Delia Corbu

Află ce au discutat deputații din Comisia pentru învățământ săptămâna aceasta

Săptămâna aceasta, deputații din Comisia pentru învățământ se întâlnesc în ședință pentru a dezbate 5 propuneri legislative.

La primul punct pe ordinea de zi se regăsește inițiativa USR pentru creșterea salariilor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Propunerea legislativă de modificare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice implică o creștere de 0,25 puncte procentuale a coeficienților folosiți pentru stabilirea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de personal din învățământul preuniversitar. Guvernul nu a transmis un punct de vedere privind această inițiativă legislativă.

Inițiativa are ca fundament raportarea salariilor personalului din învățământul preuniversitar la coșul minim de consum, care, conform unui studiu realizat în noiembrie 2021, ajunge la valoarea de 4629 lei pe lună (2708 lei net). Totodată, se urmărește ameliorarea exodului personalului calificat și a îmbătrânirii corpului electoral, datorate în mare măsură salariilor nemotivante.  Așadar, conform acestei reforme, salariul de bază va crește de la 3916 lei la 4629 lei, valoarea estimată a coșului minim de cumpărături.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat ca primă camera sesizată, iar acum așteaptă avize de la mai multe comisii permanente din cadrul Camerei Deputaților. Este de menționat faptul că a primit un aviz negativ de la Consiliul Legislativ din mai multe motive, printre care „sursa de finanțare incertă” și discriminarea față de celelalte categorii de personal reglementate de prezenta lege. Comisia pentru învățământ a acordat aviz favorabil acestei propuneri.

Al doilea punct pe ordinea de zi privește inițiativa a 23 de senatori PSD de a stabili Ziua Națională a Oinei. Considerată un sport național cu o istorie lungă în spate, oina ar trebui să fie sărbătorită într-o zi dedicată acesteia, care ar fi pe data de 9 mai. Consiliul Legislativ a punctat din nou lipsa unei surse de finanțare reale și obiective.

Al treilea punct pe ordinea de zi vizează propunerea legislativă inițiată de o deputată PSD, Dumitrache Ileana Cristina, care cuprinde modificarea şi completarea Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.

Această inițiativă vine în urma adoptării la începutul anului 2021 a legii menționate mai sus, care reglementa și necesitatea adoptării unei metodologii de aplicare. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a lăsat legea inutilizabilă în momentul actual. Astfel, în expunerea de motive a propunerii respective sunt enumerate modificări la legea-cadru care trebuie adoptate cu celeritate, printre care dotarea unităților spitalicești cu doze de adrenalină autoinjectabila, decontarea analizelor și a testelor necesare diagnosticării sau oferirea a două doze de adrenalină în mod gratuit, anual, persoanelor care nu au împlinit vârstă de 18 ani.

Al patrulea punct pe ordinea de zi are în vedere o propunere legislativă a unui grup de parlamentari din partea PSD pentru modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Aceasta prevede prelungirea succesivă a contractelor de închiriere cu câte 5 ani, în prezent prelungirea fiind de 1 an. Totodată, este prevăzută posibilitatea tinerilor de a cumpăra locuința închiriată în cadrul programului ANL după trecerea unui termen de 6 ani, cu scopul de a preveni vânzarea speculativă.

Guvernul și-a exprimat punctul de vedere negativ în privința propunerii legislative, menționând că în cazul vânzării locuințelor pentru tineri s-a stabilit o durată mai mică pentru dobândirea dreptului de a cumpăra locuința, mai exact 12 luni.

Ultimul punct de pe ordinea de zi privește o altă propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de data aceasta în sensul eliminării indemnizației pentru titlul științific de doctor. Această inițiativă USR se fundamentează pe incoerența acordării unui bonus pentru titlul de doctor din moment ce acesta este o cerință în exercitarea anumitor profesii (de exemplu, cea de profesor universitar).  O astfel de cerință și, implicit, o indemnizație suplimentară ar trebui să se reflecte în salariul de bază, pentru care se propune o creștere a coeficientului cu 0.5 puncte procentuale.

Totodată, se menționează faptul că această indemnizație ar trebui oferită doar persoanelor cu titlu de doctor care exercită o profesie în domeniul respectiv. Prin formularea ambiguă „își desfășoară activtatea în domeniul în care are titlul”, indemnizația este plătită unor absolvenți de studii doctorale care profesează într-un domeniu diferit, domeniu care, printr-o interpretare largă, se consideră conex cu domeniul în care au titlul de doctor.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat ca prima camera sesizată și a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ și parțial negativ de la Consiliul Economic și Social. Guvernul nu s-a exprimat asupra oportunității adoptării sau neadoptării acestei inițiative legislative.

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *