Romania Curată

ALERTĂ! Parlamentarii vor să transforme ariile naturale protejate în piste pentru sporturile cu motor!

În ariile naturale protejate va fi permis accesul autovehiculelor, motocicletelor, ATV-urilor sau mopedelor pentru recreere, sport sau turism, cu acordul structurii de administrare sau a custodelui ariei, potrivit unui proiect de lege semnat de un grup de senatori PSD şi un reprezentant al UNPR, menționat de Mediafax.

„Accesul public pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis, cu excepţia circulaţiei cu orice mijloc de transport în situaţii de urgenţă generate de calamităţi, accidente de orice natură, precum şi cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede, în vederea organizării de activităţi sportive sub egida federaţiilor de resort, de recreere şi turism, cu acordul structurii de administrarea a ariei naturale protejate sau a custodelui, după caz”, prevede iniţiativa legislativă semnată de senatorul PSD Viorel Arcaş aflată în dezbatere publică la Senat. Pe proiectul de lege şi-au pus semnătura 27 de senatori PSD şi unul al UNPR.

Conform alin. (2) din art. 52 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, ”pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public”.

legislația actuală

Iniţiatorii motivează necesitatea schimbării legislative prin notorietatea competiţiei de hard enduro de la Sibiu, Red Bull Romaniancs, care „a fost comparată cu celebra manifestare sportivă Paris-Dakar pentru America de Sud”, după cum scrie senatorul PSD Viorel Arcaş în expunerea de motive.

Ce nu i-a spus nimeni d-nului Viorel Arcaș și celorlalți semnatari ai inițiativei e că celebrul Paris-Dakar e cunoscut pentru faptul că cea mai mare parte a lui se desfășoară în zone deșertice și semi-deșertice, nu prin Yellowstone. Și că nu e greu de imaginat cum sub pretextul ”competițiilor sportive” sau ”recreerii” și ”turismului”, Delta Dunării se poate transforma în parking pentru bărcile cu motor, iar ariile naturale protejate din zonele de deal și de munte în cartodromuri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “ALERTĂ! Parlamentarii vor să transforme ariile naturale protejate în piste pentru sporturile cu motor!

 1. Tempor

  Acum 3 ani, am avut neplăcuta surpriză ca pe Vârful Semenic (departe de drum, nu vf. Gozna) al Muntelui Semenic din Parcul National Semenic, momentele de liniște să fie stricate în cel mai zgomotos mod, de trecerea tipicelor motociclete de teren.

  Reply
 2. claudia radu

  Niste idioti care vor sa vada daca le merge. Se prinde cineva sau nu?
  Nu e nevoie sa se initieze o lista de semnaturi contra acestui „proiect de lege”?

  Reply
 3. tomescu teofan emilian

  Ăștia de la PSD și UNPR îs bătuți în cap ,să pare.Nu-s și așa atacate parcurile naționale de oi?

  Reply
 4. Vladimir Dumitru

  Vă rog insistent să căutăți proiectul de lege (un link ceva ) pentru a-l citi cu maximă atenție … Trebuie să avem documentul oficial neapărat înainte de a ne contura atitudinea/ reacția și acțiunile de stopare !
  Cum se numește proiectul de lege ?

  Reply
 5. Victor

  Va dati seama ca daca aceste initiative stralucite vor fi aprobate, se vor organiza mereu competitii sportive motorizate, in orice colt de natura de la noi, fiindca aprobarile, avizele, autorizatiile se vor obtine usor, ca simple formalitati. Si toti strainii motorizati vor veni la noi, ca numai la noi va fi permis asa ceva. Oriunde in alta parte lumea se straduieste sa salveze ce se mai poate din natura nealterata.

  Reply
 6. paul d

  O imensa idiotenie , propagata de interese straine turismului , in alte tari accesul unui astfel de mijloc de locomotie este TOTAL interzis in ariile protejate !! Drumuri desfundate , despaduriri , zgomot si animale gonite din ariile pe care tot noi le invadam taieri pt ecologizari, toti pilosii Romaniei cu LT-uri pe masini vor invada astfel de locuri . Adica veniti fraierilor ca noi toti suntem TIMPITI……..

  Reply
 7. Ing.silv.dr.Ionel LUPU

  Cum au nimerit printre …”parlamentari”, alaturi de hoti si spagari si acesti PROSTI-PROSTI-PROSTI care solicita legiferarea incalcarii actualei legislatii de PROTECTIE A ARIILOR PROTEJATE …??? Oare unde erau acesti indivizi cand a plouat cu cioate ????????? Mor oameni de valoare, iar astfel de neispraviti traiesc pana la adanci batraneti !! Mai, Parlamentul nu este de nasul vostru !!! Sunteti niste… RATACITI prin Parlament !!!!!!!!!

  Reply
 8. marius skolka

  Cei care propun initiative de genul acesta ar trebui sa vada in primul rand legislatia europeana de mediu, pe care Romania si-a cam asumat-o. Astfel, ar evita si caderea in ridicol si aparitia unor situatii conflictuale pe termen lung. Probabil ca termenul de ingfringement nu le spune mare lucru…..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *