Romania Curată

Acuzații de turism electoral la granița Transnistriei și buletine puține în diaspora

Au început să fie semnalate probleme la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. La secțiile de votare de la Vernița și Rezina, localități aflate pe Nistru, la granița cu autoproclamata republică Transnistria, s-a întregistrat o prezență foarte mare și există suspiciuni de turism electoral. Pe de altă parte, cetățenii din străinătate se tem că cele circa 3.000 de buletine de vot, câte s-au trimis la fiecare secție de votare, nu vor fi suficiente.

Suspiciuni de fraudă, pe Nistru

Președinta uneia dintre secțiile de votare de la granița transnistreană a povestit, la 10TV, că cetățenii de peste Nistru vin în număr foarte mare, fără precedent până acum, cu autobuze și autoturisme. Ea a explicat însă și că, până la aceste alegeri, autoritățile autoproclamatei republici transnistrene nu permiteau cetățenilor săi să voteze la scrutinele moldovene.

Potrivit Deschide.md, un utilizator a postat un anunț, în limba rusă, prin care cetățenii transnistreni sunt anunțați cu privire la organizarea de curse gratuite spre secțiile de votare de pe celălalt mal al Nistrului. Este vorba de sute, poate chiar mii de cetățeni aduși astfel să voteze. Potrivit aceleiași surse, un utilizator de Facebook a scris că „în Rezina se aduc oameni în masă din Râbnița cu  microbuze. La ieșire din secție li se fotografiază ștampila din fișa insoțitoare a buletinului drept dovadă ca au votat. Se vorbește că primesc pentru asta 300 de lei”.

Mașini care aduc votanți la Rezina

Mașini care aduc votanți la Rezina

Acuzațiile de turism electoral și cumpărare a votului sunt susținute și de fostul deputat Valeriu Saharneanu care spune că la Sănătăuca, Rezina și Varnița sunt aduși „omuleți verzi”. „Moscova, în complicitate cu regimul oligarhic, pompează omuleții săi verzi ca să-și scoată din urne candidatul potrivit. Se dorește neutralizarea mobilizării electoratului proeuropean”, a adăugat Saharneanu, citat de ziarulnational.md.

Vor fi destule buletine peste hotare?

La secțiile de votare din străinătate, unde până la ora publicării articolului votaseră deja peste 67.000 de persoane, există temeri că se vor termina buletinele de vot, având în vedere că nu s-au trimis decât circa 3.000 de buletine fiecărei secții.

Președinta Comunității moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu propune ca secțiile de votare unde nu sunt alegărători să transmită buletinele de vot către secțiile unde se așteaptă un număr mare de alegători, potrivit Unimedia.info. Un activist civic moldovean, Vitalie Vovoc, spune însă că acest lucru nu ar fi posibil din cauza legislației.

Problemele însă ar fi foarte grave, avertiza încă de la primul tur avocata Violeta Gașițoi, aflată în SUA, pentru că „șocul va fi foarte mare în situația când moldovenii vor parcurge câte 500-700 km distanță pentru a merge la vot, iar dreptul de a alege li se va încălca”. „Este obligațiunea statului să se gândească care ar fi soluția optimă pentru a nu încălca acest drept al cetățeanului de a vota”, a mai spus avocata, citată de Unimedia.

Însă spre deosebire de prezidențialele din România de acum doi ani, ministrul de Externe de la Chișinău a cerut comisiei electorale să mărească numărul buletinelor de vot pentru secțiile din diaspora, lucru pe care l-a și obținut, într-o anumită măsură.

Trebuie menționat că, în primul tur, cu excepția secțiilor de la Moscova, Maia Sandu a primit mult mai multe voturi din diaspora decât contracandidatul său Igor Dodon.

(Foto: Unimedia.info)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Acuzații de turism electoral la granița Transnistriei și buletine puține în diaspora

  1. ??????

    Ati observat ca au pus astia pe Wikipedia, la articolul despre fostul ministru al turismului Agaton , fotografia lui Neculai Ontanu si nici articolul nu mai contine atatea informatii incat sa se precizeze ca acel ministru ar fi fost ministru al turismului candva ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *