Romania Curată

Active Watch: În șase luni, Primăria Generală a devenit o fortăreață păzită prin practici abuzive

„Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor”, este concluzia unui raport Active Watch după șase luni de la instalarea noului primar general al Capitalei, Gabriela Firea. Sub 5% dintre proiectele de acte normative au fost supuse dezbaterii publice, dispozițiile de primar și bugetele nu sunt publicate adecvat, astfel încât săpoată să fie consultate și nici măcar programul de audiențe nu este publicat pe website.

„Primele șase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exercițiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident. Având în vedere principalele concluzii ale raportului atașat, facem un apel public către Primarul General să aplice și să respecte cadrul legal ce vizează transparența decizională și să transpună în fapte principiile de transparență enunțate în campania electorală.

Facem un apel și către membrii Consiliului General, cărora le solicităm să reprezinte și să deservească interesul public, să fie o voce a comunității locale în ședințele Consiliului General și să refuze votul proiectelor care nu respectă etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publică pentru proiectele de acte normative)”, se arată în raportul realizat de Asociația ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, Funky Citizens.

foto: activewatch.ro

foto: activewatch.ro

„Principalele concluzii ale raportului:

1. Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică;
2. Din cele 751 de dispoziții de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale;
3. A fost închisă  „cantina”, sala din incinta Primăriei Generale în care cetățenilor le era permis să vizioneze ședința de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetățean să participe la o ședință de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet și a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul Ședințelor de Consiliu, chiar dacă acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.
4. Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere și analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituției a unor forme de buget scanate și care nu sunt prezentate și în secțiunea de dezbatere publică a site-ului PMB.
5. Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL și PMP) sunt împiedicați de președintele de ședință să dezbată proiectele. Intervențiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.
6. Primăria Generală nu a publicat datele de contact și programul de audiențe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacțiune instituțională între cetățeni și aleșii locali”, punctează cei de la Active Watch.

Raportul integral poate fi citit AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Active Watch: În șase luni, Primăria Generală a devenit o fortăreață păzită prin practici abuzive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *