Romania Curată

AFP: Fenomenul „fake news” ia amploare în România

Agenţia France Presse  a publicat o analiză în care atrage atenţia asupra răspândirii fenomenului „fake news” în România, o tendință accentuată de maşinăria de propagandă a Rusiei care ar încerca să slăbească încrederea în UE şi NATO până în punctul în care România ar deveni vulnerabilă pe plan internaţional.

“Câini plătiţi pentru a protesta faţă de Guvern. Un incendiu la un club de noapte soldat cu victime, comandat de un miliardar american. Aşa numitele ‘fake news’ prosperă în România, alimentând euroscepticismul din fosta ţară comunistă”, scrie AFP.

Agenţia de presă notează că tentativele Guvernului social-democrat din ianuarie de a slăbi legislaţia anticorupţie a condus la un val de proteste fără precedent în ţară, dar şi la un val de ştiri false la posturile de televiziune proguvernamentale.

Primul caz de “ştiri false” a fost remarcat în decembrie – cu numai două zile înainte de alegerile parlamentare – “când postul privat de televiziune România TV a afirmat că omul de afaceri american George Soros, o ţintă populară pentru antimondializare, a ‘finanţat’ cumva” incendiul de la clubul Colectiv, ce a dus în 2015 la proteste care au dărâmat Guvernul, scrie AFP. Ancheta a conchis că nerespectarea normelor de siguranţă a fost cauza tragediei, nu un complot străin.
“Cu toate acestea, într-o ţară unde industria naţională a media este dominată de cinci posturi private de ştiri, ce transmit 24 de ore, posturile rivale s-au grăbit să preia povestea şi să intre în ‘fake news’”, explică jurnaliştii francezi.

Lovitura de stat

Câteva luni mai târziu, când până la 500.000 de oameni au protestat paşnic în stradă pentru a apăra lupta anticorupţie, o parte din media a vorbit de “război pe străzi” sau de “lovitură de stat”, a acuzat companiile multinaţionale că îşi obligă angajaţii să ia parte la manifestaţii, iar România TV a susţinut că unii manifestanţi şi animalele lor de companie au primit bani pentru a protesta.

“Adulţii au fost plătiţi cu 100 de lei, copiii au câştigat 50 de lei, iar câinii au fost plătiţi cu 30 de lei”, a afirmat România TV.

Însă şi furia faţă de ştirile false a luat amploare în rândul telespectatorilor din fostul satelit sovietic, unde amintirile regimului autoritar comunist sunt încă puternice, pecizează France Presse, subliniind că CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) a primit peste 2.000 de plângeri numai în ianuarie şi februarie, de aproape 10 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

CNA a amendat România TV cu peste 6.000 de euro , pentru acuzaţiile care l-au vizat pe Soros, şi cu 11.000 de euro pentru că a difuzat informaţii false de manifestanţi plătiţi.

În plus, RTV şi postul de televiziune Antena 3 au pierdut temporat două treimi dintre clienţii de publicitate în februarie, potrivit platformei din domeniul publicităţii IQads.

Sursa fake news: mogulii de presă corupți

Industria media din România este vulnerabilă pentru că se află, în mare parte, sub controlul mogulilor care “sunt vizaţi de acuzaţii de corupţie, sunt deja închişi sau au preferinţe politice clare”, explică Petrişor Obae, de la Pagina de Media, pentru AFP.

În aceste condiţii, eforturile anticoruţie din România, care au vizat, de asemenea, politicieni şi alţi oligarhi, au fost criticate de presă atât de dur, încânt Comisia Europeană a evocat “atacuri majore în media” vizând sistemul judiciar.

Într-un material difuzat de Antena 3, şefa DNA Laura Codruta Kovesi a fost acuzată că a primit un milion de euro de la un mafiot local pentru a muşamaliza acuzaţiile care îl vizau. Kovesi a depus plângere împotriva jurnaliştilor, iar un proces este în curs.

De altfel, în ultimul an, Kovesi a făcut 15 plângeri la CNA pentru “insulte şi defăimare”.

Propaganda rusească

La fel ca şi în alte ţări care au fost sub influenţă sovietică, Moscova este privită ca o mână invizibilă în răspândirea de informaţii false – în special în dosare legate de UE şi NATO.

“Obiectivul este slăbirea încrederii în UE şi NATO şi slăbirea poziţiei internaţionale a României”, a explicat Corina Rebegea, de la Center for European Policy Analysis din Statele Unite.

România, una dintre cele mai sărace ţări din UE, care a primit 26 de miliarde de euro de la blocul comunitar de la aderare, în 2007, a fost descrisă în mod fals de unii jurnalişti drept un contribuitor net la Uniune, scrie AFP.

De asemenea, o altă ştire falsă care a circulat în media este că străinii controlează 70% din terenul agricol din ţară, relatează France Presse.

Discursul eurosceptic a luat amploare în vara trecută, când patronal România TV, Sebastian Ghiţă, s-a înscris într-un partid nationalist mic, iar la postul său de televiziune au început să fie invitaţi politicieni cu opinii similare.

Fostul premier Victor Ponta, considerat proeuropean cât a fost la putere, susţine în prezent că România nu ar mai trebui să accepte să fie o “colonie condusă de UE” şi îi laudă public pe liderul ungar Viktor Orban şi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru “curajul” de a înfrunta blocul comunitar, potrivit jurnaliştilor francezi.

Aproximativ 50% dintre români au încă încredere în UE, faţă de media europeană de 35%, potrivit unui Eurobarometru publicat în decembrie. Însă observatorii nu văd o reducere a producţiei de fake news care au ca scop să slăbească această susţinere.

“Propaganda rusă va câştiga teren, potrivit aşteptărilor, în următorii ani, în condiţiile în care România este privită ca veriga slabă a proiectului european, din cauza tensiunilor interne (…) şi a performanţei economice modeste”, a explicat pentru AFP Corneliu Bjola, profesor la  University of Oxford.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “AFP: Fenomenul „fake news” ia amploare în România

 1. Petre

  Nu e nici un fake news: e vechea diversiune securistoidă, pe fond de apetit acut pentru bârfă, secretomanie, scenarită și lipsa și mai acută a spiritului critic! Nu mai știu cât de ortodoxă, post-otomană sau rusă este această metodă, din moment ce cele mai bullshit news sunt diseminate de chiar yahoo.com (care nu-i un site siberian sau sau din insulele Pacificului !).
  Din moment ce se întâmplă așa ceva și din moment ce prima democrație a lumii își alege președinte un individ cu state vechi în media, ce propune soluții imbecil de simple la problemele tot mai complexe, te întrebi dacă mondialismul (nu mondializarea!) nu cumva e mai mult decât o vorbă … Avem o problemă: suntem prea mulți, iar răspunsul la o astfel de problemă este dat de mediul limitat și, din interiorul speciei, de cei mai apți (în principal, performanți la omorât semeni).
  Nu-i așa că sună a fake news?

  Reply
 2. POPESCU MIRCEA

  A nu se confunda imbecilitatea care se exprima liber ca avem „democratie” , cu propaganda platita a unei puteri care a comis crime impotriva umanitatii in Romania. Avem servicii secrete care au datoria sa ne apere. Agentii de inflenta ai unei puteri sanctionata de UE si NATO organisme din care facem parte,care propaga zi de zi stiri si insulte la adresa luptei anticoruptie , nu sunt de fapt spioni ? Ce mai asteptati? Sa ne predea tara din nou rusilor de data asta fara razboi?

  Reply
 3. Cristi C

  Despre „fake news” pe care europenii le propagă despre alte zone ale lumii, inclusiv Rusia, nu spune nimic agenția FP? Păcat.

  Reply
  • Cristi C

   Iată la ce mă refer. The Hill îi atacă pe cei de la AP pentru „fake news” pe care le-au documentat pe baza unor surse anonime dar „credibile”.

   The Hill:
   „The Associated Press reported Monday that the United States determined that Russia knew about last week’s chemical attack on a town in Syria beforehand.
   But in a Monday evening statement, a senior administration official disputed that report.
   “At this time, there is no U.S. Intelligence Community consensus that Russia had foreknowledge of the Syrian chemical attack,” the official said.”

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *