Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi: Manda trebuie să-i cheme la comisie pe Dragnea și Pahonțu

Stimate domnule președinte Claudiu Manda,

În cursul săptămînii trecute au fost făcute declarații de o mare gravitate despre serviciile secrete românești, care at juca un rol în criza politică actuală.

E vorba de declarația domnului președinte al Camerei Deputaților confirmată prin declarația domnului Codrin Șetfănescu.

Presa semnalase anterior ca SPP, serviciul vizat, a devenit oficial serviciu secret și a primit facilități economice secrete, cu încălcarea Constituției și cu girul Președinției, printr-o ordonanță guvernamentală și o decizie CSAT.

Am rugămintea să vă faceți datoria și să îl convocați deîndată pe generalul Lucian Pahonțu, cel nominalizat în aceste denunțuri publice, pe autorii denunțurilor și pe presupușii martori asupra cărora s-ar fi făcut presiuni.

De asemenea, e de datoria Parlamentului să investigheze cum anume a devenit SPP serviciu secret sub guvernul Victor Ponta, ocolind suveranitatea parlamentară și, posibil, unele legi în vigoare.

Ca inițiator al Alianței pentru o Românie Curată și expert în bună guvernare pentru mai multe instituții europene îmi exprim stupoarea că a trecut deja o săptămînă de la aceste declarații publice fără să existe un parcurs explicit și transparent de investigare a lor. În Germania, șeful serviciului secret ar fi demisionat deja, pînă la lămurirea situației, cînd ar putea demisiona cei care l-au acuzat, dacă acuzația se dovedește falsă.

Nu am nici o îndoială că Parlamentul e capabil să rezolve această sitiație, chiar dacă presupune colaborarea cu alte comisii și organisme abilitate. Vă rog, nu lăsați să mai treacă zilele fără a rezolva o situație care pune la îndoială unul din fundamentele unui regim democratic, controlul forțelor armate de către organismele civile alese.

 

Cu stimă,

Prof. Dr. Alina Mungiu Pippidi

Alianța pentru o Românie Curată

București, 21 ianuarie 2018


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: Manda trebuie să-i cheme la comisie pe Dragnea și Pahonțu

 1. CMC

  Aici ajungem sa vorbim despre puterea neingradita si necontrolata a unui sef de serviciu de a manji imaginea tarii si de a face jocuri politice impotriva intereselor cetatenilor (consecinte asupra cursului, imaginii Romaniei in lume, extinderea sentimentului ca suntem o tara neguvernabila, extinderea sentimentului de nesiguranta – cu presiuni pentru achizitia de armament samd). Estimez ca toata aceasta implicare a serviciului (serviciilor) a produs prejudicii efective cuantificabile pe undeva la 10 miliarde de Euro, .

  Reply
 2. Alina

  O noua intoxicare a mafiei.
  psd-ul nu este un partid politic, ci un grup infractional organizat.
  Declaratiile sefilor psd sunt minciuni sfruntate, manipulari si intoxicari.
  Prin minciuni, manipulari, intoxicari si fraudarea alegerilor, psd-ul a ajuns sa detina practic majoritatea in parlament.
  Majoritatea parlamentarilor sunt infractori sau cozile acestora de topor.
  Cum sa apelezi la infractorii din parlament, ca sa investigheze minciunile sefilor psd ?
  Asa au procedat si cu Comisia Nana.
  Asa au procedat si cu Comisia „Sufragerila lui Oprea”.
  Infractorii lanseaza o minciuna, iar alti infractori, sau cozile lor de topot o preiau si cer ca parlamentul sa rezolve problema.
  Parlamentul nu vrea sa rezolve decit problema coruptilor si infractorilor, adica sa poata fura in continuare si sa scape de puscarie.
  Orice om cinstit si inteligent nu poate sa ceara decit demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor si alegeri generale anticipate, la care infractorii sa nu aiba dreptul sa participe.
  Orice om cinstit si inteligent trebuie sa ceara scoaterea in afara legii a psd si alde, grupuri infractionale organizate, care reprezinta un grav pericol pentru siguranta nationala.

  Reply
  • Dumitru

   „Orice om cinstit si inteligent…” n-am furat niciodata nimic, iar diplomele mele arata ca as fi oarecum inteligent. Si gasesc mesajul Dvs manipulator (si deci necinstit).
   1. PSD a ajuns sa aiba majoritatea prin alegeri. Mintind, probabil, insa vorba lui Churchill, alt sistem mai bun decat democratia nu e. A propos, se minte la fel de tare in campaniile din toate tarile lumii. A ajuns acuma unul la putere care face ce-a spus in campanie (Trump) si e scandal mondial.
   2. Sa fii coada de topor nu e o infractiune si nu restrange dreptul de a alege si a fi ales. Daca vreti sa schimbati asta, aranjati-va pentru un amendament al constitutiei care sa nu permita „cozilor de topor” sa fie alese.
   3. Majoritatea parlamentarilor nu sunt infractori. Imorali, da, dar nu infractori. Sau daca prezumptia devine o infractiune, atunci si Kovesi si Basescu sunt infractori.
   4. „Infractorii lanseaza o minciuna […] Sufrageria lui Oprea.” Care minciuna, ca Justitia (nu Parlamentul) a acceptat deja pe baza de dovezi, ca a fost Kovesi la Oprea atunci.
   Pana la urma, cine e coada de topor, eu sau Dvs ?

   Reply
   • Pentru dumitru

    Pentru dumitru :
    Nu doar daca furi esti necinstit, ci si daca minti, daca manipulezi etc.
    O diploma nu asigura si calitatea de inteligent.
    Dar, pot fi si persoane inteligente, care sunt lichele si se pun in slujba mafiei, a hotilor, a coruptilor, a infractorilor.
    Cozile de topor nu sunt infractori, dar fac jocul infractorilor : mint, dezinformeaza, manipuleaza, voteaza infractori in functii de conducere, voteaza legi in favoarea infractorilor etc.
    Parlamentarii corupti si cozile lor de topor formeaza o majoritate in parlament.
    Minciuna este ca in Sufrageria lui Oprea s-ar fi putut frauda alegerile.
    Alegerile au fost fraudate, dar de psd, in sectiile de votare.

    Reply
    • Dumitru

     Ok, atunci e simplu : cine nu-i de acord cu Dvs e o coada de topor, o lichea, etc. Asa-i ? Nici Lenin si nici Robespierre nu erau atat de extremisti inainte sa ajunga la putere.

     Reply
     • AVE

      :) – va certati degeaba – pt noi (oamenii cinstiti si material dar si in gand :)))) aceste zbateri si actiunea la indemnul d-nei Pipidi va da suma nula; dansa vrea sa faca un serviciu cinstit controlandu-l cu oameni necinstiti. Prin urmare imposibil, zic eu.
      Asa ca noi – poporul simplu – vom sta pe margine si vom viziona aceasta lupta – servicii, parlament, presidentie etc.
      Cat legile nu sunt respectate – nu e nici o sansa. Daca dai o lege dar toti devin exceptii – legea este neaplicabila. Legile justitiei sunt facute de exemplu de o deputata care cf ANI nu are ce cauta acolo; deci ce mai vb?

 3. H.M.

  Și eu îmi exprim stupoarea că cei implicați în bătălia politică au lăsat să treacă o săptămână fără să speculeze breșa asta cât un hău. Șică n-o fi găsit rime decente la sepepe? Mme Turcan n-a avut la îndemână un deux-pieces nou și adecvat momentului unei declarații de asemenea gravitate? În rest, e OK: dl. președinte Iohannis deja a luat poziție, însă cum sunetul are viteză relativ mică, va veni și declarația; dl. ex-președinte Băsescu e ocupat cu repararea unui pinion la axa Washington-Berlin-Londra, dar și dânsul va glăsui la ceas de seară, cu bonus de destăinuiri și mai grave.
  Presa e în cușcă, doarme că-i e frig și foame, dar dacă îi dă cineva pe la urechi cu un zornăit de mălai (și de la Soros e primit!), sare și mușcă imparțială pe cine trebuie.

  E așa de râs situația că nu găsesc cu ce s-o compar. Ar fi cam ca una în care moldovenii de peste Prut ne-ar fura imnul, ar câștiga Eurovisionul cu versiunea lui re-mixată, noi le-am da toate punctele la votare, iar peste o săptămână ne-am da seama că ceva nu e bine.
  Ce-ar fi să-i scrieți și d-lui președinte să convoace CSAȚ-ul? Ar avea toate motivele să vă invite, dat fiind know-how-ul dvs în domeniu, atunci când se discută acest punct sensibil.

  Reply
 4. Teleor men

  Teleormania… Criptic termen! Poate fi citit și ca manie, și ca mânie dar și, evident, ca Teleo(RO)mânie. Dintre toate versiunile eu prefer însă Teleor man, adică omul de Teleor.
  Teleor man nu este Teleormanul, căci nu este un toponim, nu se referă la un loc, ci este o categorie socială, o categorie de oameni pe care îi putem găsi prin toată țara, dar pentru care Teleormanul este o ilustrare perfectă, un soi de metonimie geografică. Desigur, nasc și la Teleorman oameni, ca pretutindeni, dar probabilitatea ca aici să se găsească mai mulți „oameni de Teleor” este mai mare.
  Ce îl caracterizează însă pe Teleor man? Istoric, social și psihologic, Teleormanul ca atare poate fi luat, în acest caz, ca o ilustrare metaforică destul de potrivită.
  Istoric, Teleormanul a fost și a rămas profund rural, agrar și sărac. Dacă la 1930, 83% din populația sa locuia la sat, în prezent procentul este cu doar ceva mai mic de 70%; în schimb, Teleormanul are cel mai mare procent de populație ocupată în agricultură din țară (dublu față de media națională). Economic, e de vreme bună în top 3 ale celor mai sărace județe după PIB/capita și ale celor mai scăzute investiții străine din țară. Social, teleormănenii au fost majoritar iobagi, apoi CAP-iși iar acum sunt săraci, atât de săraci încât până și migrația din Teleorman este printre cele mai mici din țară. Doamne iartă-mă, nu este vina lor, dar așa a fost să fie. Or, în timp, s-a consolidat aici o „cultură a sărăciei” soră cu o „psihologie a obedienței”. Obișnuiți cu sărăcia și dependența, majoritatea visurilor de mărire (adică de promovare socială, în termeni mai academici) s-au învârtit în jurul speranței de a intra în grațiile mai marilor locului, care să-i pună (Doamne-ajută!) arendași pe moșiile lor. Deviza a fost și a rămas cam aceeași: săru’ mâna boierule/tovarășu/domnu! Cu acest vis și această deviză au așteptat, și au așteptat, și au așteptat…
  Din motive istorice similare, există, desigur, mulți Telor men în toată țara, adică un soi de clasă socială difuză și frustrată de lumpen-rurali care își așteaptă de generații momentul istoric, ora revanșei.
  Și iată că a venit Daddy și a sunat Naționala: Hai la lupta cea mare, Teleor man cu Teleor man să ne unim, adică Teleor men din toată țara, uniți-vă! Și s-au unit, căci acum or niciodată puteau să-și croiască altă soartă. Aceasta este „clasa socială” care, prin „reprezentanții” săi, conduce în prezent țara și care își ia revanșa istorică pentru visurile neîmplinite și umilințele resimțite, indiferent dacă motivat sau nu. Într-un fel, de abia acum sunt Teleor men pe cale să câștige lupta de clasă. Or, să te ferească Dumnezeu de răzbunarea piticului!
  Nu, nu este o satiră, ci un prea românesc haz de necaz. Calculăm greșit sau, în orice caz incomplet, dacă avem în vedere doar mizele politice și solidaritatea rețelelor de cleptocrație. Din motive elementar omenești și nu politice, fidelitatea Teleor men-ilor față de cel care „i-a făcut oameni” este mai puternică decât toate acestea, căci este prima și singura lor șansă, care poate să dispară ca prin farmec, așa cum a apărut, dacă dispare „Tăticul”. Or, după ce a câștigat democratic țara, Dragnea a arendat-o cât a putut unor Teleor men, construind astfel o nouă majoritate în partid și, indirect, în Parlament. Are, desigur, și alte pârghii de control, dar cea mai importantă este aceasta: eu v-am făcut arendași, eu vă trimit înapoi la coada vacii. Iar pe cei care vă credeți liber cugetători vă strivesc, democratic, cu noua mea majoritate. Umblă vorbe că există sciziuni în partid, că mi-am pierdut din putere… – a ironizat el zilele trecute. Nu, unitatea de monolit în jurul partidului este mai puternică și mai amenințătoare (sau mai puternică pentru că mai amenințătoare) decât oricând, iar Dragnea este, pe termen scurt cel puțin, cel mai puternic om în stat, confirmat din motive doar de dânsul cunoscute și de președintele țării.
  Pe de altă parte, calculăm greșit și dacă ne explicăm fidelitatea electoratului PSD doar disprețuitor, prin prostia și sărăcia acestuia, mă rog, prin „condiția” sa. Teleor man mai și devii însă, și destul de mulți, din destul de multe alte categorii sociale, au început să se simtă în ultima vreme „oropsiți ai sorții”, adică trădați de soartă, desconsiderați și marginalizați într-un fel sau altul de către Dumnezeu știe cine. Acest sentiment, îndreptățit sau nu, este suficient de puternic pentru a face un prieten din dușmanul dușmanilor mei, cei care m-au trădat, desconsiderat și/sau marginalizat, indiferent care or fi aceștia în capul meu. La fidelitatea mai veche, bazată pe încredere, se adaugă astfel această fidelitate indirectă și difuză, născută din deziluzie și ură. Împreună, ar spulbera și iluzia că niște alegeri anticipate ar da câștig de cauză opoziției: nu, în prezent, actuala Putere tot ar obține majoritatea, poate doar una ceva mai puțin confortabilă.
  Și atunci ce să facem, să ne resemnăm? – se vor revolta mulți. Categoric nu! Dar nu cred că jocul la offside al Opoziției, cu președintele Johannis în frunte, se pare (lasă-i să-și rupă gâtul și atunci intervenim și noi și dăm gol), este cea mai bună strategie. De asemenea, nu știu dacă lupta de gherilă a manifestațiilor justițiare în forma lor actuală mai este suficientă. Tot ce pot spune este că nu e bine niciodată să-ți subapreciezi dușmanul și să te încrezi în victorie doar pentru că tu ai dreptate (sau crezi că ai). Lupta de față este una politică și nu (doar) morală și trebuie purtată cu mijloace politice corespunzătoare, căci ne jucăm cu toții viitorul și nu doar alegerile viitoare.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Si dupa parerea ta teleromanean = j@@@n?
   Ca acuzele contra teleromanenilor ma fac sa imi aduc aminte de proza antisemita … ca deh societatea functineaza si pe baza de excludere si interidctii (na una buna! permitem marijuana dar intericem fumatu tutunului. Ca deh societateaq se pare ca are nevoie de un nmar fix de interdictii …)

   Reply
   • Pentru ghita

    Pentru ghita :
    Autorul a precizat foarte clar ca nu este vorba despre locuitorii acelui judet, ci despre toate persoanele sarace si cu un IQ foarte scazut, care voteaza din prostie psd, un partid de hoti, de corupti, de mafioti.
    Daca pentru persoanele sarace si cu un IQ foarte scazut, un guvern mafiot ar fi benefic, iar aceste persoane reprezinta majoritatea in tara, este corect, este democratic ca psd-ul sa conduca tara.
    Problema este ca in primul rind pentru persoanele sarace si cu un IQ foarte redus psd-ul este toxic, pentru ca impiedica dezvoltarea tarii, o mentine in saracie si ignoranta, blocheaza investitiile, impiedica aparitia unor noi locuri de munca.
    Partide ca psd si alde reprezinta un grav pericol pentru siguranta nationala.

    Reply
  • YZ

   Textul este preluat de pe Contributors.ro (un site care se duce-n cap prin calitatea textelor, a majorității textelor).
   Cum puteți să luați în batjocură pe toți locuitorii unui județ? Mă-ntreb ce-ar zice, dac-ar trăi, acum Marin Preda. Și după ce luați la mișto pe toți la grămadă, o să vă mirați că partidele „bune” or să ia 5 % la următoarele alegeri? Mă întreb dacă Gabriel Liiceanu (un guru al celor care scriu pe Contributors) știe în ce județ s-a născut Noica (evident că știe, dar nu-l va pune la punct pe autor printr-un comment acid).
   Autorul textului ignoră că aceeași situație ca-n Teleorman se mai întâlnește în vreo zece județe, care pot da oricând lideri ca Dragnea (nu trebuie să fii profesor de sociologie ca să știi că atunci când se face o medie unii se află sub medie). Fiind și profesor la SNSPA, autorul (Vintilă Mihăilescu) poate face o vizită memoriei dumisale (sau evidențelor de la disciplina pe care o predă) să vadă dacă sindromul și complexul de inferioritate „Teleor men” (un prostesc joc de cuvinte) s-a manifestat și la foștii domniei sale studenți.
   Dacă găsiți texte similare ale sociologului Vintilă Mihăilescu despre județul Olt (care l-a dat pe marele cârmaci), Cluj (care ne-a procopsit cu coada de topor Boc), Constanța (patria tătarului Băsescu), București (de unde ne-a venit prim-ministru nepotul unei țigănci-chivuță, pe care l-am putea clasifica ca rrom-man), vă rog să le postați și pe-acelea. Sau așa a ieșit la eșantionare aleatorie: azi a ieșit din căciulă județul Teleorman?
   Ce tâmpenie ca, din lipsă de idei și soluții, să iei la țintă o parte a corpului social (NB: ca profesor de sociologie!) și să-i scuipi. Și de ce neapărat pe ei? De ce nu s-a luat de țigani, evrei, rușii lipoveni, călărășeni, doljeni sau alții care nu practică liberalismul începând de la 1000 Euro/lună*membru de familie și sunt victimele unor jeguri?

   Reply
   • Pentru yz 22

    Pentru yz 22 :
    Autorul a precizat foarte clar ca nu este vorba despre locuitorii acelui judet, ci despre toate persoanele sarace si cu un IQ foarte scazut, care voteaza din prostie psd, un partid de hoti, de corupti, de mafioti.
    Daca pentru persoanele sarace si cu un IQ foarte scazut, un guvern mafiot ar fi benefic, iar aceste persoane reprezinta majoritatea in tara, este corect, este democratic ca psd-ul sa conduca tara.
    Problema este ca in primul rind pentru persoanele sarace si cu un IQ foarte redus psd-ul este toxic, pentru ca impiedica dezvoltarea tarii, o mentine in saracie si ignoranta, blocheaza investitiile, impiedica aparitia unor noi locuri de munca.
    Partide ca psd si alde reprezinta un grav pericol pentru siguranta nationala.

    Reply
 5. alexandru Neagos

  Impress mea ca asta face parte din basmul dezvoltat de catre PSD, is speta Liviu Dreagnea. Cu siguratna sun o multi de ofiteri acoperiti. Ma indoiesc ca exista dorinta de a elucida aceste acuzatii.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Generalul a fost numit in functie.Dragnea a fost ales si pentru pozitia de presedinte PSD,si in cea de Presedinte a Camerei Deputatilor.Nu stiu daca ar ajuta la ceva demisia lui Dragnea,in ceea ce priveste SPP-ul.

   Reply
 6. CMC

  „Teleormania”, „Ciuma rosie”, „Dracnea”, „Daddy”, „Pavianul cu mantie” samd sunt de multe ori folosite in spatiul public cu scopul de a insulta oponentii politici. Mie cel mai tare mi-e teama ca sunt scornite de exact aceeasi personaje care – atunci cand li s-a ordonat – au produs: „Ana, Luca şi cu Dej / Bagă spaima în burgheji“.

  Inainte de comunisti, Romania a avut si politicieni respectabili: „Insulta e declaraţia înfrângerii.” Nicolae Iorga.

  Reply
  • Dumitru

   Nu trebuie exagerat gradul de democratie al Romaniei dinainte de comunisti. Deja, inainte de comunisti a fost dictatura militara. Inainte de asta un pic de stat national-legionar, si inca inainte de asta (din 1938) dictatura regala. Iar inainte de asta regimul nu era autoritar, insa nici cu adevarat democratic. Rotativa electorala chiar a existat, iar mai apoi luptele dintre liberali si taranisti erau purtate cam ca acum cele dintre PSD si opozitie. Iar taranistii cand au ajuns la putere au cam facut-o varza (ca dupa Revolutie). Istoria se repeta, pentru ca n-a invatat-o nimeni. Singurul punct unde cred ca sunt evolutii pozitive este decalajul rural-urban. Cat de mare e el azi, inainte de comunisti era si mai mare (doua lumi complet diferite).

   Reply
 7. Laura G

  „Nu am nici o îndoială că Parlamentul e capabil să rezolve această sitiație, chiar dacă presupune colaborarea cu alte comisii și organisme abilitate” ….

  Asa este, sarcasmul este in instrument foarte necesar in politicile publice …

  Reply
 8. gabriel radeanu

  In cazul declaratiilor politice nu sunt obligatorii reactii ale Parlamentului,indiferent de cine le emite.Avand in vedere ca subiectul declaratiilor este un serviciu secret,cercetarile necesare desfasurarii anchetei parlamentare pot sa nu aiba caracter public.Constat cu oarecare surprindere ca doamna A.M.-P. a preluat sarcina de tutore formal al PSD-ului,in cazul incalcarii flagrante a Constitutiei Romaniei,atitudine pe care o salut cu respect.Daca nici majoritatea parlamentara actuala,nu poate sanctiona eficient violarea Constitutiei,inseamna ca democratia romaneasca a emigrat definitiv undeva in Europa vestica,si da!…aveti dreptate!…buni-nebuni,trebuie sa-i impingeti pe astia sa-si faca datoria,altfel suntem pierduti.

  Reply
 9. tamisa

  Alaturi de Justitie, in general, si DNA, in special, serviciile secrete (cu exceptia notabila a „doi si un sfert”, aflat mereu, din vocatie obiectiva, in barca schimbatoare a puterii politice alese) au devenit tinta predilecta a tirului veninos din partea conducerii antinationale PSD-ALDE (spre satisfactia ascunsa a Budapestei/UDMR), sub pretextul inventat ca fac parte dintr-un „stat paralel” anti-DragneaTariceanu, in scopul „reformarii” lor radicale (eventual pana la desfiintare), de asemenea maniera incat, niciodata, ele sau viitoarele lor ramasite institutionale sa nu mai culeaga sau sa detina informatii despre politicienii escroci si corupti (si acolitii/clientii lor) aflati la putere, care sa ajunga la cunostinta publicului larg sau, Doamne fereste, in posesia organelor de urmarire penala. Abordarile care ocolesc acest adevar dur sunt diversiuni menite sa apere, mai mult sau mai putin subtil, actiunile tandemului Dragnea – Tariceanu, pentru care siguanta nationala se reduce la siguranta lor personala si libertatea ca ei si grupurile de interese pe care se sprijina sa-si bata joc impunitiv de Romania.

  Reply
 10. Nelu Stiuca

  CE PACAT CA ROMANIA nu are si nu e condusa DE MULT TIMP de CATRE oameni de stat adevarati . E condusa de …TI

  Reply
 11. Vanatorul/d.c

  ”Sistemul” (Statul paralel) e o retea multi-infractionala in care indivizi aflati in pozitii inalte in Politica, Justitie, Servicii, Politie, Armata, Mass Media, dezvolta intre ei relatii de tip mafiot, avand ca interese de capatai perpetuare privilegiilor pe care le au ei, familia si ”oamenii de incredere”, dar si inavutirea. In cadrul reuniunilor Sistemului membrii acestuia planuiesc si iau decizii ”subterane”, paralele cu cele pe care aceiasi membri ai Sistemului le anunta/promoveaza oficial si institutional, din functiile pe care le ocupa. Sistemul se regenereaza perpetuu, in sensul ca daca unul din ..capi pica, locul lui in retea e luat imediat de catre altcineva, de rang  inferior pana atunci (un adjunct, de obicei).

  Sistemul functioaneaza in toate tarile in care, din punct de vedere constitutional, puterile in stat sunt separate si se ..controleaza reciproc. In statele bogate si cu traditie democratica, Sistemul e ..invizibil pentru ca are destula practica si stiinta pentru a lasa nefalsificat statul de drept (care, in caz de ”accident”, le garanteaza/protejeaza si membrilor Sistemului drepturile si libertatile) si pentru a se tine departe de scandaluri si de ochii presei pe care nu o are sub control..!

  In Romania insa, in ultimii 3 ani, din cauza ca trece prin..”framânatari interne” si lupte ”fraticide” , Sistemul a falsificat grosolan statul de drept , ”operând” in cadrul loviturilor pe care diferite ”fractiuni” si le aplica reciproc, intr-o sfidare totala a drepturilor si libertatilor constitutionale si universale ale indivizilor care au incercat sa-i devoaleze existenta, legaturile mafiote, practica subterana, dorinta de a controla si stapani absolut tot. Membrii Sistemului din Romania nu s-au multumit numai cu privilegiile si felia de putere pe care o detineau in mod..oficial. Spre sfarsitul celui de-al doilea mandat de presedinte al lui Basescu (singurul de care Sistemului se temea), cei de la varful Sistemului au vrut TOATA puterea si TOT controlul, asupra a TOT ce misca si produce legi, bani, influenta si putere in Romania, iar pentru asta politicieni si procurori, judecatori si afaceristi, sefi de servicii si mafioti notorii se intalneau pin vilele SRI, prin casele sau pe la podgoriile politcienilor si afeceristilor mafioti pentru a decide in mod mafiot pe cine ”executa” si pe cine nu..!

  Dupa ce l-au plantat pe Iohannis la Cotroceni, au inceput ..disesiunile. In prima etapa a disesiunilor,  s-a impus ..falanga care si-a dorit sa faca din Justitie o băta cu care sa poate ..dociliza si supune pe oricine, falanga condusa de Coldea si Koveși.  Trebuie sapus insa: n Romania, cele doua tabere politico-mafiote nu au decat doua ..deziderate mari si late:

  A. Mafia PSD (sprijinita de de Av. Poporului, CC si cele mai..vizionate televiziuni de stiri) ”se da de ceasul mortii” sa se pastreze la legiferare si guvernare si sa-i ”optimizeze” sansele candidatului sau la urmatoarele alegeri prezidentiale, incercandsa convinga populatia (in special bugetarii si pensionarii) ca mafia penelista a lui Iohannis si cea juridica condusa a cu mana de fier de catre Kovesi vând tara strainilor si impiedica totodata PSD-ul sa legifereze si sa guverneze intru interesul si bunastarea romanilor;

  B. Mafia penelista si cea juridico-sereista, mafii care l-au plantat pe Iohannis la Cotroceni, sustinute de un post de televiziune de stiri si de un numar destul de important de publicisti si trompeti digitali pe net, ”se dau ceasul mortii” sa alunge mafia pesedista de la butoanele legiferarii, guvernarii si ale impartirii cascavalui bugetar, incercand totodata sa-i asigure marionetei lor de la Cotroceni inca un mandat de presedinte figurant, decorativ, ”ornament constitutional”..!

  In acesta lupta interna meschina, in care toata lumea minte si manipuleaza pe toata lumea, sunt implicate aproape toate fortele politice si institutionale romanesti si  intreaga mass medie.  In tot acest timp in care populatia Romaniei e in buna parte ori groggy ori zombi de la cata manipuare, minciuna si ”intoxicare” a fost supusa in ultimii 3 ani de catre propagandistii celor 2 mafii, in UE se iau decizii importante si se petrec schimbari rapide, fara ca Romania sa fie..” pe faza”, constant si ..intens interesata, documentata si reprezentata in ..timp util, fara ca interesele nationale sa-i fie aparate/promovate..convingator si..energic la cele mai inalte niveluri de pregatire, ”vigoare diplomatica” si profesionalism. Este si motivul pentru care Romania se indreapta in stil iohannist, adica ”pas cu pas”,  catre statutul de ”ultima gaina” a UE..!

  Reply
  • hex

   Parerea mea. O bazaconie scrisa pe un ton doct, ultracompetent.
   1. Sistemul paralel exista peste tot in lumea civilizata.
   2. In Romania, pana acum trei ani Sistemul era de partea Binelui intruchipat de un basescu care l-a fidelizat acoperindu-i pe generalii lui cu o ploaie de stele.
   3. Basescu pleaca lasandu-i de izbeliste pe generalii Sistemului.
   4. Ce face Sistemul ? Se destinde, dezvoltand doua aripi care incearca sa-si impuna favoritul. Castiga aripa care-l sprijina pe Klaus, omul nemtilor, austriecilor, luxemburghejilor si a cine o mai vrea…
   5. Procopsindu-se cu Iohannis, pesedeul are revelatia existentei Sistemului paralel.
   6. Si mafie, multa mafie…

   …Si-am incalecat pe-o sa/ Si v-am spus povestea-sa…

   Reply
 12. Vlad

  Opinia ”O radiografie foarte adevarata a mediului politic romanesc” a fost facuta pentru comentariul lui VANATORUL/DC

  Reply
 13. Fabiana

  Nu sunt specialista in acest domeniu, dar…ma intreb:
  Daca SPP ii protejeaza pe demnitari (functia detinuta de persoana x) nu cumva trebuie sa adune informatii despre riscurile/ vulnerabilitatile aferente. De ex. daca grupari infractionale/teroriste nu-l vizeaza de ex. pe min. de externe care….. Daca persoana X (ajunsa in functie de ministru de ex.) nu este sanatajata de vreun grup infractional organizat? etc.

  Intreb nu dau cu parul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *