Romania Curată

Adrian Dohotaru: Îmi dau demisia din USR

Deputatul USR Adrian Dohotaru a anunțat azi pe Facebook că-și dă demisia din partidul care l-a propulsat în Parlament din cauza noii orientări ideologice a partidului, respectiv către dreapta.

Referindu-se la alegerile sâmbătă în care a avut câștigat de cauză ex-liberalul Dan Barna, Dohotaru a scris: „azi USR este un partid al cărui președinte renunță la federalismul ideologic care ne adusese împreună și proclamă pe față orientarea de dreapta a partidului.”

În acest context, Dohotaru conchide: „Plec din USR în speranța și cu dorința de a construi o mișcare coerentă de stânga, care să plece de la premisa că lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democrație, mai ales în sfera economică. ”

Adrian Dohotaru: „Sunt un om de stânga”

Vă prezentăm integral postarea de pe Facebook a lui Adrian Dohotaru:

„USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate și un proaspăt președinte boicotat de filiala București, de unii parlamentari și alți delegați. Președintele anterior, fondatorul partidului și-a dat demisia, iar disputele interne se țin lanț.

Când am intrat în USR, partidul își propunea să fie o formațiune de centru, în interiorul căreia co-existau mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologiști, oameni de stânga. Ceea ce ne unea era încercarea de reînnoire a clasei politice. Din păcate, confruntarea care s-a dat nu a fost una între viziuni doctrinare concurente, ci o luptă de putere și de orgolii. Cu toate astea, deznodământul acestei confruntări e următorul: azi USR este un partid al cărui președinte renunță la federalismul ideologic care ne adusese împreună și proclamă pe față orientarea de dreapta a partidului.

În acest context, cred că toți cei ca mine, care nu sunt de dreapta, nu își mai găsesc locul în USR. Sunt un om de stânga și toate demersurile și inițiativele mele politice din ultimul an, în care am fost deputat USR, au fost consonante cu viziunea mea politică. M-am pronunțat răspicat împotriva modului în care se vor achiziționa rachetele Patriot și creșterii bugetului apărării când avem atâtea probleme în sănătate și educație. Am lucrat la un proiect de lege pentru accesibilizarea și creșterea stocului de locuințe publice. Lucrez momentan la o inițiativă legislativă care prevede introducerea coșului minim de consum în fundamentarea salariului minim și a politicilor salariale.

Totodată, lucrez la o serie de modificări legislative care au ca scop limitarea orelor de muncă suplimentare, penalizarea angajatorilor care obstrucționează activitatea sindicală, etc. Nu cred că aceste demersuri sunt compatibile cu un partid de dreapta, pentru că ele sunt înrădăcinate într-o viziune despre societate în care prosperitatea produsă de o națiune este distribuită echitabil între muncă și capital și în care cei defavorizați nu sunt puși la zid și stigmatizați, ci ajutați și integrați.

Acestor inițiative li se adaugă teme de mediu (reducerea risipei, exproprieri pentru spații verzi, propunerea de amenajare de spații publice, mobilitate alternativă la traficul auto privat etc.) și de bună guvernare prin instrumente participative (bugetul participativ, un instrument venit inițial dinspre stânga politică).

Îmi doresc o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar și celelalte partide, dinspre (centru)stânga, cu oameni de stânga, proaspăt implicați partinic. Realitatea în România e de stânga. Ne confruntăm cu inegalități flagrante, avem aproape jumătate din populație care trăiește în sărăcie și excluziune socială, aproape o treime din angajați pe salariu minim, investițiile în sănătate și educație sunt cele mai mici din UE.Totuși, problemele acestea nu sunt traduse în programe coerente ori în preocupările de zi cu zi ale oamenilor politici. Știu asta, sunt în Parlament, aud ce se discută să vă pot spune – suntem decuplați de țară.

Noțiunile de stânga și dreapta nu sunt vorbe goale. Am strigat în campania: „Stânga, dreapta nu contează USR țara salvează!”. Am fost naivi. O țară nu se salvează doar cu un apel la valori morale, o mișcare politică are nevoie de fundamente ideatice solide și sper că se va întâmpla în noul USR de dreapta. Dacă dreapta la noi vede corupția doar la stat, stânga îi vede dimensiunile economice sistemice, care sunt globale, nu specific locale, așa cum au arătat și dosarele Panama Papers. Mai mult, sub umbrela anti-corupției, s-au făcut cele mai deșănțate apeluri la privatizarea bunurilor publice și comune, la retragerea societății din economie. Dreapta la noi marginalizează subiectele sociale. „Socialul” devine un apendice al creșterii economice, o fărâmă de redistribuit și aceea contestată. Un model coerent de societate nu sacrifică drepturile angajaților, protecția lor, dorința legitimă la un salariu pe mare și, mai ales necesitatea democratizării firmei, pe altarul profitului.

O mișcare civico-politică de stânga înțelege că abuzurile la adresa mediului, de la tăierile de păduri, la cianuri și transformarea parcurilor în parcări, nu sunt doar rodul corupției și ineficienței administrative. Ține de o logică anume, de modelul de (sub)dezvoltare ales și de integrarea noastră la periferia capitalismului. Mai mult, o mișcare ecologistă la stânga spectrului politic actual vede problemele de mediu într-un mod sistemic, în însuși modelul de creștere ales, cu externalități ca poluarea, risipa, consumul excesiv al unora în detrimentul altora.

Îmi dau demisia din USR. Cum sunt un om al dialogului, voi colabora pe proiecte punctuale cu USR și cu celelalte partide. Plec din USR în speranța și cu dorința de a construi o mișcare coerentă de stânga, care să plece de la premisa că lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democrație, mai ales în sfera economică. Avem nevoie de o guvernanță participativă, de mai multă democrație, de o gândire din perspectiva celor dezavantajați social și economic, adică marea majoritate a cetățenilor, în loc de apelul actual, inclusiv în USR, la meritocrație. Apelul meu e simplu: democrație sau barbarie! Și îi invit să mi se alăture pe cei care cred în aceste idei.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Adrian Dohotaru: Îmi dau demisia din USR

 1. Sg. P.

  Și ziceți că ghiveciul nu e limpede? Greu previzibil, nu ?
  Cine-ar fi zis că această utopie nu va înflori în mediul securistic și stimulativ? Dac-ați fi scos capul din manualele de IT, din ghidurile solicitantului și caietele de sarcini, și-ați fi citit ceva istorie (spre exemplu, despre experiența lui Havel în Cehoslovacia) și politologie ar fi fost mai bine. De la Dâmbovița la Panama Papers, cale lungă!!!

  Dl deputat comite o greșeală uriașă: la noi, stânga și dreapta chiar sunt vorbe goale!!!
  Iar aici:
  O mișcare civico-politică de stânga înțelege că abuzurile la adresa mediului, de la tăierile de păduri, la cianuri și transformarea parcurilor în parcări, nu sunt doar rodul corupției și ineficienței administrative. Ține de o logică anume, de modelul de (sub)dezvoltare ales și de integrarea noastră la periferia capitalismului. Mai mult, o mișcare ecologistă la stânga spectrului politic actual vede problemele de mediu într-un mod sistemic, în însuși modelul de creștere ales, cu externalități ca poluarea, risipa, consumul excesiv al unora în detrimentul altora.
  avem o adormitoare mostră de limbă de lemn.

  Ați fost o pripeală politică, dle deputat. Păcatul dstră (din nefericire nu numai al dstră, cei care ați plecat după fentă în USR) este un infantilism ucigător, de la stânga la dreapta.

  Reply
 2. Cinicul

  Trist ca si ASR , ultima speranta a Romaniei, a ajuns la dezbinare si dezintegrare. Parca-l aud pe Panait Istrati afirmand, citat aproximativ: orice organizatie e facuta nu pentru binele celor organizati ci pentru al celor care organizeaza. Sau pe Robert Michels cu legea de fier a oligarhiei: cine spune organizare politica spune oligarhie.

  Reply
 3. flesh

  Acesta e un semn că USR se desparte în două, dacă îl urmează și alți membri pe Adrian Dohotaru. Nu e un lucru neapărat rău. Poate aceste două aripi vor reuși să adune fiecare suficiente voturi astfel încât să obțină 20%, parcă aceasta e ținta lor pentru următoarele alegeri. Iar în România este nevoie și de un partid de stânga (PSD nu e de stânga decât la nivel declarativ, în realitate colaborează bine cu corporațiile, de-acolo vine banu’ gros, vezi OMV, Rompetrol, Gabriel Resources, Chevron, Schweighofer Holzindustrie etc.). Platforma Demos știu că e de stânga, Adrian Dohotaru se poate alia cu ei. Și am avea și noi două partide de opoziție, nu unul cum avem acum (PNL și PSD sunt de aceeași parte a baricadei când vine vorba de voturi importante, pentru mai multă democrație și un sistem electoral care să asigure o reprezentativitate mai bună).

  Reply
 4. Dumitru

  Stanga, dreapta ? Nu exista asa ceva in Romania. Exista numai polarizarea intre securisti si ceilalti. Problema este bineinteles una legata de resurse, pentru ca Securitatea trage foarte mult pentru ea (f. multi angajati cu salarii bune, investitii in infrastructura de ascultare, etc.) si tinde sa favorizeze interesele straine, chiar evident ilegale, pentru a fi lasata sa-si faca mendrele. Si asta costa foarte mult, saracind tot restul populatiei, asa cum s-a vazut in timpul guvernului Boc. De atunci nu mai reusesc sa se serveasca direct din borcanul cu miere, si nu le convine, pentru ca desi Ponta si Dragnea n-au redus efectivele, cred ca le e mai greu sa dea bani la firmele-capusa controlate de ei. Intrebarea este deci : Adrian Dohotaru e pro-Securitate sau nu ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *