Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: Ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare și programul de cheltuire a fondurilor europene

La nivel național ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare și programul de cheltuire a fondurilor europene, astfel încât rata absorbției acestor fonduri să fie mai mare, a declarat marți Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice din România.

Declarația a fost făcută cu ocazia lansării raportului anual al SAR cu tema „Fondurile europene, blestem sau binecuvântare? Cazurile Sănătății, Educației și Transporturilor”.

„Prosperitatea în România a crescut, integrarea europeană e un succes. Nu e adevărat că am dat mai mulți bani decât am primit. În mod constant am primit mai mulți bani decât am dat”, a spus președintele SAR. Totuși, a apreciat ea, performanțele în domeniul fondurilor europene sunt sub așteptări. „Profitul colectiv însă pare să fie ceva mai mic decât ne-am așteptat și amenințarea din viitor e că numai cine va fi mai performant va mai rămâne în cercul de bază al Uniunii Europene, pentru că altfel nu va mai exista o Uniune Europeană”, a declarat ea.

Potrivit autorilor raportului, la 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, autoritățile nu au fost suficient de eficiente în a implementa politici publice în domeniile ce au beneficiat de fonduri europene. Astfel, au remarcat cei care au contribuit la raport, a existat „o presiune aplicată de către funcționarii publici pe îmbunătățirea ratei de absorbție” și astfel s-a realizat o axare doar pe cheltuirea banilor, care „nu este singurul efect care contează”.

„S-a putut observa o rată de neîndeplinire a indicatorilor de program de circa 60 %”, menționează autorii raportului, cifrele cu care s-a lucrat fiind din 2014.

La rândul său, Mihaela Toader, director general în cadrul Direcției Generale de Analiză, Programare și Evaluare din MDRAPFE, a explicat cum indicatorii de performanță au fost incluși în procesul de finanțare europeană.

„Pentru programele din 2007 — 2013, deși aveau indicativi trecuți (…) practic banii nu erau condiționați de îndeplinirea indicatorilor. Tocmai din acest motiv s-a introdus această reformă în politica de coeziune 2014 — 2020, în care s-a cerut tuturor statelor membre să stabilească cadrul de performanță”, a explicat ea.

„Ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare (…) și întregul program pe cinci ani de cheltuire a fondurilor”, a afirmat, în context, Alina Mungiu-Pippidi.

Autorii raportului SAR sunt Daniela Alexe, Mihai Bărcănescu, Roxana Damian, Valentina Dimulescu, Sorin Paveliu și Clara Volintiru. Experții care au participat la raport sunt: Cornel Ban, Aurelian Dochia, Valentin Ionescu, Lucian Isar, Cristian Pârvan, Andreea Paul, Cristian Păun și Cristian Socol.

Respectivul raport are cinci mari capitole, ce abordează prognoza economică, absorbția fondurilor europene, fondurile europene în învățământul superior, programele din sistemul de sănătate și o evaluare a Master Planului General de Transport.

Stire publicată de Agerpres


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *