Romania Curată

Europa supraviețuiește alegerilor franceze

Candidatul elitelor financiare transnaționale și al clasei de mijloc liberale și pro-europene, Emmanuel Macron, a reușit sa intre primul în turul doi al alegerilor prezidențiale franceze, conform estimărilor, la o mica distanta de Marine le Pen, liderul formaţiunii de extrema dreapta Frontul Naţional, și la doar o marja de eroare a unui sondaj obișnuit de celălalt candidat antieuropean, Jean Luc Melenchon (extrema stânga).

Cele mai mari partide din Franța nu au astfel candidați în turul secund, dar s-a evitat un tur doi între candidații anti europeni. Votul va schimba multe lucruri în Franța, dar Europa, fie și una cu mai multe viteze, a căpătat o noua șansă după acest vot. Il puteți vedea pe Macron, mai jos, la o dezbatere inedita la Hertie School of Governance din Berlin la lansarea candidaturii sale, discutând despre viitorul Europei cu Sigmar Gabriel, vicepremierul german și filosoful Jurgen Habermas:

Macron și Le Pen merg în turul doi 

Emmanuel Macron si Marine Le Pen sunt candidații care vor merge în turul II al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit a trei sondaje realizate la ieșirea de la urne (exit poll).

Emmanuel Macron (centru), cu 24% din voturi în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică din Franța, si Marine Le Pen (extrema dreaptă), cu 22% din voturi sunt candidații care au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța.

Francois Fillon (candidatul dreptei) este pe locul al treilea, cu 20%, iar Jean-Luc Mélenchon (extrema stanga) pe locul al patrulea, cu 18% din voturi.

Emmanuel Macron, candidat independent, și șefa Frontului National, Marine Le Pen, erau cotați drept favoriți pentru turul al doilea si de sondajele de dinaintea scrutinului.

Aproximativ 70 % din alegătorii francezi votaseră până la ora 17.00. însă urnele s-au închis la ora locala 20:00 (21:00 ora Romaniei).

Alegerile prezidențiale din Franța au fost  marcate de un val de atentate teroriste care au lovit țara în ultimii doi ani și de o campanie electorala marcata de scandaluri de coruptie fara precedent, in care au fost implicati doi dintre principalii candidați: Marine Le Pen si Francois Fillon.

Primele rezultate oficiale sunt așteptate abia luni dimineață.

Macron: O nouă pagină a politicii franceze

Scenariul Macron-Le Pen în turul doi este o premieră în politica franceză, obișnuită cu confruntări stânga-dreapta în alegerile prezidențiale sau parlamentare.

„Întoarcem azi foarte clar o pagină în viața politică franceză”, a declarat Emmanuel Macron pentru France Presse.

Niciodată ales, scrie AFP, Macron este foarte bine poziționat pentru a câștiga turul doi al prezidențialelor, la 7 mai. El ar putea deveni astfel, la numai 39 de ani, cel mai tânăr președinte al Republicii din istoria Franței.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Europa supraviețuiește alegerilor franceze

 1. Român D.

  Jurgen Habermas, cu al său principiu al precauției, nu prea e prizat de intelectualitatea franceză (Pascal Bruckner, Luc Ferry etc.).
  Și nici Macron nu pare foarte frenchy, date fiind trecutul lui și simpatiile (foarte suspecte pe alocuri, cum ar fi primirea at 10 Downing Street, din postura de candidat) adunate de la anglo-saxoni.
  Probabil că Macron a înțeles că, pentru a nu ieși (învins sau exclus, ceea ce-i tot una) din cursa asta nebună pentru inovație tehnologică (cu accente de război psihologic împotriva celor care nu sunt avansați), trebuie să stai aproape de cei care impun ritmul. Ceea ce va durea mult, atât la stânga (partidul socialist a fost dizolvat, practic, în seara asta!) cât și la dreapta extremă (Madame Le Pen va muri cu dreptatea ei naționalistă și nostalgică în brațe).
  „Si les Ricains n’étaient pas là …”
  Noi cei din Califatul de Alexandria (TL, nu Egipt!), suntem obligați să ne rugăm pentru victoria lui Macron. Și să acceptăm că schimbarea vremurilor a fost oarecum anunțată de bătaia uriașă de joc de lucrurile adevărate din vremurile nu demult trecute.
  ‘Faut accepter et bosser pour de vrai! Fini le bla-bla (hă-hă-hă!!! en roumain).

  Reply
  • activist

   „suntem OBLIGATI sa ne rugam pentru VICTORIA lui Macron” ???? De ce „obligati” ? De ce madam Le Pen „va muri cu dreptatea ei…” Si daca in turul 2 se va intampla cum s-a intamplat la noi cu Iohannis ?

   Reply
   • D.

    Răul mai mic …
    Nu se poate întâmpla ce s-a întâmplat la noi cu Johannis. Mai întâi pentru că la noi, Ponta era în rol de Le Pen. Apoi, pentru că votul nu e decis de diaspora franceză. Și la urmă, pentru că serviciile de inteligență franceze nu se bagă în politică (oricum, nu la modul strident).
    Iar efectul magistralei operațiuni de marketing numită En Marche! va dura mai mult de două săptămâni.
    Să le dorești francezilor să se-ntâmple ce s-a întâmplat la noi cu Johannis, c’est dur, trop dur, meme pour Mme Le Pen! Ar fi mers dacă intra Valls (catalan) în turul 2…

    Reply
 2. Dumitru

  Macron a declarat ca alegerea lui va fi „istorica”. Sunt de acord cu el. Este prima alegere franceza unde a fost votat un pur produs de marketing. Asta arata ca pana si in tarile mari poate fi controlata democratia prin metode mai mult sau mai putin legale (gen scos dosare de la naftalina pentru unii, si nu pentru altii).

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Speranta moare ultima. UE are sanse de supravietuire loviturilor din interior si propagandei rasaritene, ale lumii arabe si incertei Turcii. Cineva trebuie sa stie sa coalizeze UE pentru un viitor mai sigur> acum sau cine stie cand se va mai repeta experimentul Mastricht, ceea ce ar fi un risc enorm pentru batranul continent obisnuit numai cu victoria finala.

  Reply
 4. activist

  Eu sper sa castige in turul 2 Le Pen si UE sa primeasca un bobirnac pentru reechilibrare , si in felul asta sa putem sa refacem, rediscutam , reconceptualizam tratatel de aderare.
  A vazut cineva de aici filmul „Tinarul Papa ” e acolo o scena f f semnificativa si elocventa despre cum se poate castiga

  Reply
 5. Dumitru Drinceanu

  Dependenta de SUA din ultimul secol socheaza UE si o lasa descoperita si descumpanita dupa experimentul EXIT si epoca Trump, in loc sa o stimuleze si alerteze in transarea marilor deziderate amanate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *