Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”E absolut normal să mărești salarii la profesori și doctori după ce ai mărit pe șest pensii la militari și salarii la sereiști”

Alina Mungiu-Pippidi a declarat aseară la emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV că Guvernul Cioloș a intrat singur într-o capcană deoarece dacă se opune proiectului PSD de mărire a salariilor la profesori și medici va plăti electoral.

”Marele avantaj că avem guvern de tehnocrați este că se putea duce la Curtea Constituțională ca să blocheze proiectele cu care intrăm în deficit. Odată însă ce tu candidezi, cum să te mai duci la Curtea Constituțională să blochezi salariile la profesori sau la doctori, că nu o să te mai voteze nimeni? Și asta este capcana în care s-a intrat. Decizia care s-a luat la un moment dat ca acest guvern să joace un rol în alegeri a fost nu numai imorală, ci și stupidă. Sper să mă înșel eu. Vom vedea costurile. Eu nu sunt contra acestor măriri. Eu găsesc că e absolut normal să mărești salarii la profesori și doctori după ce, pe șest, ai mărit pensii la militari, pe șest ai mărit salariile la sereiști, tot pe șest prin sectorul public. Și la magistrați. Acum s-a ajuns, în sfârșit, la doctori și se zice că intrăm în deficit bugetar. Da așa este. Costul acestei competiții electorale de a poziționa politic guvernul Cioloș este exact acesta: PSD a ridicat mingea la plasă cu salariile ca să-l pună pe primul ministru în situația foarte proastă de a le ataca la Curtea Constituțională și să iasă prost în alegeri. Dacă era un guvern neutru politic poate se abțineau pentru că ei (PSD-n.r.) au speranțe să ajungă la guvernare. Deficitul ăsta cine o să-l rezolve? O să și-l lase lor?”, a declarat Alina Mungiu Pippidi.

La începutul lunii, majoritatea din parlament a votat o lege prin care s-au mărit salariile și sporurile în educație și sănătate. Atât Guvernul, cât și PNL au atacat la Curtea Constituțională această decizie invocând fraude la vot, dar și încălcarea legii responsabilității fiscal-bugetare care prevede că nu pot fi adoptate majorări salariale cu mai puțin de șase luni de alegerile parlamentare. În plus, membrii Guvernului au mai invocat și creșterea deficitului bugetar.

Cu toate acestea, ordonanța de urgență 20/2016 intrată în vigoare pe 9.06.2016 arată că mai multe categorii de bugetari au beneficiat deja de majorări salariale. Articolul 3 din lege spune că:

(5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.

(6) Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.

(7) Începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”E absolut normal să mărești salarii la profesori și doctori după ce ai mărit pe șest pensii la militari și salarii la sereiști”

 1. Adrian

  oug 43 care „actualizează” oug 20 a intrat în vigoare pe 31 august, deci înainte de alegeri cu mai puţin de jumătate de an. Dar, desigur, pe fond ne întrebăm (degeaba) de ce a fost nevoie de corecţia oug 20 la câteva luni.

  Reply
 2. Ionas

  Personalul din instrumentele de forta ( asa zise Institutii ) ale Romaniei este cel mai important din tara.
  Romania poate sa existe fara medici, profesori, sudori sau alte ocupatii umile .
  Romania insa fara politie, servicii secrete , armata, penitenciare, procurori, judecatori nu ar rezista decit pina la citeva zile, acestea fiind insasi esenta tarii.
  Romania nu exista pentru locuitori ci mai ales ca sa dea o ocupatie, ceva de lucru, institutiilor de forta atit de mult indragite si respectate
  Conform salariului, un procuror = 5 sau 6 medici. Angajind 1000 de procurori eliberezi nevoia de 6000 medici

  Reply
 3. geo

  salariile medicilor și profesorilor au fost mărite in decembrie 2015.
  oricum OUG 20/2016 a adus măriri pentru privilegiații din apartul de stat , nu numai pentru militari.

  o mărire substanțială a fost pentru funcționarii publici :
  „Art. 3inidce 6. – (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, salariile de bază se stabilesc, prin asimilare, la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului pentru personalul încadrat pe funcţii publice şi contractuale din aparatul propriu al ministerelor, cu excepţia personalului încadrat pe funcţii publice şi contractuale care beneficiază de un salariu de bază superior stabilit prin alte dispoziţii legale.

  tot in oug 20/2016, mariri pentru personalul sanitar:

  (5) Începând cu luna august 2016, cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate în calcul la stabilirea bursei de rezidenţiat potrivit art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, este de 4.749 lei.

  mărire pentru personalul didactic din oug 20/2016:
  art. 3indice 4 alin. 2 lit. a
  a) începând cu data de 1 august 2016, o majorare a salariului de bază aferent lunii iulie 2016, astfel încât să se asigure o creştere cu 50% din diferenţa rezultată între salariul determinat potrivit art. 33 şi salariul aferent lunii iulie 2016;

  Reply
 4. daniel

  da doamna Mungiu, e necesara marirea salariilor in invatamant si sanatate, dar hai sa vedem ce promite psd, in ziarul sau de campanie, pe care-l distribuie cu marinimie, prin toate locurile posibile, ba ne cer sa pastram pagina aia cu mariri si sa notam in calendar data la care vor fi operate;
  – marire salarii invatamant cu 80%, pana in 2018; marire salarii bugetari cu 56%, pana in 2018 (de aici putem trage concluzia poate pripita, ca in sanatate marirea va fi de 80% + 56%, nu???); salariu de 1200 euro lunar la medicii rezidenti, adica vreo 5500 lei lunar!!!!; salariu de 3500 euro lunar, la medicii specialisti, adica vreo 15.800 lei lunar!!!!; taierea a 102 taxe, marirea pensiilor, marirea salariului minim; micsorarea TVA la 18%, construirea unui mega spital in bucuresti si a 8 spitale regionale, desi stim ca s-a aprobat oarecum, construirea a trei spitale regionale ( craiova, iasi si cluj), dar treburile sunt inca in studiu, autostrazi,…etc… de unde dau ei banii astia? din propriile averi???? psd spune mereu ca actualul guvern ciolos, e incompetent, deci nu produce bani, nu produce dezvoltare.. si atunci, de unde fondurile acestea, pentru mariri uriase de salarii si pensii???? ce calcul prezinta ei, pentru amortizarea acesator mariri, mai ales ca, recent, d-nii Isarescu si Vasilescu, de la bnr, spun ca nu sunt posibile astfel de mariri??? cum comentati???

  Reply
 5. ??????

  Ati observat ca doamna Dogoiu sustine ca ordinul pe care sustine actualul ministru al educatiei ca doreste sa il emita cu referire la teme ar exista deja iar asociatiile elevilor atrag atentia ca un asemenea ordin ar fi si ilegal ?
  Ce opinie aveti despre o asemenea chestiune care ar putea fi si ilegala si ar fi deja reglementata, la care dupa cum se observa ar fi contribuit si un ministru anterior al invatamantului si are initiativa de a contribui si actualul ministru al invatamantului ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *