Romania Curată

Aleșii locali rămân fără pensii speciale. Legea a fost declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituțională a României a hotărât, miercuri, că legea care prevede pensii speciale pentru aleșii locali este neconstituțională, decizia fiind luată în unanimitate de către judecătorii CCR. Concret, aceștia au dat dreptate guvernului, specificând că această formă de venit special acordă privilegii doar pentru o anumită categorie de oameni și arătând, totodată, că lipsește sursa de finanțare.

Argumentele magistraților au fost următoarele: art. 16 din legea fundamentală, care precizează că toți cetățenii sunt egali în fața legii, fără discriminări și fără privilegii, ori această lege creează o categorie de venit suplimentar doar pentru o categorie de oameni, aleșii locali, și între aceștia s-ar crea discriminare; art. 38 din Constituție, care precizează că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără sursă de finanțare, ori prevederile în actul normativ sunt vagi, nefiind indicată sursa cooncretă; natura juridică neclară a termenului folosit, dacă această indemnizație presupune o pensie sau un alt tip de venit.

16.300 de oameni ar fi beneficiat de această mărire, iar impactul bugetar anual s-ar fi rididat la 500 de milioane de lei.

La intrarea în sediul CCR, înainte de pronunțare, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că de legea pensiilor speciale pentru aleşi locali vor beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist,.

„Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean”, a spus Zegrean, explicând în continuare că şi secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii.

Senatul a adoptat, pe 21 decembrie, proiectul de lege cu 86 de voturi „pentru” și o abținere. PNL a părăsit plenul în timpul votului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Aleșii locali rămân fără pensii speciale. Legea a fost declarată neconstituțională de CCR

  • Mihai Gotiu

   @ alex: Cioloș nu s-a declarat ”pe față” împotriva votului din două tururi, ci împotriva modificării legii electorale prin ordonanță de urgență – sunt două lucruri diferite

   Reply
   • alex

    :))))) ok!

    „O ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi nu e democratică. ” :)))) Nici Caragiale nu putea sa compuna mai bine o asemena fraza

    corect, furtul politic e furt cinstit si nu e democratic sa-l deranjezi

    remember 16 noiembrie 2015

    ” Programul de guvernare:

    „Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români” !!!!!!!!!!

    Mihai, viitoarele proteste o sa-i arunce la gunoi si pe Iohannis cu guvernul sau Ciolos alaturi de toata clasa politica. PNL-ul e disperat acum pentru ca si-au dat seama pe ultima suta de metri ca pierd absolut tot la alegerile locale dintr-un singur tur, efectiv sunt pe tobogan deoarece dezamagirea cumplita fata de Iohannis se manifesta in absenteism masiv al votantilor din noiembrie 2014, psd-ul poate sa puna si maimute ca oricum cistiga aproape tot dar asta o sa duca din nou la inceputul unor proteste masive si furioase de data aceasta impotriva intregii clase politice inclusiv iohannis. Ciolos nu a plecat bine deloc iar acum prinde viteza spre catastrofa totala!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ alex: programul ăla de guvernare a fost schimbat și acel punct nu s-a regăsit în momentul votării Guvernului în Parlament (de ce a căzut, e altă poveste);
     schimbarea legislației electorale prin ordonanță de urgență ar fi fost o greșeală (cu totul altceva ar fi asumarea răspunderii guvernamentale, că asta ar obliga majoritatea parlamentară fie să voteze legea, fie să pice Guvernul – dacă are curajul)

     Reply
     • alex

      a cazut pentru ca lumea din strada plecase la culcare si atunci a inceput bairamul puterii sistemului ca de fiecare data

      de ce ar fi o greseala schimbarea prin OUG si ce anume e mai toxic pentru democratie in momentul acesta, oug-ul sau alegerile dintr-un singur tur?!

      p.s. serviciile securiste l-au facut scapat definitiv pe Florian Bușcă Walter, o supapa cu mult mai importanta in economia mafiei decat danut sova

     • Mihai Gotiu

      @ alex: abuzul de ordonanțe de urgență e toxic (și o discuție despre ce ar fi ”mai toxic”, o tâlhărie sau un viol, nu are finalitate); nu poți fi de acord cu modificarea legii prin ordonanță de urgență doar pt. că ți se pare/consideri că ar fi just (că nu e just, ca să fie just ar trebui îndeplinită și condiția urgenței, dar urgență nu e atunci când o decizie a fost amânată prea mult) ; rămân la opinia că asumarea răspunderii guvernamentale ar fi o soluție (că decizia ar fi în acest caz politică – Parlamentul și membrii acestuia ar trebui să decidă, nu un guvern fără nicio responsabilitate politică)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *