Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi explică azi în Bundestag cum mai stau Balcanii cu corupţia

La invitaţia grupului SDP din Bundestag, Parlamentul german, Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School of Governance şi raportor pentru Consiliul European va depune astăzi mărturie asupra evoluţiei fenomenului corupţiei în Balcanii de Est şi de Vest. Mungiu-Pippidi, al cărei institut a creat Indexul Integrităţii Publice, este autoarea unei cărţi foarte critice la adresa abordării anticorupţie actuale publicată de Cambridge University Press (aici).

Deşi mărturia şi sesiunea de întrebări care va urma nu sunt deschise publicului, o altă mărturie, la OSCE, în urmă cu zece zile, pe teme similare, a arătat că Uniunea Europeană nu trebuie să abandoneze Balcanii de Vest, dar anticorupţia trebuie înţeleasă mult mai larg decît în sens judiciar dacă este să aibă vreun impact în societate. Dovezile arată că ţările care adoptă cele mai multe legi şi restricţii nu progresează mai mult, dimpotrivă, deci atenţia UE trebuie mutată spre reforme care previn coruptia sau zone strategice care au fost complet neglijate. De exemplu, libertatea presei a scăzut constant în regiune, de la televiziunile publice reduse la o stare jalnică, la presa privată care e în proprietatea aproape exclusivă a unor traficanţi de influenţă. Deşi acest fenomen s-a accentuat în ultimii zece ani, Comisia Europeană nu a întreprins nimic pentru a-l contracara. Intervenţiile trebuie înţelese mult mai larg, de exemplu ca politici pentru a încuraja o investiţie occidentală în presa balcanică pentru a crea măcar o singură publicaţie curată de referinţă pe ţară. Faţă de Europa de Est însă – ţări ca Moldova, Ucraina sau chiar Rusia- progresul e mult mai mare în Balcani şi de asta şi investiţia în a aduce o schimbare profundă trebuie să continue.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi explică azi în Bundestag cum mai stau Balcanii cu corupţia

 1. munteanu mircea mongolul

  e clar, agentii Rusiei sar sa-si apere prostii prinsi! Pina acum, fara anticoruptie, Romania a fost tara cainilor cu covrigi in coada… Cum covrigii au fsot furati de mafiotii politici, rumanii au ramas cu cainii comunitari pe cap. Si astia maninca femei, copii, batrini… fara discriminari. Ba am putea spune ca-s misogini si pedofili (maidanezii), tinind cont de numarul de atacuri in zona…
  Iar il protejeaza pe Ponta -si ai lui- si se face ca nu stie…

  Reply
 2. ??????

  Ati observat ca dl. Cristian Parvulescu ar sustine ca 21% dintre alegatori ar fi dependenti de primarii care i-ar tine pe alegatori in „obscurantism” ,in vreme ce doar 20% dintre alegatori sunt capabili sa citeasca si sa voteze un program politic ?

  Reply
 3. ??????

  Domnul Cristian Parvulescu ii numeste pe cei 21% dintre alegatori, care dupa dumnealui ar urma „indicatiile pretioase” ale primoarilor, un fel de „macanism politic” ?

  Reply
 4. Adrian

  Luați -vă inima-n dinți (dacă nu s-a terminat deja programul) și lămuriți-i că mcv -ul a devenit ridicol. Să citească un număr considerat statistic relevant de hotărâri judecătorești domniile lor, eventual pe județe transpartinice, și se vor lua cu mâinile de cap. Câtă vreme nu poți să te judeci la Berlin, sau, de ce nu, Washington, DC, de pildă, nu e nicio șansă.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *