România trebuie să își folosească președinția UE ca să readucă democrația la Chișinău
Ce noroc pe noi că Tratatul de la Lisabona a creat un președinte permanent al Consiliului (poziția lui Donald Tusk). Vă dați seama ce era dacă noi, care avem președinția temporară, trebuia să alergăm zilele astea între Berlin, Londra, Bruxelles și Paris cu Brexitul, al cărui impact se pregătește să ne lovească din plin, nu că se face, ci că nu se face, și nici nu prea se poate amîna (că vin alegerile europarlamentare). În zilele dinainte de Lisabona, asta ar fi fost treaba ministrului de Externe. Dar, tot răul spre bine, are cine să facă treaba asta. Nu noi.
Ca atare, uite ce trebuie să facem noi. Tot aud că trebuie să ne urmărim interesele proprii în președinția asta (românii nu pricep cum e cu conflictul de interese și pace, tocmai pentru că avem președinția nu trebuie să urmărim decît interesul general, și credeți-mă că e și al nostru inclus acolo…). Există o enormă problemă europeană care se va materializa mai clar în luna februarie, mai exact pe 24, cînd Republica Moldova are alegeri.
Or, degeaba le cam are. Precedentele (primăria Chișinău) s-au anulat, pentru că nu a cîștigat cine trebuie. UE a tăiat niște bani ca protest. Noi nu am făcut nimic. Cele legislative dinainte s-au ținut degeaba, că un partid cu 19 mandate (al lui Vladimir Plahotniuc, mai departe P.) a ajuns să aibă 41 și să controleze o majoritate chiar mai mare (cumpărînd deputați, mai ales socialiști, dar nu numai). Acest partid e de fapt la putere din 2009, în diferite formule. Primarii fie trec și ei la partidul care trebuie, fie au necazuri cu justiția. Sub înțeleptul patronaj al UE și cu consultanți de ai noștri Moldova a adoptat un întreg sistem de integritate similar cu al nostru (un ANI reșapat care dă certificate oficiale de integritate pentru participare în alegeri pentru candidați), a cărui politizare dramatică, inițial plurală (membrii Alianței așa zis proeuropene și-au împărțit inițial instituții teoretic autonome ca procuratura, Banca Națională, oficiul de spălare al banilor, agenția anticorupție, etc1) a evoluat treptat la un monopol a lui P. și compania. Dl. P. și partidul (care a avut și are consultanți români, printre care s-au numărat Cozmin Gușă, Radu Magdin, foști consilieri ai lui Traian Băsescu), și o identitate românească paralelă de care SIE nu ar fi străin (sub numele de Vlad Ulinici) e un fel de geniu malign, care a profitat de naivitatea europeană și a dovedit că cine deține anticorupția capătă pînă la urmă toată puterea. Treptat, a cumpărat sau eliminat pe rivalii mai serioși, și într-o viață politică dominată de procedee de bază precum șantajul judiciar, kompromatul sau mita a ajuns să dețină monopolul puterii sub masca unor instituții democratice perfecte. A putut astfel spune UE că nu are ce face cînd se anulează alegerile pierdute de el, tribunale ”independente” iau decizia.
O rezoluție a parlamentului European în decembrie trecut spune toate cele de mai sus, dar nu propune mari soluții2. PSD se pare că a jucat un rol negativ și s-a opus. Sancțiunile colective propuse, din care maximul ar fi anularea acordului de asociere cu UE sunt oricum absurde, cîtă vreme în Moldova există și a existat întotdeauna o partidă anti-UE și pro-Rusia. Care mai poate și spune – just – că în cei zece ani proeuropeni s-a trecut de la capitalismul benign de cumătrie de pe timpul lui Vladimir Voronin la captura statului de către crima organizată sub partidele ”europene”3. Aceștia sunt anii în care au fost spălate peste 21 de miliarde de euro, despre care nu se știe mai nimic, că procesele se judecă cu ușile închise, iar principalul suspect, dovedit în primă instanță, Ilan Shor, e liber și primar ales cu mare majoritate că a dat la votanți transport municipal și internet gratis)4.
Mi se pare mie că asta e ocazia pentru PSD și SIE să ne arate că nu sunt ei sponsorii lui P. România are în parlamentul european președinția comisiei/grupului de lucru cu Republica Moldova și are președinția Consiliului European.
Dl. P a depus săptămâna trecută iarăși plîngeri contra opoziției care acum un an au dus la invalidarea alegerilor. E clar că nu se pot ține alegeri libere și corecte cu un stat capturat integral, de la instituții electorale la justiție și Curtea Constituțională (cum noi nu suntem sensibili la proceduri și stat de drept, suspendarea președintelui pro-rus Dodon, o bătaie de joc constituțională, pare o glumă bună, și dacă el e antirus ce contează că mai călcăm o dată în picioare statul de drept).
Ac de cojocul mafioților post-sovietici există, și a fost găsit în Crimeea după secesiune. Consilliul UE a dat, în unanimitate, sancțiuni individuale, prin care averile celor care au participat la secesiunea ilegală (inclusiv civili care au organizat un referendum) au fost înghețate în țările UE și vizele lor Schengen au fost retrase. Dnii P., Shor și lista făcută de consorțiul de jurnaliști de investigație privind laundromatul ar trebuie să fie candidați la aceste sancțiuni. Alegerile nu pot fi libere decît dacă ei nu participă la ele. Americanii au și ei sancțiuni și le dau mai ușor (Magnistky Act), dar noi nu controlăm ce fac americanii.
Înțeleg că se strîng semnături în parlamentul european pentru a fi interpelată Federica Mogherini, că de la EEAS ar trebui să plece propunerea.
Aștept mai ales de la dnii Pașcu, Boștinaru, Cristea (PSD) și de la toți românii din Parlamentul European să semneze acest apel, și de la dna premier Dăncilă, dnul ministru Ciamba și dnul consilier prezidențial Bogdan Aurescu să mobilizeze Consiliul și să discute cu dna Mogherini, dacă se poate nu ca până acum, ci competent și dezinteresat, avansînd interesul democrației și influenței europene, nu al nostru. Recomand să arătăm lui Jean-Claude Juncker că suntem capabili de acțiune colectivă și să ne reunim deja săptămîna viitoare să vedem treptele de urmat. Documentația e deja pregătită de societatea civilă din Chișinău, care rezistă exemplar pe baricade. În English o am eu, dacă are cineva nevoie, deși sunt în America Latină pentru Banca Mondială trimit tot ce e nevoie și vin dacă trebuie, după 27. Dar realmente faptul că am ajuns eu, care mă ocup de Moldova doar la momente grele de tot, odată la zece ani, să trag de mînecă lumea arată că oficial am fost jalnici la capitolul ajutat democrația și integrarea europeană de acolo, deziderat cuprins în toate documentele noastre de politică externă.
Nu fac apel la SIE să facă ceva, că la cîți bani are acest domn cred că demult nu mai e clar cine pe cine controlează. Dacă vor ei să facă ceva vom vedea și judeca după rezultate. Nu m-ar mira de contrariu, să își scoată iarăși anonimii scriitori în pagini de mare audiență ca vara trecută cu lumpendiaspora, că au aerul că sar mai ales în apărarea lumii criminale.
La PSD fac apel deschis însă, că mai nou am identificat în dl. P. pe misteriosul ”oligarh rus” despre care sugerau unii prin străinătate că ar avea dl. Dragnea legături.
Hai să vedem dacă le are sau dacă nu le are.
Alegerile din Moldova trebuie să fie libere, deci captorii statului trebuie puși pe fugă înainte. Dacă avem alegeri libere și curățăm instituțiile, nu trebuie să ne temem de ruși. Dimpotrivă. Lumea va vota cu noi, tabăra europeană, dacă nu pune semnul egal între noi și P și nu identifică alianța europeană cu spălătorii de bani, care și-au mai trecut și o amnistie fiscală cu șase la sută.
Putem dovedi leadership măcar pe acest subiect european minimal, care nu interesează pe nimeni altcineva? Că dacă aici nu putem, de restul nu face să mai vorbim.
1 Agreement of creation of Alliance for European Integration, published January 18 2011, https://unimedia.info/stiri/doc-acordul-de-constituire-al-aie-a-fost-facut-public–vezi-documentul-28687.html (last accessed December 10, 2018); Details of the secret agreement November 16 2011, https://unimedia.info/stiri/detalii-din-acordul-secret-al-aie-41233.html (last accessed December 10, 2017)
2 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0458+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN
3 Transparency International (2017) State Capture: The Case of the Republic of Moldova http://www.transparency.md/wp-content/uploads/2017/06/TI_Moldova_State_Capture.pdf
4 https://www.u4.no/publications/moldova-overview-of-corruption-and-anti-corruption; https://www.occrp.org/en/laundromat/two-huge-scams-intersect-at-one-moldovan-businessman/; OCCRP. Laundromat Grand Theft Moldova; https://www.occrp.org/en/laundromat/grand-theft-moldova/
Chestia cu identitatea paralelă e interesantă, logic se pune întrebarea atunci dacă și cea a R. Moldova este tot astfel.
Slava Domnului ca se mai gaseste cate cineva sa scrie si despre altceva decat despre moralitatea lui Liviu Dragnea, despre presupusele furtisaguri ale PSD, ALDE si UDMR si ticalosiile nemerniciolor de hastagisti in 10 august.
Romania s-a saturat, draga noastra Alina, sa se tot vorbeasca doar despre Ciordache, Ciordragnea si Victor Ciordea.
Anul acesta au loc alegeri si in India, Filipine si atentie, Nigeria. Asteptam sa ne mai scrieti si despre aceste.
Salutari lui Vladimir.
Asta challenge: sa dirijam lustrația de peste Prut după ce am ratat-o pe aceea de pe malul opus și, mai ales, s-o dirijam cu aceiași “specialiști” care au asigurat rateul in timp ce restul echipei se ocupa de sclifoselile pro-europene ale primarasului de Sibiu & vestelor bălțate bucureștene. Ca sa nu mai pomenesc de mințile pedestre și/sau versatile pana la a lua forma apei, respectiv, specialiștii de peste ocean și omologii lor de pe vechiul continent care nu știu nici ele/ei pe cine sa mai împingă la nivel local inspre implementarea modelului rule of law la marginea stepei—aracan de societatea civilă de pe ambele maluri! In fine, cauzele pierdute au și ele fascinația lor și nu este exclus sa se strângă la apel cei câțiva romantici, cati or mai fi rămas legati de visul european, și sa pornească împotriva curentului.
Idea e buna in teorie (mai mult ca semnal de soft power), dar e discutabil cat de effective sunt sanctiunile individuale.
Sanctiunile post-Crimea au avut ca efect o anume consolidare a oligarhilor rusi in jurul lui Putin, iar politicile lui Putin nu s-au schimbat deloc. Maduro si 3/4 din guvernul venezuelean sunt sub sanctiuni de ~ 2 ani.
Exista vre-un exemplu in care sanctiunile individuale au functionat ? (adica, au dus la schimbarea politicilor ?)
Eu zic ca România nu ar trebui sa-se amestece prea mult în politica de acolo. Sa continuam cu proiectele astea culturale, românizare soft si sa asteptam. De 30 de ani politicienii moldoveni nu fac decât sa santajeze România cu Rusia si invers. Lumea e în schimbare, si nu putem sa prevedem ce va fi intr-un an de acum înainte. România sa fie prudenta si sa nu cada sub val, ca Moldova oricum nu are cum sa o duca mai bine de una singura. De primit în UE, nu o sa-o primeasca decât la pachet cu Ucraina eventual, iar probabilitatea ca aceste tari sa intre in urmatorii 10 ani este mica. Rusia, nu are forta financiara sa înghita Ucraina, si dupa aia Moldova. Timpul e de partea României, iar Moldova nu are unde sa cada în alta parte, si de cazut o sa cada. Ce atâta frica ca iese PS-ul in Moldova, ce o sa faca? O sa-si faca tunel pe sub Ucraina sa intre in Uniunea Euro-Asiatica? Daca o sa intre in UEA, inseamna ca nu mai au acord cu UE, adio 70% din exporturi, adio calatorii fara vize, bonjour revolutie!
WHeEeLL, nimeni nu stie cum va evolua UCRAINA si nici nu poate prezice cu exactitate. Drept urmare nu e intelept sa lasam rep.moldova sa devina Obiectul unor negocieri secrete rusoucrainene deloc improbabile. Cu cat se indeparteaza de UE cu atat situatia devine mai incerta, …nu doar pentru rep.moldova!
Cin’ a dat briciul maimutzei
Deci deoarece an dat-o cu oistea in gard :
shi cu „reforma morala a soceitatzii” care a transformat latraii media in indistria kompromatului
shi shi cu „statul de drept – anticorupt ” institutzionalizarea anticorutzie care a transformat justitzia in mecanism mafiot de santaj judiciar aservit politic
Ne gandim sa folosim nuclera
La indemnul acelorashi „iscusitzi” shi „clarvazatori” care au creat mecanismele care au dus la catastrofele de mai sus dorin sa institutzionalizm abuzul adica sanctziunile pe baza de considerentele de politica externe, adica pe baza de asha credem noi inafara oricarui cadru legal.
De ce ?
Deoarece putem.
Hmmmmmmmm.
Nu zic da spui.
Nu credetzi ca shi ceilatzi ar putea face exact la fel ?
I-ar putea beli pe tine, fratele tau pe mama ta ori pe tatal tau (poprirea integrala a averii shi a tuturor surselor de venit, anularea pasaportului shi instutuirea controlului judiciar) .
Pe baza acarei legi ?
Pe baza acelorashi legi care au permis abuzul extrajudiciar impotriva sepratistililor din Crimea.
Aaaaa ca ce li s-a aplicat lor tu speri sa nu tzi se poate aplica tzie sau MIE ?
Hehehehehehe
Da de ce sa nu ni se poata aplica?
Daca a mers odata , daca iaca merge shi a doua oare n-o sa merga de acu incaite ori de cate ori o sa vreau eu sa imi vina mie la bombeu sa ile trag un spitz „dusmanilor” ?
Tot aceiashi „priceputzi” care au dat brriciul pa mana maimutzleor se gandesc sa rezolve problema pe care o creaza folosirea acestor briciuri dandu-le acelorashi maimutze nucleara abuzului extra judiciar pe baza de „asha credem noi shi cu noi nu te pui”.
Shi mai apoi cand „push come to the shove” shi “shit hit the fan” shi ii intrebi pe aceiasi „priceputzi” de ce au dat cu lumea nostra de pamant o sa itzi zica ca ei au avut cele mai bune intentzi daaa n-a fost sa fie. ca s-au opus dujmanii.
Dincolo de faptul ca intre PSD shi Plahtniuc ori la rigoare intrega Republica Moldaova nu exista abasolut nici-o relatzie de ce credetzi ca ar vrea PSD-ul sa-l futa pe Plahoitniuc & co shi nu pe dusmanii sai politci din Ro.
De ce ar putea rezolva PSD-ul probelmel moflujilor din RM care singuri shi-au creat problemele actuale cand nu shi le poate rezolva pe ale lui azi aici acu in Ro ?
De ce ar rezolva el PSD-ul “statul capturat” din RM cand nu poate rezolva “statul parallel” din Ro ?
Stat capturat/parallel/adanc despsre care vorbeste. Vorbeste, vorbeste dar pe care nu il poate rezolva?
Nasol, nasol nasol .
Astia care au dat briciurile actuale pe mana maimutzelor acu tot ce pot scareme din genunea mintzii lor e sa le dea acelorashi maimutze nuceara lui “te fut pentru ca vreau shi pentru ca pot”.
Feri doamne feri.
“And this is how the Republic has ceased to exist in the thunderous applause of it’s Senat “
Zice George Lucas in al sau Star Wars.
Musai ca i-a cunoscut pe ai nostri consilieri in ale politicii extreme priceputzi cand a creat scena respectiva
@Aștept mai ales de la dnii Pașcu, Boștinaru, Cristea (PSD) și de la toți românii din Parlamentul European să semneze acest apel, și de la dna premier Dăncilă, dnul ministru Ciamba și dnul consilier prezidențial Bogdan Aurescu să mobilizeze Consiliul și să discute cu dna Mogherini, dacă se poate nu ca până acum, ci competent și dezinteresat, avansînd interesul democrației și influenței europene, nu al nostru.
Imi pare bine ca aveti incredere in D-na Dancila, ca va bazati pe competanta sa, spre deosebire de europarlamentarii opozitiei care „duc o campanie de defaimare a Romaniai in Parl. European” (apud V.V.Dancila)
„Dna este un monument de diplomatie, tact iar despre inteligenta ei, nici ca se poate mai sus” (cf. aplaudacilor, s-a prezentat cu demnitate alaturi de ceilalti ministri).
Daca v-ar pasa de Romania v-ati putea folosi influenta ca respectiva doamna (mai nou numita MR. Bean al politicii romanesti) sa se retraga demn, pana nu va face niste gafe care sa ne coste!
Nu eurpoparlamaentarii romanai din opozitie fac rau tarii, ci acest guvern sfertodoct, plin de analfabeti functionali care nici sa citeasca nu sunt in stare!
CUM GANDESTI ASA VORBESTI !(au spus-o oameni mult mai inteligent decat mine)
*comentariu editat pentru remarci antisemite*