Cristian Ghingheș

Încă o acțiune îndrăzneață a noului Avocat al Poporului: Codul Administrativ al baronilor a fost atacat la CCR

După ce, ca Avocat al Poporului, Renate Weber a ridicat la începutul acestei luni excepție de neconstituționalitate pe odioasa ordonanță ce lasă elevii fără transport județean subvenționat, aceasta dă încă un șah baronilor, că ei sunt în spatele ambelor ordonanțe: a atacat și Codul Administrativ la Curtea Constituțională, adoptat prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă la presiunea lui Oprișan, Arsene și toată gașca de baroni care vremelnic o susțin pe Viorica Dăncilă în fruntea PSD.

AvP 2 – 0 baronii

Cine crede că Renate Weber a atacat Codul Administrativ la CCR la o zi distanță de la ruperea coaliției ca urmare a ieșirii ALDE de la guvernare se înșeală amarnic. O astfel de acțiune necesită zile, poate săptămâni întregi de analiză și redactare. Comunicatul de presă este doar o sinteză a argumentației, documentația depusă la CCR putând număra zeci de pagini. Când vom pune mâna pe ea, vom vedea exact argumentele invocate.

Până atunci, să ne mulțumim cu rezumatul celor 3 motive invocate odată cu atacarea OUG 57/2019 privind adoptarea Codului administrativ:

1. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 contravine art. 115 alin. (4) din Constituție, deoarece nu răspunde exigențelor Constituției privind delegarea legislativă, astfel cum aceasta a fost dezvoltată prin jurisprudența Curții Constituționale
În urma analizării actului normativ, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că în cuprinsul ordonanței sunt reglementate o serie de aspecte care nu au legătură și nu sunt nici interdependente cu motivele invocate de Guvern în susținerea urgenței și situației extraordinare care motivează adoptarea unei asemenea ordonanțe. Avocatul Poporului consideră că maniera aleasă pentru soluționarea situației administrației publice centrale și locale din România nu este adecvată, întrucât mecanismul legislativ al ordonanței de urgență prezintă un regim aparte, care ar trebui să fie folosit în situații extraordinare, urgente și a căror reglementare nu poate fi amânată. Or, situația care a generat adoptarea acestei ordonanțe de urgență este deja de notorietate și a cunoscut anterior mai multe inițiative legislative, ultima fiind, în acest sens, cea inițiată în Parlamentul României, în cursul anului 2018 (PL-x nr. 369/2018 Proiect de Lege privind Codul administrativ al României), care a încetat prin respingerea definitivă de Camera Deputaților a proiectului de lege.

 2. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 contravine prevederilor constituționale ale art. 69 privind mandatul reprezentativ, ale art. 109 referitoare la răspunderea membrilor Guvernului și ale art. 111 alin. (1) privind controlul parlamentar al activității Guvernului.
Din examinarea argumentelor utilizate de Guvern pentru justificarea demersului legislativ în calitate de legiuitor delegat, Avocatul Poporului constată că se tinde la inversarea raporturilor constituționale dintre Parlament și Guvern. Niciodată situația extraordinară si urgența unui demers legislativ delegat nu pot fi acceptate ca o sancțiune a eșecului procesului de legiferare derulat de Parlament, acesta fiind reprezentantul poporului și unica autoritate legiuitoare. Principiul colaborării loiale dintre instituțiile și autoritățile statului nu înlătură funcția de control pe care Parlamentul o are asupra Guvernului și nu inversează acest control.

3. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 contravine art. 115 alin. (6) din Constituție, întrucât afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului, în speță Guvernul.
Analizând noua soluție legislativă, Avocatul Poporului constată că din condițiile generale pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului a fost înlăturată condiția incompatibilității, ceea ce produce consecințe negative prin fragilizarea statutului membrilor Guvernului și a instituției în ansamblu. Eliminarea condiției de ocupare a funcției de către o persoană aflată într-unul din cazurile de incompatibilitate poate conduce la situații de fapt în care o persoană decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică în aplicarea Legii nr. 176/2010, să fie numită în funcția de membru al Guvernului doar pentru ca mai apoi, când se constată interdicția, să înceteze calitatea de membru. Similar, oferirea unui termen de 15 zile după învestire pentru a ieși din situația de incompatibilitate, afectează în mod negativ credibilitatea unei instituții fundamentale a statului, întrucât permite declanșarea procedurilor constituționale prevăzute de art. 103-104 (care implică Președintele României, prim-ministrul și Parlamentul), în considerarea unei persoane aflate într-o situație de incompatibilitate.

Recapitulând:
– Codul Administrativ nu era o urgență;
– Guvernul s-a subtituit Parlamentului (încâlcând funcția de control pe care legislativul o are asupra executivului – remember „Parlamentul e suveran”?)
– eliminarea incompatibilităților pentru miniștri fragilizează Guvernul.

Astfel, două dintre cele 8 așteptări pe care am anunțat că le avem de la Avocatul Poporului ne-au fost deja îndeplinite în primele săptămâni ale noului mandat, ceea ce nu e rău deloc. Urmează celelalte?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Încă o acțiune îndrăzneață a noului Avocat al Poporului: Codul Administrativ al baronilor a fost atacat la CCR

 1. taunul77

  Numai ca „indrazneala” i-a venit dupa ce ALDE, care a nominalizat-o, a iesit de la Guvernare ….

  Reply
  • mihaim

   se vede ca n-ai inteles nimic din textul articolului, poate ca nici nu l-ai citit si te bagi ca musca in lapte. Chestia asta a fost referita in paragraful 2 din articol.

   Reply
 2. Nelu Stiuca

  ASTA DA AVOCAT AL POPORULUI NU AL POLITRUCILOR SI HOTILOR. A DEBUTAT F. BINE.
  SPERAM SA NU-SI PIARDA DIN FORTA SI ANVERGURA.
  TREBUIE AJUTATA SI SPRIJINITA PUBLIC DE CATRE CETATENII RATIONALI SI DEVOTATI BINELUI GENERAL AL POPORULUI ROMAN.
  SA-I DEA DUMNEZEU SANTATE SI S-O AIBA IN GRIJA LUI.

  Reply
 3. Pinno

  Slava Domnului ca Ciorbita „reincalzita” de PSD a raposat din acest post.
  D-na Weber, chapeau!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *