Alina Mungiu-Pippidi

Alegerile lui Klaus cel Mare

Oamenii care au parvenit în politică și au ajuns sus de tot folosind orice mijloace, mai cu seamă lipsa de caracter a celor din jur, tind să uite un lucru fundamental.

Că nu sunt singurii din categoria lor. Că exemplul lor se adaugă altora de aceeași calitate și cu același succes, care va face ca la fiecare lup bătrîn o haită de succesori potențiali să se adune în spate, toți cu colții lor ascuțiți, gata să sară printre rînduri ca să ajungă în față (memorabilă scena cu Ghinea sărind peste rîndul din față crezînd că o să-i dea Ursula mîna). Că dacă e greu să cîștigi olimpiade la matematică sau să publici în reviste indexate sau să cîștigi la Wimbledon, să parvii nu e așa greu și nu necesită să ai cine știe ce în plus. Mai degrabă în minus: caracterul.

Klaus nu are de să fie supărat pe Useriștii de el selecționați ca să fie cei care sunt azi și nu cei cu caracter din societatea civilă (care au creat USR), de care s-a ferit cît a putut după ce fusese proclamat „președintele societății civile”. Că useriștii lui fac ce au văzut la el și a-i denunța pentru lipsă de caracter e grotesc.

Klaus are în față două alternative mari.

Unu, își asumă că a semănat conflict și lipsă de caracter și admite că a pierdut și că e responsabil pentru criza pe care o observă în sfîrșit (cît simț de observație). Și se apucă să facă ce mai poate, că oricum nu are decît două alternative serioase. Unu (1.1) vrea să mai salveze PNL pe care l-a făcut praf și actuala coaliție îi cere lui Ilie Bolojan să construiască o coaliție, dîndu-i mînă liberă. Și, doi (1.2) face un larg guvern de uniune națională, că fără să includem PSD nu o să avem majoritate pentru restricții reale, sau efort la vaccinare în două treimi din România unde au ei primari. Cine ar putea fi primul ministru la o asemenea uniune? Am o singură preferință : un doctor, care să nu fie certat nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu UDMR sau USR și care să aibă ca sarcină principală politica sanitară. Exclus generali, please. Pe urmă mai vedem.

Doi, nu își asumă, ca să mai dea timp la ai lui să mai profite ce mai pot pe ultima sută de zile, vine din nou cu Cîțu și joacă la blat cu anticipatele. Caz în care va fi suspendat, în aplauzele noastre ale tuturor și Anca Dragu sau cine i-ar lua interimar locul pune un doctor care se ocupă de politica sanitară. Exclus generali, please.

Cum moare un român la șapte minute, avem, nu-i așa, tot timpul ca premiatul Klaus cel Mare să priceapă ce are de ales.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Alegerile lui Klaus cel Mare

 1. Mosu

  @ D-na Pipidi, s-avem rezon ! Poate ați vrut să scrieți ,,Klaus cel mic” (da cu … lșiteră mare !) ,, Cel mare” erau Carol, Ștefan, Alexandru…

  Reply
 2. Gabriel Rădeanu

  Ce să-și asume doamnă?…Viitorul personal al domnului Iohanis e asigurat!E mulțumit cu privilegiile post-prezidentiale dobândite.Daca reușește să-l înlocuiască la sfârșitul mandatului pe Câțu,la conducerea unui partid parlamentar oricât de mic este deja un mare bonus.
  Suntem în situația în care un mare prost,i-a luat de proști pe toți ceilalți!
  Încercați doamnă să evaluați „omul”Iohanis,nu tentativa de actor pus pe scenă de regizori inconștienți!Am plătit scump cel mai prost spectacol posibil.Circul dirijat de Băsescu avea sens,umor și finalitate.Actualul președinte a confiscat cu oportunismul parvenitului clișeul antisistem preferat de mulțimea care contesta tocmai sistemul pe care cu aroganță statea cocoțat…mai mare nesimțire,sau mă rog „ipocrizie” politică ca asta nu există! Și dumneavoastră cereți unui asemenea personaj să aibă onoare,să fie responsabil, să-si evalueze obiectiv prestația?
  Eu cred că va fi „cuminte”…nu mă bag,sunt problemele voastre, propuneți pe cine vreți!( Abia aici incepe circul… adică asta-i adevărată criză… există vreo variantă de prim-ministru cu adevărat posibilă?!?) Și eternii idioți care ne reprezintă vor reveni la el,…Prea-Marite,Luminate hotărăște matale pentru noi…pentru că noi…ce să mai?!?

  Reply
  • Lake

   Corect domnu Rădeanu. Cucoana asta mai bine făcea, dacă tăcea. ISR a greșit desigur și domnu Iohannis are mare dreptate. Chir asta ne mai liosea acuma.

   Reply
 3. Mama Omida în Țara Larvelor

  Sunt ca baba la inaugurarea primului cablu telegrafic transatlantic: nu pricep cum de nu se udă cuvintele.
  Mai pe șleau: cine ține jobenul din care ies iepurași albi și mesianici ca Bolojan sau Ciucă? Dintre care unul tot primar, iar altul militar la liberali!!!
  Parcă în articolele trecute știați cine :)))
  KWI va face și el ce poate: important să țină neîntrerupte fluxurile de lemn, grâne și bani către Imperiul Roman de Apus, fluxuri care ne sunt atât de dragi și capitale pentru supraviețuire. Sau, varianta trei: să-și dea demisia. Să-și ceară scuze, a ratat la ora 18h00.
  Mai sunt câteva variante:
  – v. patru – cutremur de 8 grade
  – v. 5 – inundații precum aparițiile demoazelelor prin presa românească: devastatoare!
  – v. 6 – oprirea internetului și a lanțurilor de aprovizionare (am avut un flavour aseară, iar englezii au chiar mai mult)
  – v. 7 – China atacă Taiwanul și nu mai dă marfă pe produse ale tiparniței de bani
  – v. 8 – bursele devin brusc „suple cantitativ” (cu vreo 90 % din valorile, vorba vine, lor actuale, până se întâlnesc cu realitatea)
  – v. 9: pe o icoană, din România, se-nțelege, care va plânge, va apărea scris numele celui care ne va salva
  – v. 10: pe un site (ceva cu -leaks la capăt) să apară organigrama Securității cu toate clanurile ei actuale și ocupațiile lor, precum și numele activilor și aparent adormiților ei întru media, educație, administrație, partide și toate cele ce sunt. Amin.
  De atacat nu ne atacă nimeni, la rate de infectare care încep să se exprime deja în procentaje, nu la mie.

  Reply
  • MiLi Ta RoSU

   Banuiesc ca ati vrut sa scrieti:
   Militar, DAR LibeRar!”
   Adica, MILITARismuL e perfect compatibil si cu LiberaLismu!
   …dupa cum Iohannis, ORBAN, cu toata gasca lor, mereu aliata cu UDMR, este si perfect NATIONALA – cat si GENERALII in retragere de LIBERALI!
   (ce-s astea? … bataie de joc pe fatza, prostire in fata, fzata de cine?
   Acuma, daca Rata de infectare ajunge sapatamana viitoare la 0,1%, !nu la miie, la nivel national!, mult nu mai e pana la 1%, …daca nu ingheata toate, inainte sa dea INGHETU peste bolnavii din spitalele de campanie din curtea unitatilor sanitare, timp de doua saptamani, odata cu instituirea starii de URGENTA.

   Reply
  • Costi

   – v.7 – uita de ea. China vrea sa se afirme ca jucător mondial dar încă nu are pozițiile strategice la Atlantic care sa fie suficiente pentru un joc pe termen lung. Un război acum nu o avantajează. Dar ar fi fantastic sa ia Taiwan fără război. La asta ne uitam acum… Se plasează omuleții verzi sau nu?

   Reply
 4. iLie BUteLie si politica-prostitutiei

  Cine-i Ilie Bolojan?
  Vreun politician versat, necontro versat, un abil negociator politic mai de la tzara ca si Iohannis un bun comunicator?
  Poi, CiocioLacu zice ca NU intra in ruptul capului la guvernare – dar nu spune nimic despre sprijinirea pe la spate, pe la spate, a peneleului iohannian!
  (contra bani – ca vin bani seriosi – iar PNLD a trecut deja de PARLAMENT)

  Oricum, si Ceausescu era general, facut de rusi General, ca si fra-su. Iar azi e plin de generali ca iLie NasTase, Iordanescu, …OPREA si MAciucaMA!
  (sa nu uitam ca Iohannis e din Sibiu, unde comunistul General Ceausescu a bagat Academie Militara in fosta Baza SOVIETICA de acolo, dupa retragerea trupelor sovietice, ca sa invete toti oltenii cum sa ajunga cat mai GENERALI!
  https://www.youtube.com/watch?v=MEbaZFG1ntk

  Reply
 5. ionas

  Ilie Bolojan nu cred ca ar accepta propunerea de premier ( stie el ce va pati daca incearca sa fie neghidonat si va opune rezistenta )
  Un doctor (medic ) cu apetenta pentru politica si pasiune pentru Covid : Cercel, Rafila, Cihodaru , Ciuca ? Nu vor rezista, economia crapa.
  Nu sunt solutii la situatia politica si economica actuala ci doar improvizatii specifice etniei noastre

  Reply
 6. Robert

  Ca sa faca o coalitie este nevoie de incredere. Ce incredere poate sa aiba PSD in Iohannis dupa ce i-a faultat cat au avut guvernul, si dupa chiar? I-a faultat si pe aia de la USR. PSD o sa-i tina asa minoritari pe penelisti, votand tot felul de legi care arunca grenade in buget cum au facut cu guvernul Ciolos. Si cand o sa aiba procentele pentru a avea in parlament voturile necesare pentru a-l suspenda pe Iohannis (singuri sau cu altii) atunci o sa avem alegeri. Iohannis nu are decat o varianta, sa se intoarca spasit la USR, dar pretul platit de PNL va fi pe masura.

  Reply
 7. Andrei

  Facand abstractie ca articolul e politic, si asta ma intereseaza mai putin, am o nelamurire, care ma interseaza mult. Adica PSD daca vine la guveranare va asigura vaccinarea prin cei 2/3 din primarii Romaniei pe care ii are…adica problema nu era lipsa culturii, criminala, ci criminala dorinta de asigura prin moartea cetatenilor esuarea campaniei de vaccinare? Oare domnul Rafila, ca sa citez un profesionist care trebuia sa fie super partes intr-o asemena situatie, prin pozitia pe care o are era cu fundul in doua luntrii? Sau stie si el ca unele promisiuni nu au acoperire si ca daca va trebui sa colaboreze pentru vaccinare se va lovi tot de acei 2/3 din primari, care nu devin peste noapte portughezi, sau cilieni, sau danezi,ca sa asigure un procent cu adevarat semnificativ de vaccinari.

  Reply
 8. marius

  nu va dati batuta, din dezastru spre catastrofa totala… transferul de la citu spre calamitatea bolojan
  p.s. daca nu se plafoneaza preturile la utilitati, in iarna asta dispar toti politicienii, toti securistii si toate ong-urile

  Reply
 9. CMC

  Victoria seckuristilor folosind o tehnica straveche: Dezbina si stapaneste!
  Prin distrugerea liderilor adevarati, seckuristii stapanesc tara.

  „Adriana Săftoiu, reacție la monologul lui Iohannis: ‘Criză de președinte de țară. Diagnostic bun, soluție zero’
  „Corect! Suntem intr-o criză. Criză de lideri, criză de președinte de țară, criză de prim-ministru, criză de funcționari responsabili, criză peste tot. Diagnostic bun, soluție zero. Poate crizele astea să enerveze rău și cine știe ce poate ieși. Alea iacta est!.”

  Problema adevarata e ca nici seckurisii nu mai au lideri. Cel mult nepotism….

  Reply
 10. stefan sandu

  Absolut delirant, atat continutul articolului cat si comentariile!
  Sa citesti realitatea in cheia mare imparat, rege , domnitor sau om de stat, mi se pare o corupere a realitatii. Care conduce la afirmatii de genul „Circul dirijat de Băsescu avea sens,umor și finalitate” , cea mai aberanta propozitie citita in ultimii 10 ani.
  Nu cred ca romanii au nevoie de un mare sef de stat. Au nevoie de un om normal, cu un background profesional excelent si autentic, nemistificat in cheie romaneasca.
  Solutii exista chiar si acum. Sunt mai simple decat par, doar ca trebuie abandonate orgoliile. Refacerea coalitiei fara Catu, este la indemana si este cea mai realista.

  Reply
 11. Laur22

  USR-istii stiu un lucru clar.

  La noi in Ro „societatea civila” a lui „muie muie PSD” este fabricata shi mai precis a fost fabricata daca nu exclusiv de ei atunci in mare parte shi de ei .

  Deci sa ii amenintzi cum a facut-o aripa Iohanista a propagandei cu hahaha voi v-atzi asociat cu „neofascistii” shi cu PSD inseamna fix nix pix.

  Tot ce am vazut pana acuma a fost o umflare in pene a celor de la plus care se cred aparatzi de amenintzarea de care le tzatzaie curul la totzi ceilatzi din PNL shi PSD (justitzia hahahaha „independenta”) shi de aceea au ridicat coada in hahaha „guvernul meu”

  Acuma intrebarea este daca sunt ecranatzi sau nu sunt ecranatzi.
  Daca fabrica de dosare se va pune in miscare shi va reduce USR-ul la tacere iar daca nu, USR-ul va reduce la tacere gasca lui Iohanis din PNL folosindu-si propria mashina de propaganda.

  Oricum o dai oricum o invartzi pentru noi bine n-are cum sa fie.

  Altminteri ce legatura au toate aste cu cresterea globala a pretzului la gaze ori la materiale de constructzii ori cu colapsul pietei imobiliare din China ?

  Exacat aia care este intre dintre hahaha principile economie de piatza si colapsul producatorilor de telefoane celulare japonezi. adica a celor care inventasera shi implementasera in masa in Japonia smart phone-ul cu 10 ani inainte de aparitzia iPhone-ului .

  Acuma daca Klaus cel moale ar trebui sa ishi hahahaha „asume” aia ori ailalta atunci societatea „civila” care l-a manufacturat oare ce ar trebui sa faca ?
  Iar societatea civila suntem noi.
  Oare ce ar trebui oare sa schimbam noi la noi ?

  Cum ar trebui sa ne comportam noi cu cei care l-au tolerat pe un presedinte in functzie care a declarat cu emfaza „eu nu sunt in competitzie cu eu sunt in razboi cu ” .
  Cei care au tolerat asha ceva isi marita pe deplin prezentul dar mai ales viitorul.

  Reply
 12. inteleptul

  Ce cacealma ,ce pacaliti ies useristii din acest hoas , cum i-au pacalit cei de la AUR si le-au furat electoratul .PNL pierde patru procente (este clar ca baza PNL nu inghite hapurile din presa )si USR, aliatul lui Orban siAUR(s-a auzit in clar ultimul discurs al lui Orban ce cuprindea exact vorbele aduse in public de AUR ) dirijati fiind de PSD scad la jumatate . Pe masura ce cetateanul intelege cum au fost fraieriti USRistii vor renuntala a mai vota pe cei care au planuit cu dusmanii politici ,de stinga, caderea lui Citu crezind ca vor fura astfel votantii PNL (iaca ca nu se poate )si punerea presedintelui intr-o situatie decizionala imposibila . PNL si Iohannis vor merge pina ca capat si cei care au facut haosul vor fi arati in clar ca dealtfel si modalitatile de distrugere a unui drum European romanesc .Chiar daca nu sunteti in„duminica orbului ”tot nu puteti vedea adevarul .Blatul este exact asa cum v-am spus . Orban ,acum impreuna cu o parte a PNL si cu USR + AUR au creat cu ajutorul PSD (prietenul lui Orban )intreaga acesta situatie fara iesire spre a face alegeri anticipate cu orisice pret . USR a cazut in aceasta capcana si a vrut sa scape de Citu la ordinile lui Orban ce si-a dorit sa guverneze impreuna cu Ciolos .Citu si Iohannis le-au dejucat o parte din planuri . Orban nu a fost reales si totul parea sa intre in normalitate .USR a plecat insa de la guvernare (care partid face asta cind singurul tel este guvernarea )si impreuna cu AUR au incercat sa dea ei jos guvernul Citu .PSD nu i-a lasat sa faca asta (a dorit sa fie meritul lor si toti ceilalti au executat fara cricnire ,cu toate tertipurile incercate de seful camerei si de sefa senatului , tot cum a dorit PSD s-a intimplat . PNL nu are decit sansa de a explica natiunii adevarul .Scopul final este acela de a ajunge la anticipate unde PSD are un mare avans fata de toti ceilalti datorita pozitionarii USRului . Practic USR ii face sula mare PSDului .AUR a inteles si el jocul si s-a oferit sa sustina mismasul – fiind in fapt cistigatorul cel mare . Iohannis ar trebui sa rezolve rapid situatia chiar daca ar pune la zid PNLul o vreme .Ca sa fiu sincer nu am vazut niciodata in Romania un joc politic de o astfel de duritate si de o astefel de inventivitate aplicabila intr-un termen temporal lung si uneori ma simt luat pe nepregatite de mereu inventivitatea unora .Cine or fi cei care creeaza astfel de situatii ,ce au in bagajul cunostiintelor o exceptionala intelegere si cunostere juridica, nu stiu . Chiar daca alegerile anticipate pareau imposibile conform tuturor textelor constitutioanale si a tuturor deciziilor CCR se pare ca PSD poate sa ajunga acolo unde isi doreste .Daca si cererea actuala a presedintelui USR este o cacialma atunci Iohannis nu mai are„ pe unde scoate camasa ” ca si partea de PNL ce va ramanine atasata lui Citu .Momentul de respiro dat partidelor de catre Presedinte este binevenit dar daca in aceasta saptamina USR si PNL nu se pun de acord si merg mai departe in contra timp PSD si AUR vor fi marii cistigatori (mergind pe firul lucrurilor vedeti desigur si partenerii ) .Daca se intimpla asta putem presupune usor cine conduce totul si acela nu este Presedintele natiunii .USR nu are decit sansa de a se intorce la guvernare si sa accepte toate condiitile PNL. Dezicerea rapida de alianta cu AUR . Recunosterea erorii facute prin depunerea si votarea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Citu si angajarea tuturor partidelor dni coalitie in sensul demararii urgente a reformelor .

  Reply
 13. Dan Nicolae

  Oricine sa vina sa puna un Doctor! Sau pe Dragnea!
  Sa aiba cine sa-ti plateasca o campanie, ca oameni suntem!

  Reply
 14. Vlad Slăvoiu

  Cred că, în acest moment, cei care trebuie să vină cu soluții sunt în primul rând PSD, apoi USR și AUR: PSD a inițiat o moțiune de cenzură care a avut succes și, deci, trebuie să propună o idee valabilă de guvernare (nu lipsa de bun-simț cu anticipatele; anticipatele nu le propui, anticipatele ți le impune viața, și chiar dacă în secret ți le dorești nu te apuci să spui asta, că nu ești USR…), iar USR și AUR, dacă nu au obligația să participe la această idee ori să o susțină (și nu o au, căci ei nu au semnat moțiunea, n-a fost moțiunea lor), au în schimb obligația de a participa la discuții cu PSD, în mod constructiv și cu bună-credință (căci le-au votat moțiunea). Care PSD, chiar dacă și-o dori el anticipate, cea mai cinstită și eficientă cale pentru a ajunge eventual la ele este să caute acum, constructiv și cu bună-credință, să facă guvern – habar n-am, poate e contraintuitiv sau nu știu cum, dar ăsta e adevărul: chiar și dacă vor cu adevărat anticipate, cea mai bună cale de a le atinge eventual e să facă tot ce ține de ei ca să nu se ajungă la ele.

  Rămân la ideea că PSD a greșit cu moțiunea asta – s-a băgat, vorba aia, ca virgula între subiect și predicat. Dar acuma, dacă s-au băgat, ar fi cazul să ducă la capăt ce au început.

  Reply
 15. Costi

  Nu-mi sunteți draga, mai ales după ce ați devenit pana lui Dragnea pentru o vreme. Acum continuați ideile de atunci, dar mult mai moale. Dar cel puțin aveți dreptate in referințe. Iar PNL de după 2000 e numai dezastru, pe rand unul după altul i-au săpat mormântul. Ca Antonescu nu putea dispare cum a dispărut daca nu era cu capul plin de bube si controlat temeinic de gașca ce pare sa fie si in spatele ficusului de Cotroceni. Cum seniorii se uitau doar după ce bani încasează, actualul PNL merita sa dispară.

  Reply
 16. para

  Un mare „Please” si din partea mea. Armata nu are probitatea morala si nici capacitatea de a-si repara imaginea in urmatoarele cateva generatii – asa ca in gestionarea crizei sanitare, un Mos-Teaca in guvern (pe frunce sau pe gulerul camasii, egal) n-ar face decat sa incurajeze si mai mult frica de medicina, de vaccinuri, de scoala serioasa si de orice alte plamadeli care determina lumea sa se inraiasca si sa creasca bugetele militare.
  Cand o putea vre-o armata sa fie un exemplu de emancipare pentru un popor cacacios atunci m-oi mai gandi si eu daca merita sacrificiul sa iti lasi tara in urma.

  Reply
 17. Agricultorul fericit

  Ma scuzati Doamna, propunerile Dvs nu sunt realiste.
  In primul rand Iohannis nu va ceda. Motivele le stim.
  In al doilea, presupunand ca va fi suspendat, inevitabil ajungen la referendum. Credeti ca va iesi lumea la vot?
  In al treilea, unde e doctorul miraculos( si civil) care sa scoata Romanika din impas? Medicii romani nu prea au succes in politica, vezi Sorin Oprescu.
  Sigur, o solutie buna ar fi na a la Cuza: demisie urmata de plecare in Germania. Buna dar inexistenta.

  Reply
 18. Ghita Bizonu'

  Oqardon …
  Nu e Klaus der der Große ci este Klaus der Grausame (cel crud). Asta ptr ca avem prea multi Mari Gogomani

  Reply
 19. Ciobanul Bucur

  Articolul urmeaza o linie logica corecta. Numai ca nu porneste cu inceputul. Adica cu intentia laudabila a Presedintelui de a ne scapa definitiv de pericolul pesedismului. Ca nu i-a reusit, e adevarat, dar nu e vina lui. E a noastra, ca natie, inclusiv a d-nei AMP, care in ultimii ani a lasat tot timpul impresia ca a trecut de partea PSD.

  Reply
  • Laie BucaLaie, Lata BucaLata

   Du-te bre dacilea cu vinile tale colective
   COMUNISTULE!
   Nu stiti cum isi faceau AUTOCRITICA shtabii, pe vremea mareui barbat oltean?
   (sau, mortu e vinovat – desi accidentul… e imputabil unuia cu spate, pile, functie)

   Reply
 20. Neo

  Se spunea odată că politica e ca șahul. Un joc al minții. Totuși, dacă privim cu atenție în jur, nimic nu e mai jalnic decât încrâncenarea unor analiști de a descifra strategiile și tacticile dintr-o partidă jucată de neghiobi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *