Romania Curată

Ad-Astra, scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis: ”Sprijiniți intrarea în normalitate a sistemului de cercetare din România”

Asociaţia Ad-Astra i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care arată că există disfuncţii în cercetare şi solicită sprijin pentru soluţionarea problemelor. De asemenea, membrii Ad-Astra se plâng că s-au adresat ministerului de resort privind situaţia cercetării, dar că nu au primit niciun răspuns, deşi a trecut mai mai bine de o lună.

„Considerăm că în condiţiile situaţiei îngrijorătoare astfel create, intervenţia Preşedintelui ţării, în temeiul Art 80 (2) din Constituţia României, ar fi necesară şi binevenită şi ar avea puterea de a sprijini intrarea în normalitate a sistemului de cercetare din România”, scriu reprerzentanţii Ad-Astra.

Iată conţinutul scrisorii trimise preşedintelui României de Ad-Astra:

„Domnule Preşedinte,
Conform legii cercetării (OG57/2002), activitatea de cercetare din România se desfăşoară în baza unor strategii naţionale şi, în principal, a unor planuri naţionale de cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi a altor instrumente de operaţionalizare a strategiei (programe structurale, planuri sectoriale şi altele). Strategia şi planul naţional de cercetare şi dezvoltare sunt hotărâri de guvern în baza cărora, în esenţă, se desfăşoară competiţii naţionale de proiecte.

Intervalele pentru care se fac strategiile şi planurile naţionale se suprapun peste intervalele de programare ale Uniunii Europene, adică 2007 – 2013, 2014 – 2020 etc. În mod firesc, fiecare dintre acestea ar trebui întocmite înaintea intervalului respectiv, urmând să intre în vigoare în primul an al intervalului, în sensul că în acel an se lansează primele competiţii din cadrul acelui plan.

În anul 2014 a fost adoptată, cu întârziere (în octombrie) strategia naţională de cercetare, dezvoltare şi inovare, HG 929/2014. Ar fi trebuit să urmeze adoptarea planului naţional, printr-o altă hotărâre de guvern, fapt care nu s-a petrecut însă nici până astăzi. Astfel, nici în 2014 şi nici în 2015 nu s-au organiza, şi nici nu se anunţă măcar că se vor organiza competiţii de finanţare ale proiectelor de cercetare în cadrul strategiei curente (2014-2020). De la un astfel de anunţ trece în mod obişnuit aproximativ un an până când proiectele sunt contractate şi începe activitatea propriuzisă de cercetare, de unde rezultă că finanţările corespunzătoare strategiei 2014 – 2020 mai pot începe, cel mai devreme, în 2016.

Această situaţie are consecinţe grave de natură a vulnerabiliza societatea şi statul roman. Teme şi necesităţi de cercetare şi dezvoltare apar tot timpul, în toate domeniile de activitate, şi trebuie să existe în fiecare an oportunitatea de a demara astfel de proiecte, prin instrumente de finanţare corespunzătoare diverselor tipuri de cercetări. În lipsa acestora nu se pot rezolva probleme importante, de interes public, şi de asemenea nu se poate atrage personalul de înaltă calificare necesar menţinerii grupurilor de cercetare, personal care migrează fie în alte domenii, fie în străinătate. Administraţia, fără cercetare, funcţionează cu ochii închişi.

Considerăm că blocarea de facto a activităţii de cercetare finanţate competiţional pentru mai mult de un an, prin neintocmirea şi neadoptarea la timp a normativelor relevante, reprezintă o deficienta grosolană a guvernării în acest domeniu. În consecinţă, am solicitat explicaţii publice ministerului de resort, prin scrisoarea deschisă din data de 10 aprilie 2015, pe care o ataşăm. Nu am primit niciun răspuns.

De altfel, lipsa competiţiilor noi se suprapune peste obstrucţionarea sistematică a proiectelor contractate prin planul anterior (2007-2013), care sunt încă în desfăşurare, ale căror finanţări au fost reduse discreţionar, an de an, chiar sub 1/2 din sumele contractate.

Credem că nesoluţionarea problemelor majore mai sus menţionate, inclusiv a disfuncţiilor instituţionale semnalate, ar avea efecte dezastruoase asupra capacităţii defensive şi a capacităţii cognitive ale ţării. Considerăm că în condiţiile situaţiei îngrijorătoare astfel create, intervenţia Preşedintelui ţării, în temeiul Art 80 (2) din Constituţia României, ar fi necesară şi binevenită şi ar avea puterea de a sprijini intrarea în normalitate a sistemului de cercetare din România.

Vă solicităm respectuos să formulaţi o poziţie publică a instituţiei prezidenţiale faţă de această situaţie”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ad-Astra, scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis: ”Sprijiniți intrarea în normalitate a sistemului de cercetare din România”

 1. Cris

  In sfarsit un colectiv de cercetatori s-au unit intern si s-au decis sa protesteze prin mijloace moderne, elegante, conform uzuantelor din prezent cu impact maxim…..scrisoare la presedinte, publicata pe internet…… nu protest din prima in Piata Victoriei (o sa urmeze si asta la un moment dat).
  Hai ca e bine, se amorseaza o noua dezbatere publica…….asteptam MASA CRITICA
  Si DA, au dreptate, si eu sunt cercetator si termenele competitiilor (daca exista) la depunere sunt scurte, iar evaluarile dureaza un an…..
  Cu o astfel de mentalitate de subfinantare a invatamantului si cercetarii devenim SCLAVI pe plantatie (piata de desfacere pt vest si mana de lucru necalificata si ieftina…….munca de nivel inalt si bine platita o sa o faca baietii in vest
  TREZITI-VA si fiti responsabili pt viitorul tarii, in ce mediu vor creste copii nostri?

  Reply
 2. John Morris

  In Romania lipseste o „National Research Foundation” afiliata fie Academiei Romane fie Ministerului de Stiinta si Tehnologie (inca inexistent). Treaba Cercetarii nu este treaba partidelor politice si nici a prim-ministrului. In Romania se vorbeste de 2020 si in tarile Africane de 2055 sau chiar de 2063 in unele tari. Pregatirea cercetarii nu este un extemporal si nu este o teza de sfarsit de trimestru. Un organism gen CSAT, sub autoritatea Presedintelui, ar trebui sa determine impreuna cu Academiile si Universitatile, in opinia mea, cadrul cercetarii pina in 2100 in Romania, pentru a clarifica astfel marja de cunoastere necessara care sa fie pre-impusa cercetarii pe diferite teme ca si pentru cercetarea spontana, fiindca inventiile nu se planifica dar se pot prefigura intr-un cadru mai larg in care ideile abunda dar de obicei nu se leaga (planifica). Din cite stiu, la sfarsitul lui 1989 erau peste 500 000 de cercetatori si astazi se pare ca sunt mai putin de 3 000 si acestia nebagati in seama la toate nivelele.

  Reply
 3. Ceianu Cornelia

  Tara noastra nu isi defineste prioritati pentru cercetare; domeniile prioritare, ariile tematice sunt imprumutate ca atare din programul Comisiei Europene, de parca am avea aceleasi probleme; „strategia” a fost prezentata , s-au facut observatii in vederea adecvarii acesteia care, dupa parerea mea au ramas fara nici un impact asupra documentului final. De „call-uri „tematice , care ar putea prioritiza anumite topici , la noi nu s-a auzit. Incremenirea in proiect este mareata.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *