Romania Curată

Alegeri locale in Republica Moldova – turul II

Republica Moldova alege azi între Europa şi Rusia în turul doi al alegerilor locale. Peste 1,8 milioane de alegători moldoveni sunt aşteptaţi la urne. Scrutinul se desfăşoară în 457 de localităţi din Republica Moldova, fiind deschise 1.420 de birouri electorale, potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. În total au fost tipărite 1.933.832 de buletine, aproape de şapte ori mai puţine decât în primul tur.

 

alegeri-republica-moldova-1Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Primele rezultate sunt aşteptate în jurul orei 21.30, iar datele privind rata de participare vor fi prezentate la ora 22.00.

Acum două săptămâni, în primul tur de scrutin, au fost aleși aproape jumătate din numărul total al primarilor. Locuitorii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege edilii care vor administra localitățile în următorii patru ani.

Cea mai importantă bătălie se duce la Chișinău. În primul tur au ieșit învingători liberalul pro-european Dorin Chirtoacă cu 37,52% și socialista pro-rusă Zinaida Greceanîi cu 35,68%.

La 14 iunie, când a fost organizat primul tur a l alegerilor locale au fost aleși primarii în 437 de localități. La urne s-au prezentat 48,95% din alegătorii cu drept de vot înscrişi pe liste.

 

Totodată, în trei localități vor avea loc alegeri repetate, din cauza unor nereguli. La Topala (Cimișlia) alegerile vor fi repetate, din cauza că procesul electoral a fost întrerupt din cauza unui scandal care a izbucnit în incinta secției de votare. La Ulmu (Ialoveni), sătenii au boicotat alegerile în primul tur, iar la Ermoclia (Ștefan Vodă) rezultatele scrutinului au fost contestate de candidatul liberal-democrat, Alexandru Pavlicenco.

Presa internaţională comentează că Republica Moldova alege între Europa şi Rusia în scrutinul local. Agenţia de ştiri Associated Press scrie că alegerile de duminică sunt considerate un test, dacă fosta republică sovietică se va apropia de Uniunea Europeană sau va opta pentru relaţii mai bune cu Rusia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *