Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”Oamenii care conduc PNL sunt neprofesioniști. Trebuie să-și dea demisia”

”Oamenii ăștia trebuie să-și dea demisia”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, președintele SAR, referindu-se la conducerea PNL, pe care o consideră responsabilă pentru situația în care a ajuns partidul. În opinia președintelui SAR, situația lui Marian Munteanu legată de dosarul lui de la CNSAS trebuia lămurită înainte de a-l propune pe acesta drept candidat la Primăria Bucureștiului din partea PNL:

„Retragerea asta a d-lui Munteanu nu este suficientă, având în vedere cum a arătat săptămâna asta, în care s-a văzut că oamenii care conduc PNL sunt neprofesionişti. Dau numai exemplu cu CNSAS. Când aduci pe cineva în politică, pentru o poziţie atât de expusă, iar omul ăla spune chiar el că nu ştie ce are la CNSAS, iar tu, pe de altă parte dai un comunicat că toţi candidaţii tăi vor semna declaraţia de integeritate… Toate aceste lucruri trebuie făcute înainte să propui cuiva să fie candidat”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi pentru Mediafax.

Ea a mai spus că această lipsă de profesionalism este imputabilă celor doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga., nu lui Marian Munteanu. „El nu a făcut decât să accepte candidatura. Apoi, atitudinea asta atât de sfidătoare la adresa întregii societăţii civile… Cine a încercat să conducă PNL în felul acesta, impunând de sus în jos, cu zero cercetare… oamenii ăştia trebuie să-şi dea demisia. Ce trebuie să se întâmple acum este ca partea mai curată a PNL, candidaţii mai tineri la primării, la Parlament să-şi facă un congres, pentru că am văzut un partid capturat de forţe obscure”, a adăugat Mungiu Pippidi.

Președintele SAR a mai adăugat că preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a fost sacrificat: „Este insignifiantă în acest moment candidatura liberală pentru Capitală. Liberalii nu pot câştiga Capitala, că Predoiu nu are nicio şansă să câştige Capitala şi ei îl sacrifică, deşi poate e mai puţin vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Ei s-au discreditat. Ei trebuie să câştige un mimim de credibilitate pentru la toamnă”.

Într-un interviu acordat Agerpres, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat și faptul că Marian Munteanu și-a schimbat de mai multe ori afirmațiile legate de semnarea Declarației de integritate: „Pe mine ce m-a deranjat este faptul că el a spus la Digi că a semnat Declarația de integritate pe care PNL s-a angajat că o semnează toți candidații, pentru ca după aceea să spună că nu știe dacă a semnat-o, după aceea să spună că nu mai vrea s-o semneze. Ultimul punct în acea Declarație de integritate este că nu ai colaborat niciodată cu Securitatea și că nu ești agent acoperit al niciunui serviciu. Și această declarație are o valoare penală, deci, dacă semnezi și se dovedește că ai mințit, este fals în declarații. Și a fost un semn de mare îngrijorare pentru noi faptul că am văzut aceste declarații contradictorii și minciuni legate de declarația de integritate. Asta ne-a determinat să facem totuși cererea la CNSAS”.

În opinia sa, Munteanu trebuia să clarifice „cu mult înainte” acuzațiile privind o eventuală colaborare cu Securitatea. „Acele informații pe care le avem, eu fiind aici timp de 25 de ani, au fost publicate de mai multe ori în presă. Autenticitatea sau lipsa lor de autenticitate nu a fost niciodată verificată. Înțeleg că s-au mai făcut cereri la CNSAS în decursul timpului. Am văzut că Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, spune foarte explicit că și ei au avut niște documente. Eu am văzut alte documente publicate… Fapt este că atunci când cineva candidează la o asemenea poziție, aceste lucruri trebuie clarificate. El (n.r. Marian Munteanu) trebuia să le clarifice cu mult înainte pentru că acum CNSAS nu mai avea nici timpul fizic până la alegeri să clarifice într-o formă sau alta situația lui”, a mai spus președintele SAR.

Lista criteriilor de integritate a fost elaborată în toamna anului trecut, la scurt timp după protestele declanșate de tragedia de la Colectiv, de peste 35 de organizații non-guvernamentale. Lista cu criteriile de integritate i-a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis, pentru a ține cont de ea în momentul desemnării unui nou Cabinet. Ulterior, România Curată și SAR le-au solicitat membrilor Cabinetului Cioloș și candidaților la primării, consilii locale și județene să semneze pe proprie răspundere și cunoscând sancțiunile civile și penale ale falsului în declarații lista (declarația) cu criteriile de integritate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”Oamenii care conduc PNL sunt neprofesioniști. Trebuie să-și dea demisia”

  1. R2D2

    Va dati seama cat le-ar lua sa decida asupra unir noi co-presedinti de partid daca pentru candidatul la PMB au facut pana acum 4 optiuni?

    Reply
  2. Simion

    Acum depinde la ce ne referim cind spunem „neprofesionisti” caci la ce devalizare s-a facut in ultimii 26 de ani eu zic ca PNL-PSD si toti ceilalti sint adevarati profesionisti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *