Adrian Popescu

Adio turism electoral? AEP promite un sistem informatic de combatere a votului multiplu la viitoarele alegeri

Autoritatea Electorala Permanentă (AEP) a anunţat azi că, pentru alegerile locale din 2016, va implementa un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Institutului Naţional de Statistică (INS). Rămâne de văzut dacă sistemul promis va fi gata la timp şi dacă el chiar va face să dispară turismul electoral.

Cum sună promisiunea AEP

În fiecare secţie de votare va fi instalat un calculator, în care vor fi introduse CNP-urile persoanelor venite la vot. Astfel, în ziua scrutinului, fiecare alegător va prezenta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator din secţia de votare, care va înscrie codul numeric personal al acestuia în sistem. Sistemul informatic va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, şi-a pierdut drepturile electorale, dacă şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, este arondată la altă secţie de votare sau este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare. Sistemul este asemănător cu cel folosit cu succes în Republica Moldova.

STS va asigura, din punct de vedere logistic, inclusiv prin efectuarea de achiziţii, funcţionarea sistemului informatic, iar sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli vor fi asigurate din bugetul de stat.

Se caută 30.000 de operatori de calculator

„Autoritatea Electorală Permanentă va asigura managementul proiectului şi resursa umană, iar STS va pune la dispoziţie partea tehnică a sistemului informatic, ocupându-se de achiziţia calculatoarelor necesare funcţionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. AEP va selecţiona, instrui şi desemna minimum 30.000 de operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare. În acest proces, vor fi instruite şi persoanele care vor deţine calitatea de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitor al acestuia. Opinia publică va fi informată cu privire la orice demers instituţional al AEP şi STS, inclusiv de natură financiară, pe site-ul www.roaep.ro”, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Maria Pătru consideră că misiunea cea mai dificilă în procesul de informatizare va fi instruirea celor 30.000 de operatori de calculator. Operatorii de calculator vor beneficia, potrivit legii, de o indemnizaţie stabilită prin hotărâre a Guvernului”.

Normele metodologice privind funcţionarea sistemului informatic, selecţia şi desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi aprobate prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Adio turism electoral? AEP promite un sistem informatic de combatere a votului multiplu la viitoarele alegeri

 1. vlad

  De ce sa cumperi calculatoare noi, 30.000??? Sunt convins ca marea majoritate a sectiilor de votare, adica scoli au deja macar un calculator…. se poate instala aplicatia pe acel calculator, securizat de STS inaintea alegerilor…. Dar daca zic ei ca este obligatoriu…. asta e. Problema e ca un calculator trebuie schimbat foarte des.

  Reply
 2. number 5

  Pfuuu… O sa fie frumos! Si-a pus cineva problema daca AEP poate sa desfasoare o astfel de actiune cu oamenii pe care ii are?
  Doamna Patru, actuala „specialista” in probleme electorale este o fosta membra PDL, adusa la AEP de Nuti Udrea inainte de referendumul pentru demiterea lui Basescu si are cu totul alte preocupari decat gasirea unor solutii bune. Profesional, este genul acela de politruc care vine la program in fiecare zi de luni pana joi(nu vineri) intre orele 12.00-16.00 dar le cere exlicatii angajatilor daca intarzie 5 minute!
  CU CINE VRETI VOI SA FACETI ALEGERI? In magnifica viziune a acestei doamne, experienta in it nu este relevanta decat in cazul obtinerii egalitatii de punctaj(citez din anuntul de angajare pe postul de director it in cadrul AEP, publicat pe site).
  In concluzie, in mod obligatoriu alegerile vor fi facute de firme private, altele si mereu aceleasi.
  AEP e plin de rapandule absolvente de „stefan gheorghiu” care nu stiu sa faca ceva anume. Institutia e condusa despotic si discretionar in profunda lipsa de respect fata de oameni de politruci numiti de toate partidele.
  Astia sunt oamenii pe care ne bazam cand vorbim despre alegeri.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *