati mai vazut ca grofii sa se imbratiseze cu cei pe care ii vad ca iobagi lor? Si pana la urma, cine s-ar imbratisa cu mamaliga, pe care o poate modela cum vrea fara nici un efort sesizabil? Mamaliga NU EXPLODEAZA.
    Pentru Europa, nu bag mana in foc!

    Reply
 6. Nelu Stiuca

  „Adio, mamă patrie, adio!”

  Probabil, mâine-aici va fi pustiu
  Şi toţi în pribegie vom porni-o.
  Drum bun, popor pierdut la un pariu,
  Adio, mamă patrie, adio!
  În loc să fim o ţară numai fraţi,
  Simţim, în noua epocă barbară,
  C-am fost în viaţa noastră blestemaţi
  S-ajungem chiriaşi la noi în ţară.

  Din tot ce facem, nu avem nimic,
  Ne macină străine interese,
  Făina noastră n-are spor nici pic,
  Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.

  Trăim acelaşi tragic simţământ
  Sub politicieni şi sub contabili,
  Că noi, ca neam, avem destinul frânt
  Şi suntem de prisos şi nerentabili.

  Umili, ne cerem scuze de la toţi,
  Că nu ne-au chinuit destul în viaţă,
  Şi ne conduc nişte fanarioţi.
  Ce pe cei mici trădarea îi învaţă.

  Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi,
  Când am ajuns în ţara noastră slugi
  Şi suntem cerşetori la noi acasă?
  Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum,
  Dispuşi să emigreze, se arată,
  Mormintele se pregătesc de drum,
  În România deromânizată.

  Sus-puşii nu mai au nimica sfânt,
  Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă,
  Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,
  Vorbim şi limba noastră-n altă limbă
  Şi-acum, se aude clopotul final.

  Vin vremuri de urgie şi de grindini
  Şi este seara ultimului bal,
  Din zori, vom fi români de pretutindeni.

  Probabil, mâine – aici va fi pustiu
  Şi toţi în pribegie, vom porni-o,
  Drum bun popor pierdut la un pariu,
  Adio, mamă patrie, adio!
  …………………………. de Adrian Pãunescu

  Reply
 7. Nelu Stiuca

  DUMNEZEU INCA NE IUBESTE.
  INCOMPETENTA CRASA,DEMAGOGIA EXACERBATA SI MAFIOTISMUL MANIFESTAT CU CRUZIME AU CONDUS LA DECREDIBILIZAREA TOTALA A CLASEI POLITICE POSTCOMUNISTE.
  ACTIUNEA DE ANVERGURA mediatico-judiciară a operațiilor “MANI PULITE” din ROMANIA a fost declansata de catre cei care au lansat TEORIA STATULUI PARALEL existent in tara noastra si va continua pana la SCHIMBAREA IN TOATALITATE A CLASEI POLITICE IMPOSTOARE MAFIOTIZATE formata in ultimii 28 de ani din grupari infractionale de crima organizata.
  Ancheta ESTE deschisă împotriva corupției, în special din rândul oamenilor politici, care in ultima instanta nu au mai acceptat nu sa fie TRANSPARENTI sau de BUNA CREDINTA, etc , ci nici SPP-ul ori Jandarmeria Romana sa le fie aproape , sa le ofere securitate.
  AU REFUZAT SI LOCUINTELE DE LA RAPPS ca demnitari ai statului locuiesc unde vor muschii lor ( CAPII MAFIEI) pentru a nu fi monitorizati.

  Reply
 8. taunul77

  Numai ca grupurile autohtone reformisto-progresiste au ignorat un lucru: meciul modernizarii se joaca in primul rand la urne. Iar ei, in ziua alegerilor, nu au trimis cea mai buna echipa pe teren. Majoritatea jucatorilor s-au dus pe la schi, mall sau au stat acasa. Inlocuitorii au facut ce au putut. Nu prea multe. Iar la final s-au mirat ca au pierdut meciul cu un scor consistent.

  Reply
 9. Kross

  Doamna Mungiu,va urmaresc de ani de zile.Multi ani consideram ca santeti partinitoare.Probabil ca ati trecut si Dumneavoastra ca si noi toti prin o perioada de tranzitie.Acum faceti articole din ce in ce mai la obiect.Radicalizarea nu mai trebuie sa existe in societatea noastra.Am vazut cu totii cat am pierdut ca tara din asta.Este foarte drept ca avem si progrese uriase.Foarte mult a contat ca am interactionat cu lumea civilizata.Avem de invatat de la toata lumea.Romania trebuie sa dezvolte centre de profit in toate zonele Europei ca sa mai putem face un salt spre un stat mai dezvoltat decit acum.Avem nevoie de centre de profit si in tarile care au o dezvoltare uriasa,China,Turcia,India,Brazilia,tarile Arabe.Consider ca este momentul ca tinerii sa se intoarca acasa.Lupta asa zisa pentru coruptie trebuie perfectionata si sa fie mai la obiect,fara razbunari,fara incalcarea drepturilor omului.Trebuie renuntata la ideia de a da puteri excesive incontrolabile la persoane.Institutiile trebuie sa fie respectate si asta se poate doar daca personalul din institutii respecta cetateanul,indiferent daca se numeste Dragnea ,Tariceanu ,Orban, Ion,Vasile.
  Este momentul sa incepem sa ne respectam.Sa dispara ura din societatea noastra.

  Reply
 10. CMC

  Cuneva a sintetizat destul de bine justitia „oarba”:
  „Deci Orban a cerut bani pentru campanie=achitat
  Nastase a cerut bani pentru campanie = puscarie
  Udrea a cerut bani pentru campanie = ?
  Primarul din Zalau incompatibilitate ca membru in consiliul societatea Apă Canal SA = 3 ani cu suspendare
  Johannis incompatibilitate ca membru in consiliul societatea Apă Canal SA = achitat”

  Reply
 11. Dumitru Drinceanu

  Cineva scrie ca UE devine permeabilă și permisivă în fața corupției. Firește, Berlusconi ori scandalurile mitei multinationalelor sunt demonstrația, dar insasi tipsia intinsa de politicienii nostri ,,de frunte” fostului premier al UK (Siderca) s.a. Romania este nu in zona gri, aluneca zi de zi in tonuri de negru. Fiindca, din oportunism, politicienii nu numai ca nu au reactionat bine argumentat ( de ex. spre a stopa privatizarea sau a asocia statul majoritar in cazul unor sectoare strategice, in realitate, eficiente: petrolul, gazul, hidroenergia), dar au acceptat imediat si adeseori a anticipat unele „reforme” demolatoare impuse, atat din obedienta, spre a-si apara agoniselile fantastice, cat si pentru ca, dupa aderare, sa ia de-a gata cu mii de maini din tortul mare. Cand, dupa generalizarea coruptiei si penetrarea ei in varfurile conducatoare tortul nu a mai ajuns, in loc sa consolideze statul de drept, mimat si de care toti trag intr-o parte sau alta, au mentinut economia subterana si au pedalat pe suprafiscalizare. In acest stadiu atins, sigur ca se vrea aservirea justitiei si izolarea presedintelui, ca ultime bastioane. … Iar aplombul societatii civile infrante scade acuzand ca mai periculos aspectul de stat politienesc decat coruptia! Aici este o mare eroare si, daca este cumva voita, atunci si o manipulare crasă: coruptia distruge, fiindca genereaza atat saracie si cresterea poverilor fiscale, cat si aplombul institutiilor de forta care nu pot sa mai scurteze tentaculele caracatitei care a cuprins totul! Nu de forta ar fi nevoie, daca acest cancer, coruptia nu ating insasi statalitatea! Nimic, dar nimic nu este mai grav pentru democratie, d.na AMP, decat coruptia ajunsa la acest stadiu care a descarnat tara de investitii și tineri si tine populatia captiva in saracie, deruta moral-politica, educatie si sanatate, fara politicie la sate!

  Reply
 12. Dumitru Drinceanu

  IN ATENTIA D.NEI AMP SI A CITITORILOR FIDELI AI ROM CURATE:
  Apreciam deunazi, postandu-ma de alta parte decat d.na AMP, ca nimic nu este mai nociv pentru democratie decat coruptia generalizata, care conduce structuri politice si de stat. Reflectia si informatiile care transpar, asa greu si deformate de intoxicari si manipulari, melanjuri si urme de adevar, ii dau dreptate insa deopotriva, fondata pe informatii bogate si din multe surse: jocul politic democratic atat cat este si poate fi el la ora aceasta, indiferent cat de curate sunt partidele politice astazi, le da dreptul sa aplice programul propriu, iar timpul si electoratul sa infirme sau confirme la noi alegeri. Din acest punct de vedere apare foarte grava ingerinta serviciilor infiltrate in marea majoritate a partidelor politice punitiv, chiar conditionand formule conducatoare, se pare, fiindca aceasta semnifica mimarea democratiei, o demonstreaza. Ba chiar succedand intr-una la putere, de la o vreme, cand un lider cand altul cu acoperiri, grade, toate sub butoane?! Din acest punct de vedere apele trebuie separate, este prea grav, desi Dzeu stie cum si cat timp va fi necesar pentru a doua epurare, dupa cea a mafiei si coruptiei. Paranoia ajunge colectiva si justificata, culmea, așa ca te intrebi: sa fie cumva vreo legatura? Societatea civila poate va mai dezvalui si aduce argumente edificatoare! Este momentul clarificarilor, grele vor fi dovezile si informatiile pentru selectii…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *