Romania Curată

Alianța Organizațiilor Studențești din România: Guvernul vrea să își pună oamenii în Consiliul Economic și Social

Update: Ca urmare a presiunii societatii civile termenul limita pentru depunerea dosarelor de candidatura a fost prelungit pana Marti, 25 August, ora 16. Anuntul a fost postat pe o sectiune a paginii web a Ministerului Muncii

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/societate-civila 

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (afiliată la Organizația Europeană a Studenților), Consiliul Tineretului din România (structură membră a Forumului European de Tineret și a Organizației Mondiale a Tinerilor) și Consiliul Național al Elevilor (afiliat la Organizația Europeană a Elevilor) acuză Guvernul că încearcă să își desemneze favoriții în Consiliul Economic și Social, din partea organizațiilor societății civile.

Departamentul pentru Dialog Social din Ministerul Muncii a lansat un apel de candidaturi pentru organizațiile interesate să facă parte din CES, fără a îl promova și mediatic, pe 18 august, termenul limită fiind pe 21 august. Mai mult, procedura de selecție prevede criterii restrictive care nu corespund specificului unor organizații ale societății civile. Este necesară, de asemenea, probarea unor aspecte, precum lipsa datoriilor la stat, pentru care eliberarea documentelor de către instituțiile abilitate poate să dureze mai mult decât toată perioada de la lansarea candidaturii până la termenul de depunere! Nu în ultimul rând, organizațiile semnatare constată cu stupefacție că Departamentul pentru Dialog Social „scapă din vedere” sau își amintește de contactele sale în funcție de interes și solicită ca orice comunicare importantă să fie transmisă pe viitor întregii baze de date cu ONG-uri!

În vederea transparentizării procesului și asigurării posibilității oricărei organizații interesate de a își prezenta candidatura, organizațiile semnatare solicită Ministrului-delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, prelungirea apelului cu cel puțin 5 zile. Nu în ultimul rând, acestea atrag atenția că procedura actuală trebuie modificată, iar Guvernul trebuie să renunțe la influența pe care o are în numirea membrilor CES.

„Considerăm imperios necesar ca Guvernul să comunice transparent și să manifeste respect în relația cu societatea civilă, nu să încerce să păcălească organizațiile care au cu adevărat un cuvânt de spus prin proceduri stabilite pe genunchi și anunțate pe sub masă. Ne dorim o selecție corectă și transparentă pentru a avea un Consiliu Economic și Social cu adevărat legitim și activ.” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

„Nu putem să susținem că avem o structură care teoretic reprezintă legitim şi proporțional organizații nonguvernamentale, mediul sindical şi mediul patronal  cât timp alegerea lor este realizată intempestiv, dovedind interese tendențioase. Este cazul ca Guvernul României să înțeleagă că a trecut momentul în care democrația se realiza doar de fațadă şi în care s-ar fi putut mima  o selecție profesionistă şi informată a candidaților pentru locurile din Consiliul Economic şi Social, printr-un proces care durează trei zile, cum încearcă acum Guvernul să organizeze. Este incalificabil să considerăm că o structură care se vrea a fi controlată politic poate reprezenta vocea societății civile şi solicităm imperios prelungirea termenului de candidatură şi o informare corectă şi publică asupra selecției.” – Horia Șerban Onița, președinte CNE

„Membrii Consiliului trebuie să reprezinte interesele societății civile, dar pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui în primul rând ca desemnarea să nu se mai facă prin decizie a Prim-ministrului. Toate organizațiile interesate și eligibile trebuie să aibă o șansă reală de a candida printr-un proces clar și transparent. Ceea ce se întâmplă acum este departe de un astfel de ideal.” – Mihai Dragoș, președinte CTR

Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare. (Art. 141 din Constituția României) Anunțul de selecție lansat de Ministerul Muncii poate fi găsit la acest link:

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Dialog_Social/SocietateaCivila/2015-08-18_DDS_criterii_CES.pdf


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Alianța Organizațiilor Studențești din România: Guvernul vrea să își pună oamenii în Consiliul Economic și Social

 1. Nelu Stiuca

  DACA Guvernul vrea să își pună oamenii SAI în Consiliul Economic și Social INSEAMNA CA LA NIVELUL ACESTEI INSTITUTII PSEUDODEMOCRATICE EXISTA O MARE NEBULOASA.
  ONG-urile (fundatii, asociatii, sindicate, federatii, presa etc) trebuie să reprezinte, firesc, in mod cuagulat vocea omului de rând exprimata prin cea a unui specialist. In acelasi timp, în fața instituțiilor statului sa constituie scutul de aparare impotriva nevredniciei sau atitudinii imorale a societatii politice sau a autoritatilor statului manifestate contra oricarui drept cetatenesc. Niciodata sa nu facă jocurile politice meschine ale vreunui partid politic.
  In ciuda acestor meniri vitale progresului social o parte a ONG-rilor din România funcționează si sunt organizate, parca, mai mult ca oricand precum niste S.R.L.-uri cu capital privat sau strain in scopul realizarii diverselor interese mai putin legitime sau morale si asta face bine doar adversarilor democratiei.
  NU SUFICIENTE ONG-uri existente in Romania si-au insusit rolul de a monitoriza si actiona ferm pentru consolidarea democratiei, infaptuirea dreptatii, moralitatii, civismului modern, etc. prin evidentierea continua a evolutiei statisticilor sau criteriilor de comensurare a acestor indicatori sintetici ai calitatii vietii civilizate, moderne precum si de a analiza in mod critic dinamica lor.
  In schimb multi ONG-isti se afiseaza public, de multe ori, fie ca niste VEDETE ori ca tradatori voluntari sau involuntari aparand in diverse shows (souri) pe teme politice intrati in jocul mizerabil impus de politicieni sau de unii reporteri ai presei tonomat care manifesta grave afectiuni de discernamant fata de interesul public general. Aparitiile publice de acest gen pot banaliza rolul activ progresist si de avangardist al democratiei pe care trebuie sa-l joace societatea civila organizata in mecanismul de promovare a celor mai valorase politici publice ori strategii nationale de nivel micro sau macro.
  Toate acestea se intampla datorita nerespectarii unor STANDARDE MINIME ale ONG-urilor existente si aplicate in lumea moderna civilizata deoarece in Romania totul se poate hibridiza, mima sau amagii cu ajutorul unor trucaje.
  Nici dupa 25 de ani de balbe si aiureli socante, SOCIETATEA CIVILA nu s-a putut impune pentru ca Sistemul Politic Legislativ sa fie separat de cel ECONOMIC (neamestecul politicienilor in numirea de persoane pe diferite functii de conducere sau executie) si cel ADMINISTRATIV (alegerile consilierilor locali si primarilor sa nu se mai faca pe liste de partid). Aceste masuri sunt strict necesare si de urgenta maxima pentru a intari independenta, integritatea si competenta profesionala in societate deoarece aceste caracteristici conduc spre progres national si consolidarea democratiei.
  In statele europene unde functioneaza democratia la parmetri normali (unde legislativul politic este strict separat de domeniul administratiei publice dar si de cel economic), in cadrul administratiei publice centrale si locale cheltuielile sau contractele din bugetele proprii sunt nu numai monitorizate ci si gestionate de ONG-uri care isi asuma responsabilitatea eficientei si eficacitatii investitiilor publice. Pe cand ASA CEVA se va putea realiza si in ROMANIA?!? Nici intr-un caz cu vreo contributie a impostorilor din politica care au discernamantul afectat din diverse motive (in multe cazuri structurile politice din Romania au devenit grupari infractionale de crima organizata) ci numai cu ajutorul unei forte civice elitiste.
  “Spiritul civic” ca ansamblu de sentimente profunde de dragoste si devotament patriotic, PILON de baza in sustinerea unei societati democratice, in Romania, nu s-a putut dezvolta din cauza tradatorilor de neam (a se vedea majoritatea liderilor de sindicat si de ONG) si a cenzurarii “organizatiilor societatii civile” de catre forte interne si externe cu interese obscure.
  Pentru consolidarea democratiei, un ONG-ist elitist care face parte in acelasi timp dintr-o societate moderna bazata pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si in acelasi proces de gindire sa cuprinda deopotriva atat abstractul cat si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop, sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta.
  Indivizi cu discernamintul afectat din diverse motive si dominati de instinctele rapirii sau al lacomiei nu pot avea decat sub o anumita masca, statutul de reprezentanti ai intereselor publice sau de grup nelegitime.
  IN RO DUPA 25 DE ANI DE LA EVENIMENTELE CATASTROFALE DIN 1989 DEMOCRATIA SE MIMEAZA SI SE DEMONSTEAZA CA STATUL ESTE CAPTURAT DE MAFIE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *