Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi, două SCENARII posibile pentru România

Alina Mungiu Pippidi a explicat, la Realitatea TV, că vede două scenarii posibile pentru România şi că, în ciuda faptului că acestea pot părea pesimiste, nu înseamnă că ţara noastră nu are posibilitatea de a ieşi cu brio dintr-un moment care nu o onorează.

Preşedintele Societăţii Academice Române, Alina Mungiu Pippidi, spune că în ultima lună războiul politic intern a luat o turnură neaşteptată şi că există două posibile scenarii pentru România în Europa, niciunul dintre ele într-o culoare „roz”.

Pippidi explică: „Am lipsit de aici luna asta, dar lucrurile nu stau bine într-o ţară în care şeful statului crede că problemele cu şeful Senatului şi şeful Camerei Deputaţilor se pot rezolva băgându-i în puşcărie şi o ţară în care cei doi şefi de la Cameră şi Senat ţin în braţe şi alimentează o televiziune ca România TV, care îl prezintă în fiecare seară ca pe un infractor pe preşedinte şi cere suspendarea lui”.

Politologul a susţinut că nu se ştie dacă ţara noastră va mai fi „vreodată în situaţia de a ne alătura monedei Euro, s-ar putea să nu mai fie cazul” şi a creionat două scenarii posibile pentru România, atrăgând atenţia că nu există nicio entitate care să ne vrea răul sau să urzească planuri împotriva ţării.

„Este vorba că toţi cei din Europa s-au convins că suntem cei mai cu viteza de jos şi cred că, dacă va fi cazul, Europa va sta în viteză scăzută alături de noi. Dar e un plan bun?

A doua soluţie – lăsăm România pe alt palier, cu viteză scăzută, cu Bulgaria şi Grecia poate, şi te centrezi pe nucleul Europei şi îţi spui că te vei întoarce după ea când vei putea, aşa cum ai făcut deja în trecut, când ai salvat România.

Lumea îşi imaginează că Juncker are de ales, ori el nu are. Să nu considerăm că e un scenariu îndreptat împotriva noastră şi că nu ne vor. E ca şi cum ai sta câţiva ani în plus în clasa pregătitoare. Planul este să devii tu mai fit şi să ajungi într-o clasă superioară„, spune preşedintele SAR.

„Dacă politicienii români nu vor înţelege că trebuie să pună capăt războiului, totul se va duce la fund”, mai crede politologul Alina Mungiu Pippidi, explicând şi că, în Europa, „perioada bună s-a dus, acum e o perioadă foarte proastă. Măcar să rămânem pe orbită”.

Preşedintele SAR a explicat că, din perspectiva sa, ultima perioadă a permis atingerea unui climat de violenţă în societate.

„Sunt oameni  ale căror interese au fost încălcate în acest an. Nu e normal să se ajungă la un climat de violenţă. După aceea, noi asta am făcut în al 20-lea an al SAR. Arătăm că banii s-au cheltuit, până la urmă, cu bunăvoinţa UE, problema este ce efecte au creat. Au intrat peste 1 miliard de euro în universităţile din România, acum 5 ani universităţile nu dădeau puşcăriaşilor hârtii că au făcut studii, deci au regresat, în ciuda banilor. (…) Orban a fost cel mai slab ministru din serie. Problemele lăsate de el nu au fost rezolvate nici de 5 miniştri. Noi ştim tot ce lipseşte. Ţările care au făcut un pas înainte s-au întâlnit şi împreună şi au decis ce trebuie să facă cu banii, în funcţie de proiecte. (…) Dragnea apără discreţia cu care vor fi daţi banii…A spune că PSD e de vină pentru fondurile europene e un fals. Dacă nu avem o structură prin care să le folosim în mod inteligent…”

Cred că vom face exact ca şi grecii, vom cheltui bani foarte mulţi pe lucruri inutile, ori eu cred că ar trebui să investim numai în oameni, în formarea lor şi în ajutorarea oamenilor”, a concluzionat Alina Mungiu-Pippidi.

Articol preluat de pe Realitatea.Net

Vezi aici inregistrarea emisiunii la care a participat Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea TV, selectand Luni 6 martie 2017, ora 20.00


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi, două SCENARII posibile pentru România

 1. laur22

  Eu cred ca ar trebui sa cheltuim nu pe gargara ci pe ROI (return of investmente).

  Gara destul, destul, destul.

  Destul cu „infrastructura” destul cu „investitzia in oameni” care niciodata nu retureneaza nimic din respectuva investitzie, destul cu „dezvoltarea comunitatzilor locale”

  Orice ban cheltuit trebuei sa se intoarca acolo de unde a plecat ca sa poate sa fie cheltuit din nou .

  Sau daca nu se poate ca sunt si chetuieli de solidariate sociala cum ar fi capacitatea de acces geografica sau accesul la invatzamant ori santate OK da da astea nu pot sa fie totul nu pot sa fire nici macar majoritatea .

  Pentru ca intre intre timp 50% din capitalul din Ro a ajund sa fire capital strain si asta nu e o problema in sine daca capitalul strain acets care este azi ai ci acum in Ro nu ar avea carecteristica ca nu prea plateste impozite in Ro cat plateste capitalul roman si asta statistic vorbind asa cum este acest stare de fapt masurata de INS si cintabilizata de MF . Acest capital platreste doar jumatate din cat plateste capitalul Romanesc. PUNCT

  Ori daca in continuare in Ro investitziile nu vor fi facute :
  de catre fondurile romano-europene -> pentru ca nu asa „distorsioneaza piatza”
  de catre capitalul romenesc care nu e creditat de care bancile straine care sunt cam 90% din bancile din Ro

  Atunci in continuare investitziile vor fi facute de catre capitalul strain capital care nu va plati in comntinuare pentru ce e legal si pentru ca poate sa nu plateasca impozite la buget, impozite in lipsa carora in continuare nu vor fi bani pentru redistribuirea sociala prin : infrastructura , utilitatzi , si acces egal la scoala si spital.

  Pe aceste date statistice cu acest cadru legislative natzionala si European ciclul este vicios :
  Cu cat „investim” mai mult in „infrastructura” ori „dezvoltarea de resurse umane” cu atat mei mult anul viitor vom avea mai putzini bani ca sa continuam respectivele „investitzii”.

  Si nu Romanai nu va fi in viteza a doua ci in viteza a 4-a.

  Viteza inatai finnd Frantza – Germanai si grupul nordic.

  Viteza a 2-a fiind grupul sudic al euro grup care ar avea anevoie de un deficit bugetar > 3% dac care contravine intereselor Germaniei si aici exceptam Grecia / Cipru etc samd

  Viteza a 3-a fiind tzariel euro cu probleme si independetzii noii europe . Tzarile cu probleme, tzrai asupra carora zona Euro isi propune sa isi maresca capacitatea de guvernatza impotriva unor „derapaje populiste” gen Indignados – Syriza – Orban – Kacinbscky.

  Viteza al 4-a fiind tzaile non euro cu mica competitivitate economica gen Romanai Bulgaria tzari a caror exporturi catre Euro si in general a caror inaltzime de comanda economice care permit soliere tzarii bandustan , sistemul bancar si retzeaua de utilitatzi sunt si „TREBUIE” mentzinute aceasta stare de fapt, controlata de catre firme euro care pot altfel sa extraga tot profitul posibil din asta
  Viteza a 5-a fumuristii gen Albania, Ucraina, Moldova , Georgia tzari cu economie complect nepregetita economic pentru zona euro dar caror integrare e pregatite pe modelul integrarii economie patrirarhale de subs=zistentza a Indie de secol XiX in economia industriala a Angliei.

  Bal bal bal bal bal bal bal

  Capacitatea de a fi la prima masa e CE masa unde se decide …..Unde se decide ce?

  Cata vreme actualmente nu se poate decide nimic in favoarea ponderii capitalului romanesc ?

  Deci actualul plan al CE pentru Ro e transformarea sa intr-o tzra capitalista fara capital natzional dar furnizoare de fortza de munca ieftina cum se cheama aceasta politica ?

  Parca am mai vazut aceast istorie undeva.

  In Africa de sud „tzarile” respective se numeau bandustane .

  Deci in concluzie politica din ultimii 10 anu a fost o politica de bandustanizare e Romanaiei.
  Tot ce trebuie facut acuma este oficializarea ei.
  Iar pentru a lupta impotriva acestei oficializari cate vreme Romania e lipsita de parghii economice Romanai nci nu se pune problema.

  Reply
 2. NC

  “Dacă politicienii români nu vor înţelege că trebuie să pună capăt războiului, totul se va duce la fund”
  Probabil că acest război marchează sfârșitul unei ere în politica românească. Până la urmă, cei care se războiesc azi sunt cam aceeași care până acum vreo 4-5 ani doar se amenințau unii pe alții cu pușcăria în fiecare campanie electorală, fluturând pe sub nasul jurnaliștilor dosare compromițătoare despre adversari (pe care ulterior le foloseau doar ca să se șantajeze reciproc). Noutatea este că aceste dosare au ajuns (fără voia lor) pe masa DNA și nu mai pot fi retrase la sertar până la campania următoare.
  Și -ca în orice război- asistăm la o mulțime de acte iraționale din partea protagoniștilor generate de conflictul de interese dintre aceștia, totul amplificat de perspectiva condamnărilor penale și a confiscării unor venituri (ilicite) substanțiale. Este suficient să ne amintim episodul arestării lui Adrian năstase ca să înțelegem magnitudinea iraționalității politicienilor amenințați cu pușcăria. De aceea eu cred că pentru a încheia acest conflict păgubos pentru țară cei care îl conduc/alimentează au nevoie de consiliere psihologică -ca să accepte faptul că nu poți schimba trecutul prin acte legislative și nici prin eliminarea adversarilor.

  Reply
 3. Ionas

  Fascinant.
  Seful statului vrea sa ii bage la puscarie pe seful Senatului si seful Camerei deputatilor !
  Seful statului sa dea dispozitie ferma justitiei ( parche, ICCJ ) sa anuleze respectivele procese daca acesta vrea o Romanie moderna.
  Dl Dragnea seful Camerei deputatilor apara discretia ( secretul ) cu care vor fi dati banii europeni sau cei proprii! Noi cetatenii ar trebui sa ne rugam de dl Dragnea sa ne spuna si noua , prostimii cum se vor aloca banii.
  Nu stiu la care Orban se refera dna politolog, eu totdeauna confound Leonard si Ludovic Orban ( poate ca sunt frati)
  Noi cetatenii ce trebuie sa facem ?

  Reply
 4. Cornel

  Si ce-ar trebui sa faca Iohanis? Sa taca si sa lase structurile kgbisto-securiste sa-si imparateasca tara? Mai terminati cu politically correct ca nu tine in era post-dictatura. Tot ca Grecia vom ajunge, de fapt am si ajuns. Sigur ca PSD este de vina cu fondurile europene, pentru ca ei au eliminat de pe piata pe toti cei care nu sunt de-ai lor. Este de vina pentru tot, nu numai atat. L-a votat prostimea dar cand vom fi ca Grecia si Venezuela se va destepta o parte din prostime.

  Reply
 5. ??????

  Cum comentați totuși despre faptul că „evoluția demografică” nu este un criteriu în elaborarea și realizarea proiectelor de dezvoltare a localităților ?

  Reply
  • NC

   Unele proiecte își pot propune tocmai schimbarea acestei tendințe demografice, adresând cauzele care au provocat-o. Adică un proiect de dezvoltare locală își poate propune ca prin investiții în infrastructură, de exemplu, să facă localitatea mai atractivă pentru locuitori și investitori și să stopeze astfel emigrația.

   Reply
 6. laur22

  Pe scurt

  Dragilor, intergrare europeana fara economie europeana la tine acasa nu merge.

  Au incercat si grecii si au dat-o-n bara

  De gafait gafaie din greu si Spania si Italia si altzii asemnea lor.

  Voi vedetzi practic integrare pentru voi pe banii altora si ghicitzi ce ?

  Aia, altzii s-ar putea sa refuze sa platesca pentru voi .

  Si de ce ar face-o ?

  De ce ar avea ei atat de multa nevoie de voi ?

  Dragilor pote ca ar fi cazul sa invatzam de la britanci nu Brexitul ci The Greatness.

  What makes Great Britain great will be here still and after the Brexit ziceau ei.

  Mai stii or avea dreptate intrebarea e oare ce face Romania noastra cu adevrata MARE ?
  Doar NATO si UE ?
  Hmmmmm.
  Atunci e clar asta insemna ca Romania a incetat sa mai aibe motive sa existe.

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/nick-clegg/10686056/What-makes-Britain-great.html
  https://www.theguardian.com/uk-news/2013/oct/06/what-makes-modern-britain-great-tribes
  Si nu articole de mai sus nu va explica ce fare mare Marea Britanie.
  Oamenii , britanicii, o fac .

  Si nu, pana sa ajungem Grecia … hahahahaha …… mai e mult pana departe.
  Noi eventual putem sa ajungem o Ucraina mai mica. ori o Moldova mai mare
  Ca si acolo in Ucraina ori Moldova tot oameni traiesc, oameni care „merita”.

  Reply
 7. Dumitru Drinceanu

  Baricadele de care vorbeste d.na prof Pippidi atesta caracterul exterminator al unei lupte interne suscitate activ prin influente nedevoalate public si datorita refuzului schimbarii profunde si moralizarii partidelor politice. Trecerea la moneda euro este sigur compromisa din cauza economiei neperformante, devastate, devalizate si neprogramate la noi stadii de refacere pe structuri productiv destinate mai ales exportului. Adoptarea monedei euro ar compromite democratia fragila din cauza valului inflationist si al saraciei accentuate. In ceea ce priveste climatul de violenta, el se datoreaza refuzului renuntarii la coruptie si tactici diversioniste, in pofida transparentei si acceptului controlului public care se cere a fi sever in intreg teritoriul.
  Romania a uitat sa isi respecte angajamentele in aliante? A fost uitata lectia Conferintei de la Paris de dupa al doilea razboi mondial?

  Reply
 8. este vorba Dumitru Drinceanu

  Absorbtia si eficienta scazute ale finantarilor europene sunt determinate de indolenta si coruptia din partidele politice care au mai devalizat anterior bancile, societatile de investitii si economia mostenita. Rmania nu si-a negociat competent si curajos intrarea perceputa ca providentiala in UE, nici nu si-a adoptat in prealabil Programe strategice nationale si sectoriale de dezvoltare pe etape, nu si-a corelat finantarile eligibile cu nevoile si prioritatile reale. Finantari Phare, saprad au fost rand pe rand compromise, stopate, etc, atragand sanctiuni si expectativa UE, adeseori si, totusi, finantarile accesate puteau fi atribuite mai transparent si cu sanse egale, ceea ce ar fi dat alta motivatie beneficiarilor si alta perceptie fata de UE. Acest program inca nu exista, iar cateva sectoriale se dovedesc de circumsatnta, formale, nefundamentate corect ( ex Oltenia este stearsa economic, dar si prin Master Plan. Gen de transport) si cu finantari incerte. Modus operandi din Grecia este copiat aidoma, dar mult mai perdant. In finantari, un mare fiasco: nimeni nu pomeneste nimic de atragerea economiilor populatiei, total descurajate de politicile bancilor si nici de creditul bancar direct sau in consortiu pentru marile proiecte, singura valenta a creditului ramanand cea de consum: tocmai orientarea prevalenta spre consumul neproductiv este cauza ramanerii in urma si, alaturi de devastarea economiei, condamnarea la indatorare si underground social. Se discuta undeva de descurajarea economisirii sau de cai de recuperare fie a banilor devalizati, fie de readucere in circuitul investitional, ceea ce chiar ar si merita stergerea sanctiunilor penale? Nu. Ingropam trecutul, dar odata cu el si sansele redresarii economiei, cat de cat in fata valurilor de crize care se apropie: sociale, economice, politico-militare, alimentare, climatologice.

  Reply
 9. ??????

  Considerați totuși că īnvățământul doctoral ar trebui sancționat cu reducerea finanțărilor în funcție de plagiatele dovedite , la care s-ar putea aduga și alte forme de sancționare , cum ar putea fi diminuarea sau chiar suspendarea activitilor științifice de nivel doctoral, până la înlăturarea neconformitilor constatate în activitatea de pregtire și evaluare a acordriititlurilor de „doctori n științe” ?
  Parcă sunt și instituții finanate din bugetul public care au asemenea atribuții ?

  Reply
 10. Munteanu

  O fata din Romania a invatat foarte bine la scoala. A terminat facultatea de calculatore. In 1990 lucra la o fabrica de calculatore din Bucuresti. Castiga bine. Proiecta calculatore. Cu toate ca nu fusese nici-o-data casatorita avea o fiica adolescenta pe care sa straduia sa o educe bine ca sa invete chiar mai bine decat ea. Au venit insa Basescu, Stolojan, Boc, etc si ei au cumparat calculatore de import mituiti de Microsoft. Fabrica de calculatore s-a inchis si inginera a ramas shomera. Fiica ei a refuzat sa mai invete caci a vazut ca asta nu i-a folosit mamei ei. Fiica a plecat sa se prostitueze in Occident. Mama ei a innebunit si este internata intr-un ospiciu din Romania.

  Reply
 11. ??????

  Acțiunile manifeste cu „scenarită” considerați că țin loc de acțiuni concrete ?
  Orientarea tautologică a acestora considerați cå ar contribui la dezvolvoltarea spiritului antreprenorial ?

  Reply
 12. ??????

  Considerați că s-ar putea aprecia și că, de când doamna Elena Udrea nu mai este parlamentar, calitatea și cantitatea activităților politice a pensionarilor Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu au scăzut, înregistrându-se chiar și serioase restanțe la actualizarea Codului Penal, ceea ce pus guvernele în fața faptului de a-și depăși atribuțiile prin inițiative de modificarea a Codului penal ?
  Considerați că aceia ce au fost menionați anerior, pensionarii, ar manifesta o stare de „letargie” și lipsă de preocupare referitoare la contextul politic, ce ar putea fi motivate și de absența doamnei Elena Udrea din parlament, dumneaiei fiind o persoană cu inițiativă politică ceva mai evidentă ?

  Reply
 13. Dumitru Drinceanu

  Prea multa manipulare si prea putina vointa politica de a corija devieri evidente si orientari eronate: tot felul de mercenari ai vestului si ai estului au transformat Romania intr-un front al unor curente de mult consumate, doar pentru a câstiga timp de reactie si repliere! Grav si rusinos!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *