Romania Curată

Ad Astra sesizează ANI în privința declarațiilor de avere și de interese ale conducerilor Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare

Membrii Asociației Ad Astra au decis sesizarea ANI în legătură cu lipsa declarațiilor de avere și de interes pentru majoritatea din conducerile Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD).

Într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului cercetării, dl Nicolae Hurduc, în iulie 2019 (aici), am solicitat mai multe informații în acest sens. Răspunsul din partea ministerului (datat 02.08.2019 și nesemnat, aici) ne-a determinat să adresăm o nouă solicitare, în septembrie 2019 (aici). Din răspunsul primit la aceasta (aici) am constat că nu a fost emis niciun Ordin ministerial în sensul publicării declarațiilor.

Emiterea Ordinului de mai sus urma să se facă în baza adresei ANI spre MCI menționată în răspunsul MCI spre asociația noastră din 02.08.2019: „Referitor la declarațiile de avere ale Directorilor de Institute, ca urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională de Integritate, cu numărul de înregistrare 10872/02.08.2019, s-a constatat faptul că este obligatorie completarea declarațiilor de avere și interese, de către tot personalul din conducerea Institutului. În consecință, Ministerul Cercetării și Inovării va emite un Ordinprin care să oblige DG să completeze și să publice pe site-ul Institutului în termen de 30 de zile, Declarațiile de avere și de interese, în conformitate cu prevederile legii.”

În baza celor de mai sus, Asociația Ad Astra a formulat petiția adresată ANI – documentul aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ad Astra sesizează ANI în privința declarațiilor de avere și de interese ale conducerilor Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare

 1. D

  Un alt model de prostie românească: statul dă bani unor angajați, apoi îi pune să se controleze (ei pe ei-înșiși) ca să-i prindă cu ocaua mică. În timp ce veniturile celorlalți, fără funcții de conducere, sunt confidențiale. În acest fel, statul recunoaște că modalitățile de control, avizare, aprobare a cuantumului salariilor, sporurilor, bonusurilor etc. sunt varză.
  Onorabilii, venerabilii din Ad Astra au idee cum stau lucrurile prin alte țări europene (unde există chiar calculatoare)? Acolo se depun declarații la Fisc, iar softurile n-au fost făcute de nea Ghiță.
  Nu mai bună era sesizarea corpului de control al primului ministru sau al ministrului care răspunde de cercetare? Sau, adunați-vă, dacă nu vă înjosește o astfel de mișcare proletară, în sindicate care să stea la masa consiliilor de administrație ale institutelor.
  Atâtea minți luminate așteptând miloage dreptate de la jăndari, vai, vai !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *